Πρόσφατη διεθνής επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες, αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες για τις διατροφικές προτιμήσεις των κατοίκων της Ελλάδας πριν από 8.000 χρόνια.
Στο πλαίσιο της έρευνας αναλύθηκαν οργανικά υπολείμματα λιπιδίων από 567 κεραμικά θραύσματα από σκεύη μαγειρέματος, καθώς και οστεο-αρχαιολογικά δεδομένα από εξημερωμένα ζώα που βρέθηκαν σε 82 περιοχές, μεταξύ των οποίων αρκετές στην Ελλάδα. Όλα τα ευρήματα χρονολογούνταν μεταξύ της έβδομης και της πέμπτης χιλιετίας π.Χ.
Οι πρώτες αγρο-κτηνοτροφικές κοινότητες στην Ανατολία και στην Εγγύς Ανατολή χρησιμοποίησαν τα πρώτα κεραμικά που δημιούργησαν για να επεξεργαστούν το γάλα των ζώων τους, πρακτική που στη συνέχεια επεκτάθηκε προς τα δυτικά κατά μήκος των βόρειων ακτών της Μεσογείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στις περισσότερες περιοχές που μελετήθηκαν άρχισαν να εκτρέφουν ζώα για την παραγωγή γάλατος μόλις τα εξημέρωσαν, δηλαδή μεταξύ του 8500 και του 7000 π.Χ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης απέδειξαν ότι παρ’ όλο που αυτήν την εποχή σε περιοχές της Μεσογείου, από την Ανατολία ως την Ισπανία, η παραγωγή και χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη, στην Ελλάδα δεν συνέβαινε το ίδιο αφού οι κάτοικοι φαίνεται ότι έδιναν μεγαλύτερη βάση στο κρέας. Πιο συγκεκριμένα, τα κατάλοιπα γάλακτος που βρέθηκαν σε κεραμικά σκεύη σε περιοχές της βορειο- δυτικής Μεσογείου, αποδεικνύουν ότι εκεί η παραγωγή και η χρήση γάλακτος είχε διαδοθεί αρκετά. Στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα ωστόσο η συχνή ανεύρεση οστών χοίρων δείχνει μια μεγαλύτερη εξάρτηση από την παραγωγή και την κατανάλωση κρέατος παρά γάλατος, οι λόγοι όμως που συνέβαινε αυτό ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Μέλανι Ρόφετ-Σαλκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ενώ η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από ερευνητές από διάφορες χώρες όπως Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα. Στη μελέτη συμμετείχε επίσης η Ντουσάνκα-Χριστίνα Ούρεμ-Κώτσου, επίκουρη καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Δείτε επίσης
Πώς μαγείρευαν οι άνθρωποι των σπηλαίων;