Η ranch dressing είναι αγαπημένη των Αμερικανών και ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από τις Νότιες Πολιτείες. Όμως, μία καλή ranch εκτιμάται και από την Ευρώπη, κυρίως γιατί είναι ένα τέλειο dip ή σος που πηγαίνει με όλα. Με στικ λαχανικών, με πατατάκια, με πατάτες τηγανητές, με το κρέας, και η λίστα συνεχίζει.
Η κρεμώδης υφή της, σε συνδυασμό με τα μυρωδικά της, την έχουν αναγάγει σε μία από τις αγαπημένες dressing.
Η ιστορία της
Η ιστορία της μετρά περίπου 70 χρόνια. Ο Steve Henson, ένας υδραυλικός από τη Νεμπράσκα, ήταν εκείνος που δημιούργησε τη διάσημη, πλέον, σος το 1950. Τέσσερα χρόνια μετά, εκείνος και η σύζυγός του Gayle μετακόμισαν από τη Νεμπράσκα στην Καλιφόρνια και το 1954 άνοιξαν ένα ράντσο.
Ο γιος τους, Nolan Henson, αναφέρει πως γρήγορα έγινε γνωστό ως steak house και η ranch έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής καθώς πωλούνταν και σε βαζάκια για όσους ήθελαν να την πάρουν σπίτι τους. Στα τέλη εκείνης της δεκαετίας, το ζευγάρι άρχισε να πουλά κάποια από τα υλικά σε σκόνη -όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο- ώστε οι πελάτες να μπορούν να τη φτιάξουν σπίτι τους και να βάζουν εκείνοι τη δική τους μαγιονέζα και βουτυρόγαλα.
Τότε ήταν που η ranch dressing άρχισε να παίρνει την αναγνώριση που της αξίζει και σιγά σιγά κατέκτησε τις Η.Π.Α. αλλά και τους λάτρεις της αμερικάνικης κουζίνας.
Τα συστατικά της
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της. Μία από τις επικρατέστερες συνταγές περιλαμβάνει φρέσκα μυρωδικά, βουτυρόγαλα, μαγιονέζα, sour cream, σκόνη σκόρδου, αλατοπίπερο και λεμόνι. Μπορεί η ranch να μην είναι vegan, όμως σας έχουμε μία πολύ νόστιμη vegan εκδοχή της που θα συνοδεύσει τέλεια τα φαγητά ή το σνακ σας.
Η vegan εκδοχή
¼ κούπας vegan μαγιονέζα
2 κουτ. σούπας άνηθο
1 κουτ. σούπας μηλόξυδο
½ κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου
½ κουτ. γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
¼ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
Τα ανακατεύετε όλα στο μπλέντερ για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα στο μικρό μπολ που θα συνοδεύσει το γεύμα σας.
Η σος ταιριάζει πολύ σε σαλάτες λαχανικών και ζυμαρικών. Όμως, με ένα μικρό μπολ μπορεί να λειτουργήσει και ως dip για τα nachos και τα στικ λαχανικών για μία βραδιά με φίλους και finger food. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει ως συνοδευτική σος για πατάτες τηγανητές/φούρνου.
Διαβάστε ακόμα:
Αβοκάντο, ο πράσινος χρυσός των Χανίων!
Καταπολέμησε την κυτταρίτιδα με μηλόξυδο
Πώς να φτιάξετε την τέλεια vegan σάλτσα μανιταριών