Το παγωτό μηχανής κρύβει μέσα του την ανεμελιά των καλοκαιρινών διακοπών. Βελούδινη, αφράτη και κρεμώδης γεύση βανίλιας για τους οπαδούς των λευκών, σοκολάτας για όσους την αγαπούν και δίχρωμο βανίλια – σοκολάτα για τους αναποφάσιστους. Και το δροσερό παγωτό στριφογυρισμένο μέσα σε κώνο από τραγανή βάφλα με διάφορα πολύχρωμα toppings, σκληρή σοκολάτα ή ακόμα και σιρόπι καραμέλας ή φράουλας. Αυτή την ανάμνηση θέλαμε να αποτυπώσουμε και μοιραζόμαστε μαζί σας τη διαδικασία για να φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι παγωτό μηχανής ακόμα και αν δεν έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό και χωρίς τη χρήση πρόσθετων σταθεροποιητών (σημαντικό).
Πώς φτιάχνουμε παγωτό μηχανής
Τα υλικά είναι απλά και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα. Η διαδικασία είναι εξίσου εύκολη και το μόνο που ίσως δεν έχετε, και θα πρέπει να προμηθευτείτε, είναι οι ειδικές σακούλες της ζαχαροπλαστικής, αυτές που χρησιμοποιούμε και για να στολίσουμε μία τούρτα με σαντιγί.
Υλικά
600γρ. κρέμα γάλακτος 35% και περισσότερα
400γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (όχι βανιλλίνη γιατί θα πικρίσει)
3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
50γρ. κακάο σε σκόνη
Tip: Mην μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης γιατί λειτουργεί ως «δομικό» συστατικό σε αυτή τη συνταγή καθώς, πέρα από τη γλυκύτητα, ελέγχει και την υφή του παγωτού. Αν δεν προσθέσετε ζάχαρη, όταν παγώσει το μείγμα, θα γίνει συμπαγές και σκληρό.
Εκτέλεση
Βήμα 1: Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν τα 2 συστατικά καλά. Μεταφέρετε το μείγμα στην εστία και αφήστε να ζεσταθεί σε χαμηλή θερμοκρασία. Σε αυτό το σημείο θέλει προσοχή γιατί δεν πρέπει να βράσει. Ανακατέψτε περιστασιακά.
Βήμα 2: Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, αποσύρετε την κατσαρόλα από την εστία και προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας.
Βήμα 3: Μοιράστε το μείγμα ομοιόμορφα σε δύο δοχεία κατάλληλα για κατάψυξη. Το πρώτο είναι για το παγωτό βανίλια και το άλλο για το παγωτό σοκολάτα.
Βήμα 4: Βάλτε το κακάο σε σκόνη σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε τέσσερις έως πέντε κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί μια παχιά και ομοιογενής σοκολατένια πάστα.
Βήμα 5: Προσθέστε την πάστα σοκολάτας στη βάση του παγωτού και ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Βήμα 6: Αν έχουν δημιουργηθεί σβώλοι στραγγίστε τη βάση του παγωτού σοκολάτας, με ένα σουρωτήρι, για να τους αφαιρέσετε. Μεταφέρετε το παγωτό σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη – ιδανικά ανοξείδωτο.
Βήμα 7: Καλύψτε τα δύο δοχεία με διάφανη μεμβράνη και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
Βήμα 8: Μετά τις δύο ώρες, βγάλτε τα δοχεία και χτυπήστε τα δύο μείγματα ξεχωριστά, με μίξερ χειρός ή ραβδομπλέντερ. Αυτή η διαδικασία θα αφρατέψει τα μείγματα γιατί θα ενσωματώσει αέρα σε αυτά. Μην τα χτυπήσετε υπερβολικά. Μόλις φτάσετε σε μαλακές κορυφές, σταματήστε να ανακατεύετε. Καλύψτε το με λαδόκολλα και πιέστε απευθείας πάνω στο παγωτό σας. Καλύψτε από πάνω με μεμβράνη ή καπάκι και βάλτε το στην κατάψυξη για περίπου 10 έως 12 ώρες.
Βήμα 9: Μπορείτε να το απολαύσετε όπως είναι, αλλά αν θέλετε να μοιάζει με παγωτό, μεταφέρετέ το σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με άκρο σε σχήμα αστεριού. Πιέστε το μέσα στο χωνάκι ή το ποτήρι.
Δείτε επίσης
Φτιάχνουμε σπιτικό παγωτό με ζαχαρούχο γάλα – Πώς πετυχαίνουμε την τέλεια υφή
6 συνταγές για παγωτίνια που δεν χρειάζονται παγωτομηχανή