Τα σπιτικά ζυμαρικά ήταν απαραίτητο εφόδιο κάθε σπιτιού για το κελάρι του χειμώνα.
«Σήμερα θα μαζευτούμε στης Ποθητής να φτιάξουμε Πετούρα». Κάπως έτσι κυλούσαν οι μέρες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου για τις γυναίκες. Με συγκεντρώσεις πότε για τραχανά και ζυμαρικά, πότε για ψωμιά και γλυκά, πότε για τουρσιά και μαρμελάδες, πελτέδες και κονσέρβες περνούσαν απογεύματα και νύχτες, το κελάρι γέμιζε, η ψυχή ηρεμούσε. Η μοιρασμένη δουλειά είναι πιο εύκολη και όταν γίνεται με κουβέντες, εξομολογήσεις και γέλια γίνεται ακόμη ευκολότερη. Έτσι, με «δανεική» δουλειά της μιας στο σπίτι της άλλης, οι νοικοκυρές έκαναν τα κουμάντα τους για να έχουν φαγητό τους δύσκολους μήνες του κρύου.
Τα ζυμαρικά θέλουν καλό αλεύρι και ακόμη καλύτερο ζύμωμα. Χέρι επιδέξιο στο άνοιγμα, να γίνει η ζύμη ισόπαχη παντού, τόσο χοντρή όσο πρέπει, να κοπεί σωστά, να στεγνώσει στην ώρα της. Χυλοπιτάκια τετράγωνα (τουτουμάκια), χυλοπίτες, γιουφκάδες, πέτουρα, μιρμιτζέλια (σαν κριθαράκι), όλα τα δούλευαν μαζί, τα έκοβαν στα μεγάλα τραπέζια της κουζίνας, τα άπλωναν σε σεντόνια στους καλούς καναπέδες των κλειστών σαλονιών. Πάντως, μέχρι σήμερα, οι παλιές τεχνίτριες που έμαθαν να ανοίγουν τη ζύμη με τον πλάστη αρνούνται κατηγορηματικά να δεχτούν τη χρήση της πανεύκολης μηχανής για ζυμαρικά που θα τους λύσει τα χέρια. Για εκείνες πάντα «το χερικό μετράει».
Φτάνοντας στο σήμερα
Αν θέλουμε να φτιάξουμε και εμείς σπιτικά ζυμαρικά μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα. Αναμειγνύουμε 3 φλιτζάνια σκληρό αλεύρι ή σιμιγδάλι με ένα φλιτζάνι νερό, μια πρέζα αλάτι και 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο. Αν θέλουμε τα ζυμαρικά μας να έχουν το έντονο χρώμα που τους χαρίζει το αυγό, μπορούμε να προσθέσουμε μια πρέζα κουρκουμά ή λίγο σαφράν στο αλεύρι/σιμιγδάλι.
Ξεκινάμε με το αλεύρι/σιμιγδάλι. Το βάζουμε σε λεία επιφάνεια και κάνουμε στο κέντρο του μια λακκούβα. Εκεί, προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και λίγο νερό. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά με τα ακροδάχτυλά μας και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό ενώ ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, σφιχτή και να μην κολλά στα χέρια. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, την καλύπτουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί εκτός ψυγείου για μισή ώρα. Αφού ξεκουραστεί, της δίνουμε το επιθυμητό σχήμα, ανάλογα με το ζυμαρικό που θέλουμε να φτιάξουμε. Αν η ζύμη βγει ξερή, βρέχουμε τα χέρια μας και τη δουλεύουμε μέχρι να μαλακώσει.
Ώρα για μαγείρεμα
Όπως όλα τα ζυμαρικά, θα βράσουμε την πάστα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο βραστό νερό. Γενικά, τα χειροποίητα ζυμαρικά θέλουν περισσότερο αλάτι κατά τη βράση για να νοστιμίσουν. Θα χρειαστούν από 5΄μέχρι 8΄, αλλά ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να τα βράσουμε σωστά, είναι αυτός της δοκιμής.