Κάποτε ήταν απλά ένα άγευστο, παλαιομοδίτικο αναψυκτικό. Σήμερα όχι μόνο έχει γίνει μόδα, αλλά γνωρίζει και μεγάλες δόξες σε γεύσεις και σε χρώματα.

Στα οικογενειακά, γιορτινά τραπέζια και πάντα προς το τέλος τους έβλεπα τους πιο μεγάλους σε ηλικία να ζητούν μια σόδα για να χωνέψουν. Τη σέρβιραν με λεμόνι και κάποιες φορές με πάγο. Για πολλά χρόνια νόμιζα ότι αυτός ήταν και ο λόγος ύπαρξής της, «για τη χώνεψη». Μεγαλώνοντας, συναντηθήκαμε ξανά στα μπαρ και στο γνωστό κλασικό ποτό «ουίσκι σόδα». Για μένα ήταν ένας τρόπος να πίνω αυτό το απόσταγμα πιο εύκολα – βλέπετε ακόμα δεν είχα ανακαλύψει τη μαγεία του ουίσκι.

Πιο μετά, συστηθήκαμε ξανά στα γνωστά highball (κατηγορία κοκτέιλ που ένα από τα βασικά συστατικά τους είναι η σόδα ή το tonic) και κάπου εκεί άρχισα να γνωρίζω τη σόδα καλύτερα, να τη συμπαθώ και να την αναζητώ και εκτός μπαρ. Φυσικά, δεν ήμουν ο μόνος. Στη συνέχεια ήρθε η μόδα των low-abv κοκτέιλ (ποτά χαμηλά σε αλκοόλ) αλλά και των mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ), στα οποία οι σόδες είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Και επειδή αυτή η μόδα έγινε τάση, όπως καταλαβαίνετε, οι σόδες ήρθαν για να μείνουν.

Βέβαια, δεν μιλάμε μόνο για τις σόδες στην κλασική απλή μορφή τους, αλλά και για εκείνες που έχουν κάποιο φρούτο ή βότανο στη σύνθεσή τους, λίγη ζάχαρη ή καθόλου. Αναπτύχθηκε μια ολόκληρη γκάμα, όχι όμως μόνο για να εξυπηρετεί τους bartenders στη δημιουργία των ευφάνταστων ποτών τους, αλλά εξαπλώθηκε και στα ράφια των σούπερ μάρκετ για τους απλούς καταναλωτές, που τις αναζητούν ολοένα και περισσότερο.

Τι είναι η σόδα;
Ουσιαστικά είναι μεταλλικό, ή μη, νερό στο οποίο έχει προστεθεί διοξείδιο του άνθρακα υπό πίεση. Έτσι, παράγεται ένα αφρώδες ποτό που είναι επίσης γνωστό ως seltzer water, soda water και αεριούχο νερό. Η απλή σόδα χρησιμοποιείται μερικές φορές και ως βάση στην οποία προσθέτουν αιθέρια έλαια ή εσάνς φρούτων για τη δημιουργία αναψυκτικών.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να συγχέεται η σόδα με το φυσικό μεταλλικό ανθρακούχο νερό και το tonic, καθώς είναι εντελώς διαφορετικές κατηγορίες. Το φυσικό μεταλλικό ανθρακούχο νερό, για παράδειγμα, λαμβάνεται κατευθείαν από φυσική πηγή, περιέχοντας μεταλλικά και θειούχα συστατικά (κάλλιο, νάτριο, μαγνήσιο κ.ά.), ενώ το tonic, από την άλλη, είναι μια κατηγορία ανθρακούχου νερού που περιλαμβάνει την κινίνη, η οποία του χαρίζει αυτή την πικρή, χαρακτηριστική γεύση. Μπορεί να είναι πολύ πιο απλό να βρούμε παντού το αναψυκτικό που ονομάζουμε «σόδα», αλλά η φρέσκια σόδα που βγαίνει από το soda siphon είναι ασυναγώνιστη. Αυτή η «φρέσκια σόδα» έχει περισσότερο ανθρακικό από την εμφιαλωμένη εκδοχή της και ο «αναβρασμός» της διαρκεί περισσότερο.

Οι διαφορές της από τα άλλα αναψυκτικά
Η σόδα είναι η βάση για την παραγωγή όλων των αναψυκτικών. Πάνω σε αυτή είναι που προσθέτουν τα επιπλέον συστατικά, όπως η ζάχαρη ή τα διάφορα σιρόπια. Η σόδα, λοιπόν, στην απλή της μορφή δεν έχει καθόλου ζάχαρη. Και σας λέμε στην απλή της γιατί καθώς προστίθενται φρούτα, μπαχαρικά ή βότανα για να προκύψουν οι σύγχρονες εκδοχές της η ζάχαρη κρίνεται απαραίτητη. Βέβαια, όχι σε μεγάλη ποσότητα, όπως στα κοινά αναψυκτικά. Θα λέγαμε ότι είναι «πιο υγιεινές», αν και ο ισχυρισμός δεν είναι καθ’ όλα ειλικρινής. Αυτό ίσως και να αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας τους τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε να βρούμε ροφήματα με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη και πρόσθετα, αλλά με ωραία γεύση. Σε αυτή την ανάγκη και αναζήτησή μας ήρθαν οι σόδες με τις διάφορες γεύσεις να «κουμπώσουν».

Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας σόδα;
Δεν είναι δύσκολο να φτιάξει κάποιος μια «σπιτική» σόδα. Βέβαια θα χρειαστεί να έχει ένα σιφόν (siphon). Είναι ένα σκεύος που χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Σε αυτό, λοιπόν, βάζουμε το νερό, του προσθέτουμε κάποιο σιρόπι φρούτων, μπαχαρικών ή μυριστικών και με τη βοήθεια μιας αμπούλας διοξειδίου του άνθρακα να δημιουργήσουμε τη δική μας σόδα.

Γιατί να επιλέγουμε ατομικές συσκευασίες
Αν αγαπάτε τη σόδα για το ανθρακικό της και τις φυσαλίδες της και όχι για το σιρόπι που καθορίζει τη γεύση της, μην αγοράζετε μεγάλες συσκευασίες – εφόσον δεν έχετε σκοπό να τις ανοίξετε με παρέα ή σε κάποιο πάρτυ. Το ανθρακικό της εξατμίζεται με το άνοιγμα του μπουκαλιού και αν δεν το ξανακλείσετε γρήγορα και σωστά, χάνεται σε λίγα μόλις λεπτά. Χωρίς ανθρακικό χάνει την ένταση και τη φρεσκάδα της. Ενώ αν πρόκειται για σόδα με κάποια γεύση γίνεται αρκετά γλυκιά χωρίς καθόλου σπινθηροβόλο χαρακτήρα.

Ταιριάσματα
Εκτός από να τις καταναλώσουμε σκέτες, που είναι ένας πολύ απολαυστικός τρόπος, είναι ιδανικές για να φτιάξουμε κοκτέιλ στο σπίτι, όπως τα γνωστά μας highball, αλλά και απολαυστικά aperitivi καθώς και άλλα low-abv. Επίσης, συνδυάζοντάς τες με κάποιον χυμό, τσάι ή κάποιο απόσταγμα χωρίς αλκοόλ δημιουργούμε ένα mocktail. Τέλος, συνδυάζοντάς τες με έναν espresso ή έναν cold brew καφέ, θα φτιάξουμε ένα απολαυστικό και δροσιστικό ρόφημα καφέ.