Τα ψώνια στο σουπερμάρκετ αποτελούν μια απαραίτητη συνήθεια της καθημερινότητάς μας που έχει αρχίσει να μας αγχώνει όλο και περισσότερο, καθώς οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα. Γι’ αυτό και κάθε φορά εστιάζουμε σε ένα συγκεκριμένο αναγνώστη μας, ο οποίος μοιράζεται μαζί μας τον τρόπο που διαχειρίζεται μηνιαίως το budget σε αυτόν τον τομέα.
Αυτή τη φορά εστιάσαμε σε έναν 36χρονο που εργάζεται στο προσωπικό ασφαλείας μιας ιδιωτικής εταιρείας. Ο Μάνος ζει μόνος του, αλλά το διαμέρισμά του είναι ακριβώς κάτω από εκείνο των γονέων του, οπότε τα έξοδα για φαγητό μοιράζονται πολύ στα δυο σπίτια, με το μεγαλύτερο ποσοστό να το επωμίζονται οι γονείς.
Δείτε παρακάτω τα όσα μας είπε σχετικά:
Πόσο είναι περίπου το μηνιαίο εισόδημά σου;
Το εισόδημά μου είναι 850 ευρώ μηνιαίως αλλά με διάφορες εξτρά ώρες και βάρδιες σε αργίες μπορεί να ανέλθει και μέχρι τα 950 ευρώ κάποιες φορές.
Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Για μηνιαίους λογαριασμούς πληρώνω περίπου 90 ευρώ. Ευτυχώς το σπίτι μου είναι ιδιόκτητο οπότε δεν έχω ενοίκιο. Από εκεί και πέρα, στα πάγια έξοδά μου είναι οι βενζίνες για τη μετακίνησή μου: 40-50 ευρώ τον μήνα (ευτυχώς μένω κοντά στον τόπο εργασίας μου).
Για τα ψώνια που αφορούν το φαγητό σου (σουπερμάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο…) πόσα δίνεις τον μήνα;
Τα έξοδα για φαγητό τα μοιράζομαι αρκετά με τους γονείς μου, καθώς πολύ συχνά -σχεδόν καθημερινά- θα φάω ό,τι έχουν μαγειρέψει. Ωστόσο έχω πάντα δικές μου προμήθειες, δεν βασίζομαι στα έτοιμα. Θα έλεγα ότι για φαγητό ξοδεύω περίπου 80 ευρώ την εβδομάδα.
Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Δεν θα το έλεγα ακριβώς έτσι. Απλώς προσέχω να τρώω υγιεινά, ακολουθώντας τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής: δηλαδή πολλά φρούτα και λαχανικά, ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα και κρέας σπανίως.
Πόσο συχνά μαγειρεύεις;
Εγώ μαγειρεύω σπανίως. Περισσότερο θα φτιάξω καμιά σαλάτα, κανένα τοστ μόνο με τυρί -καθώς δεν τρώω αλλαντικά. Ωστόσο μαγειρεμένο φαγητό τρώω σχεδόν καθημερινά, καθώς μαγειρεύει η μητέρα μου.
Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Τα κλασικά που υπάρχουν λίγο-πολύ σε ένα σπίτι. Φρούτα και λαχανικά, ζυμαρικά, όσπρια, φέτα -και τυριά γενικότερα- ζυμωτό ψωμί (παίρνω από συγκεκριμένο φούρνο)…
Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Μεγάλες θα έλεγα. Στα τυριά έχω δει τη μεγαλύτερη αύξηση, ειδικά στη φέτα.
Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Δεν θα το έλεγα καθώς έχω την πολυτέλεια να μένω μόνος μου χωρίς ενοίκιο και άλλες υποχρεώσεις ακόμα. Οπότε δεν στερούμαι τίποτα από όσα θέλω.
Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Όχι πάρα πολύ συχνά. Θα έλεγα 1-2 φορές τον μήνα.
Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Και αυτό δεν το κάνω πολύ συχνά. Παραγγέλνω 1 φορά την εβδομάδα ή 1 φορά στις 10 μέρες περίπου.
Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Όχι. Πέρα από τις προσφορές που μπορεί να πετύχω, δεν έχω βρει κάτι άλλο. Εννοείται ότι όταν βρω προσφορές αγοράζω σε μεγαλύτερη ποσότητα κάποια προϊόντα και στοκάρω. Αρκεί βέβαια να μην είναι πράγματα που αλλοιώνονται, όπως πχ φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Τα παραπάνω που ανέφερα, τα προιόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι μου.