Με το κόστος ζωής να ανεβαίνει συνεχώς, τα ψώνια για φαγητό έχουν μετατραπεί σε ένα καθημερινό άγχος. Γι’ αυτό και εμείς, εστιάζουμε κάθε φορά σε διαφορετικούς ανθρώπους, διαφόρων ηλικιών και τους ζητάμε να μοιραστούν μαζί μας τα έξοδά τους αλλά και τους προβληματισμούς τους.
Αυτή τη φορά τα φώτα πέφτουν στη Φένια, που μετακόμισε πριν από λίγες εβδομάδες στην Πάτρα για να ζήσει τη φοιτητική της ζωή εκτός σπιτιού. Είναι 18 ετών, δεν εργάζεται και οι γονείς τής έχουν παραχωρήσει ένα συγκεκριμένο ποσό για να καλύψει τις καθημερινές της ανάγκες.

Ας δούμε τι συζητήσαμε μαζί της:

Γνωρίζουμε ότι δεν εργάζεσαι αλλά πόσα χρήματα έχουν υπολογίσει να σου δίνουν οι γονείς σου μηνιαίως;
Μόλις μετακόμισα στην Πάτρα για να σπουδάσω πολιτικός μηχανικός, τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει και το πρόγραμμά μου είναι απαιτητικό. Οπότε δεν είναι δυνατόν να εργαστώ σε αυτή τη φάση τουλάχιστον. Άλλωστε έχουμε συμφωνήσει με τους γονείς μου να μου δίνουν το ποσό των 800 ευρώ για να ζω. Η ζωή εδώ είναι φθηνότερη σε σχέση με την Αθήνα, οπότε υπολογίσαμε ότι το ποσό είναι μια χαρά.

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Βρήκαμε ένα σπίτι που είναι all included. Οπότε ενοίκιο και λογαριασμοί κοστίζουν στρογγυλά 500 ευρώ. Μου μένουν 300 ευρώ για να περάσω τον μήνα μου. Αυτό περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και μετακινήσεις, καθώς μένω λίγο πιο μακριά από το Πανεπιστήμιο.

Για τα ψώνια που αφορούν το φαγητό σου (σουπερμάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο…) πόσα δίνεις τον μήνα;
Υπολογίζω ότι τα μισά τουλάχιστον από τα 300 πηγαίνουν εκεί. Τρώω όμως και στη σχολή, στην εστία, όπου είναι μάλιστα δωρεάν για τους Πρωτοετείς. Όταν βέβαια μου αρέσει το φαγητό εκεί.

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Όχι, απλώς δεν μου αρέσει πολύ το κρέας και προτιμώ να τρώω σαλάτες.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις;
Τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Αν και ξέρω να μαγειρεύω, προτιμώ να φτιάξω κάτι εύκολο, όπως σαλάτες (παίρνω και τις έτοιμες). Αγαπώ επίσης τον τόνο ενώ ετοιμάζω και πολύ συχνά εύκολο μεξικάνικο για φαγητό. Όταν μαγειρεύω κάτι πιο χρονοβόρο (πχ όσπρια ή κοτόπουλο) φτιάχνω μεγαλύτερη ποσότητα και μπορώ να το κρατήσω και 2-3 μέρες αν βγει πολύ.

Έρχονται προμήθειες από τους γονείς σου;
Όταν με έφεραν Πάτρα, μου άφησαν κάποια ταπεράκια στην κατάψυξη, οπότε είχα για να περάσω ένα διάστημα. Και επειδή σπουδάζω κοντά, έχει ήδη τύχει να… πεταχτούν για Σαββατοκύριακο. Οπότε και πάλι μου άφησαν φαγητό. Μέχρι εκεί όμως. Δεν μου στέλνουν. Και με έχουν μάθει να είμαι ανεξάρτητη σε αυτό το ζήτημα. Και όταν έμενα μαζί τους σπίτι είχε τύχει να μαγειρέψω ακόμα και για όλους μας.

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Μπορεί να πείτε ότι είμαι μικρή, αλλά έχω παρατηρήσει αρκετές διαφορές καθώς πήγαινα συχνά και μόνη μου για ψώνια το τελευταίο διάστημα και έβλεπα διαφορές. Οι τονοσαλάτες για παράδειγμα που αγοράζω πολύ συχνά έχουν ακριβύνει πολύ αισθητά. Το ίδιο και συγκεκριμένο brand αναψυκτικού που αγαπώ. Έχω δει διαφορές και στον καφέ αλλά και στα αγαπημένα μου μπισκότα.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Ίσως προς το τέλος του μήνα αν δω ότι δεν μου φτάνουν τα χρήματα να μην αγοράσω κάτι που δεν είναι απαραίτητο. Προς το παρόν το ελέγχω, αλλά είναι σίγουρα πολύ νωρίς.

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Για φαγητό βγαίνω 2-3 φορές την εβδομάδα. Αλλά εννοώ σουβλάκι ή κάποιο άλλο street food. Επίσης τρώω και στη σχολή αλλά στο χέρι, αραβικές. Για ποτό, ώστόσο, βγαίνω κάθε μέρα. Μάλιστα έχω παρατηρήσει ότι η νυχτερινή ζωή στην Πάτρα είναι πολύ πιο φθηνή, οπότε χαίρομαι πολύ γι’ αυτό!

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
όχι, δεν το προτιμώ. Συνήθως θα φάω έξω είτε στο χέρι στη σχολή είτε κάπου καθιστή. Δεν παραγγέλνω ούτε καφέ. Άλλωστε καφέ πίνω μόνο το πρωί, σπίτι.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Προσπαθώ να κάνω καλή διαχείριση των χρημάτων που έχω στη διάθεσή μου και να αγοράζω τα απαραίτητα χωρίς υπερβολές. Προσπαθώ να μαγειρεύω, δεν πετάω τίποτα και δεν συνήθίζω να παραγγέλνω. Επίσης, έξω όταν βγαίνω με τις φίλες μου μοιραζόμαστε πράγματα για να μειώσουμε και τα έξοδά μας.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Φρούτα (τρώω οπωσδήποτε 1-2 την ημέρα), τα αγαπημένα μου αναψυκτικά, καφέ (για το πρωινό μου) και τα μπισκότα με σοκολάτα που μου αρέσουν.