Οι περισσότεροι από εσάς είτε είστε σε διακοπές είτε επιστρέφετε είτε ετοιμάζεστε γι’ αυτές. Όπως και να έχει, ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας των καλοκαιρινών διακοπών. Γι’ αυτό και εμείς, αποφασίσαμε το συγκεκριμένο διάστημα να εστιάσουμε στο πόσα ξοδεύετε ή σκοπεύετε να ξοδεύσετε για φαγητό στις διακοπές σας αλλά και τι προγραμματισμό έχετε κάνει ώστε να μην επιστρέψετε από αυτές με… άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς!
Αυτή τη φορά εστιάσαμε στη Χριστίνα, που είναι καθηγήτρια γαλλικών, είναι παντρεμένη με ένα παιδί και ο σύζυγός της είναι ιδιωτικός υπάλληλος. Αφού της κάναμε κάποιες ερωτήσεις για το οικογενειακό τους εισόδημα, περάσαμε στο θέμα των διακοπών.
Δείτε παρακάτω τι μας απαντήσε:
Πόσο είναι περίπου το ετήσιο εισόδημά σου;
Ο μισθός μου είναι 1000 ευρώ τον μήνα, ωστόσο το καλοκαίρι μπαίνω στο Ταμείο Ανεργίας… Ο Νίκος παίρνει 900 ευρώ. Το καλό είναι ότι εδώ και κάποια χρόνια μένουμε σε δικό μας σπότε από πάγια έξοδα έχουμε μόνο τους λογαριασμούς.
Πού έχετε κανονίσει να πάτε διακοπές;
Θα πάμε διακοπές για 10 μέρες, φιλοξενούμενοι σε σπίτια φίλων που έχουν παιδιά και θα κάνουν παρέα και με τη Μελίνα.
Βέβαια πήγαμε και 5 μέρες στο Άμστερνταμ τον Ιούλιο όλοι μαζί, αλλά το είχαμε κλείσει από τον Φεβρουάριο και είχαμε βρει πολύ φτηνά εισιτήρια. Και εκεί βέβαια φιλοξενηθήκαμε από έναν οικογενειακό φίλο μας, αλλά τα έξοδα για μετακινήσεις και φαγητό ήταν αρκετά. Οπότε, στο σύνολο, πάμε 15 μέρες διακοπές. Δεν το λες και κακό!
Δικαιούστε voucher για κοινωνικό τουρισμό;
Ναι πληρούμε τις προυποθεσεις, ώστόσο, δεν επιτρέπεται να πηγαίνουμε κάθε χρόνο διακοπές με κοινωνικό τουρισμό. Πέρυσι δεν είχαμε πληρώσει τίποτα για τη διαμονή μας στην Κω. Φέτος, έπρεπε να βρούμε άλλη λύση.
Γιατί επιλέξατε να σας φιλοξενήσουν;
Εμείς δεν έχουμε εξοχικό στα χωριά μας, οπότε δεν έχουμε μια σταθερή βάση για διακοπές.
Από την άλλη, ο άντρας μου δεν έχει σταθερή άδεια. Το κανονίζουν πάντα πολύ αργά. Οπότε δεν μπορούμε να κλείσουμε νωρίς δωμάτιο στην Ελλάδα ώστε να πετύχουμε ανταγωνιστικές τιμές. Τελευταία στιγμή είναι όλα πολύ ακριβά. Κάτω από 75 ευρώ/ μέρα δεν βρίσκουμε πουθενά. Και αυτό είναι το ταβάνι μας, ώστε να μπορούμε να πάμε κάποιες μέρες διακοπές. Αν δεν είχαμε πάει στο Άμστερνταμ, αντέχαμε οικονομικά να πληρώσουμε δωμάτιο για 5 μέρες. Αλλά φέτος επιλέξαμε το εξωτερικό.
Η λύση της αλληλο-φιλοξενίας έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια, ως λύση ανάγκης ώστε να μπορούμε να πάμε περισσότερες μέρες διακοπές. Το ένα ζευγάρι είναι κουμπάροι μας και είναι το εξωχικό τους ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που πάμε. Το άλλο ζευγάρι είναι φίλοι μας, έχουν μαγαζί στη Λευκάδα και όταν έρχονται Αθήνα μπορούμε κι εμείς να τους φιλοξενήσουμε. Και οι δυο έχουν παιδιά σε κοντινές ηλικίες με τη Μελίνα, οπότε είναι μια ευκαιρία να περάσουμε όλοι καλά και να έχουν παρέα και τα παιδιά μας.
Και στις δυο περιοχές έχουμε ξαναπάει και ξέρουμε πού να φάμε φτηνά.
Πόσα υπολογίσετε να ξοδεύσετε για φαγητό αυτό το διάστημα; Πόσα ξοδεύσατε στις διακοπές σας στο εξωτερικό
Κοίτα, δεν μπορούμε να τα διαχωρίσουμε τα έξοδα ακριβώς. Θα σου πω στο περίπου πόσα υπολογίζουμε και τι κάνουμε γενικώς για να κρατάμε τον έλεγχο των οικονομικών μας.
Στο Άμστερνταμ για 6 μέρες χαλάσαμε μαζί με τα εισιτήρια 1000 ευρώ. Τα εισιτήρια πηγαιν-έλα ήταν 400 ευρώ. Οπότε τα 600 ήταν για μετακινήσεις (νοικιάσαμε και αυτοκίνητο), αξιοθέατα και φαγητό. Δεν το ευχαριστηθήκαμε το φαγητό στο Άμστερνταμ. Όπου και αν πηγαίναμε, πληρώναμε μίνιμουμ 50 ευρώ οι τρεις μας. Και χωρίς να έχουμε χορτάσει…
Τώρα στις υπόλοιπες διακοπές μας, έχουμε προϋπολογίσει άλλα τόσα περίπου και λίγο παραπάνω (1200 ευρώ), βάζοντας μέσα και τις μετακινήσεις. Έχουμε πάρα πολλά διόδια άλλωστε σε αυτές τις μετακινήσεις που θα κάνουμε. Από Αθήνα στη Βόνιτσα και από τη Βόνιτσα στη Λευκάδα και μετά πίσω Αθήνα.
Μαγειρεύετε στις διακοπές;
Όχι πολύ. Κάποιες φορές και κάτι απλό. Και μόνο στη Βόνιτσα που ξέρουμε πολύ καλά τα παιδιά και τους γονείς τους και έχουμε μεγαλύτερη οικειότητα και με τους ανθρώπους και με τον χώρο.
Θα ετοιμάσουμε κανένα τοστ για την παραλία, τίποτα για πρωινό για το παιδί. Αν και συνήθως και για την παραλία στις διακοπές παίρνουμε απ’έξω από φούρνους. Είναι η καλοκαιρινή λιχουδιά της μικρής να πάρουμε σνακ αλμυρά και γλυκά από τον φούρνο.
Έχετε βρει τρόπους να ελέγχετε το budget για το φαγητό σας
Τρώμε καλά μια φορά την ημέρα. Φροντίζουμε να έχουμε φάει καλά το πρωί, ώστε να μην πεινάσουμε πολύ στην παραλία. Τις χρονιές που θα μείνουμε μάλιστα σε κάποιο ξενοδοχείο που έχει πρωινό, τρώμε πολύ καλά στο ξενοδοχείο πριν την παραλία και δεν θα χρειαστεί να φάμε σχεδόν τίποτα και στην παραλία. Κανένα χυμό, κανένα φρουτάκι… Αλλιώς, κάτι από τον φούρνο.
Και το κυρίως γεύμα είναι νωρίς το απόγευμα, γύρω στις 5-6. Σε ταβερνάκια που έχουμε εντοπίσει και μας έχουν συστήσει οι γνωστοί μας.
Το βράδυ αν πεινάσουμε μπορεί να φάμε κανένα σουβλάκι, κανένα παγωτό ή κρέπα.
Για ποτό πηγαίνετε;
Όχι κάθε μέρα. Αλλά θα πάμε σίγουρα τις μισές μέρες, ανάλογα και με το πρόγραμμα των φίλων μας. Στη Βόνιτσα αράζουμε και στην αυλή (έχουν μεγάλη αυλή) και παιρνάμε και εκεί πολύ ωραία και χαλαρά.
Μετά τις διακοπές θεωρείς ότι θα πιεστείτε οικονομικά; Θα έχετε χαλάσει περισσότερα από ό,τι μπορείτε;
Όχι, τα έχουμε κανονίσει όλα ώστε να μην ξεφύγουμε καθόλου στα έξοδά μας. Γι αυτό άλλωστε επιλέξαμε να μην πληρώσουμε για δωμάτιο, ώστε να είμαστε άνετοι στα υπόλοιπα έξοδα που θα κάνουμε στις διακοπές μας.