Η πίτσα είναι το σήμα κατατεθέν της Ιταλίας, το πιο δημοφιλές φαγητό του κόσμου και πιο φωτογραφημένο στα social media, αλλά ποια πίτσα; Σίγουρα όχι η καναδέζικη!
Η γαστρονομική αξία που έχει για όλους εμάς τους λάτρεις της πίτσας η πίτσα Ναπολιτάνα είναι αδιαμφισβήτητη. Μάλιστα, έχει αναγνωριστεί και επίσημα και από την UNESCO, η οποία την κατέταξε στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Η ζύμη της πίτσας στη Ρώμη διαφέρει από τη ζύμη στη Νάπολη. Η romana είναι λεπτή, τραγανή και θορυβώδης στο μάσημα, ενώ το ζυμάρι της napoletana είναι πολύ πιο μαλακό και η σάλτσα της αρκετά πιο αραιή. Το πιο σημαντικό στοιχείο μιας πίτσας είναι φυσικά το αλεύρι. Πρέπει να προέρχεται από σιτηρά με μαλακό κόκκο και να είναι του τύπου 00 ή 0 και όχι πολύ σκληρό. Στα σπίτια χρησιμοποιούν και αλεύρι για όλες τις χρήσεις, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες (~13,2%), όμως. Σήμερα πια υπάρχουν και πίτσες που φτιάχνονται από αλεύρι ολικής άλεσης –και όχι μόνο. Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η ισορροπία μεταξύ των υλικών της ζύμης, ακόμα και του νερού. Αυτό που διαφοροποιεί τη romana από τη napoletana είναι το ποσοστό του νερού της καθεμίας σε σχέση με το βάρος του αλευριού. Στη napoletana κυμαίνεται μεταξύ 58 % και 65 %, ενώ για τη romana η αναλογία τους κυμαίνεται από 55% ως 60%. Παίζει ρόλο πόσο βαριά είναι η μπάλα της ζύμης; Φαίνεται πως και εδώ διαφωνούν οι Ναπολιτάνοι με τους Ρωμαίους. Στη Ρώμη η μπάλα της ζύμης (paniello) της πίτσας ζυγίζει από 150-180 γραμμάρια, ενώ στη Νάπολη το βάρος της φτάνει τα 250 γραμμάρια. Αυτό κάνει και διαφορά, καθώς το βάρος επιτρέπει στον έμπειρο pizzaiolo να της ρίχνει ένα χτύπημα, σαν ελαφρύ χαστούκι, είτε στην επιφάνεια εργασίας είτε απλώς με το χέρι του, στον αέρα, κι έτσι να παίρνει, ως διά μαγείας, με μια-δυο περιστροφές το κλασικό στρογγυλό της σχήμα. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Tι ξέρεις για την Pinsa, την πρόγονο της πίτσας;
Η πίτσα «λατρεύεται» απ’ όλο τον κόσμο και κυκλοφορεί σε άπειρες εκδοχές για όλα τα γούστα. Ήξερες, όμως, την αρχαία εκδοχή της, τη λεγόμενη «pinsa»; Ουσιαστικά πρόκειται για μια παραλλαγή της πίτσας και είναι μία αλμυρή φοκάτσια στην οποία μπορούν να προστεθούν τα ίδια υλικά, που χρησιμοποιούμε και για την πίτσα. Η pinsa που είναι πλατιά και ωοειδής αποτελεί παραδοσιακή συνταγή της Ρώμης στην περιφέρεια του Λάτσιο και χρονολογείται από την αρχαιότητα. Μάλιστα, μιλάμε για πρόγονο της πίτσας, καθώς η ονομασία της «pinsa» προέρχεται από τη λέξη pinsere (λατινικά), που μεταφράζεται ως «πιέζω με δύναμη προς τα κάτω» και που αυτό ασφαλώς αφορά τη διεργασία του ζυμαριού, προκειμένου να γίνει πιο πλατύ, ώστε να θυμίζει πίτα. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ξαναφάς πίτσα
Εάν και εσύ το μόνο που γνωρίζεις για την πίτσα είναι το αγαπημένο σου delivery και στα πόσα κομμάτια θα πρέπει να ξαπλώσεις για να ηρεμήσεις από το στομαχόπονο, τότε θα πρέπει σίγουρα να διευρύνεις τις γνώσεις σου. Δες μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες ΕΔΩ
Πόσες θερμίδες έχει και πώς να την κάνεις πιο υγιεινή
Λατρεύεις την πίτσα αλλά φοβάσαι τις θερμίδες που κρύβονται σε κάθε μπουκιά; Ίσως και να σου έχουμε καλά νέα, αφού η πίτσα μπορεί να γίνει και ένα υγιεινό γεύμα. Τα υλικά που προστίθενται σε μία πίτσα ποικίλουν, ανάλογα με τη φαντασία του κάθε μάγειρα, για αυτό και οι θερμίδες που έχει κάθε κομμάτι πίτσα ή το κατά πόσο είναι ανθυγιεινή, εξαρτάται άμεσα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της. Ωστόσο, για να υπάρχει κάποια μορφή κατηγοριοποίησης, ας δούμε τι περιέχει συνήθως μία κατεψυγμένη πίτσα, μία πίτσα που φτιάχνεται επιτόπου σε κάποιο εστιατόριο και μία πίτσα από fast food. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, οι περισσότερες κατεψυγμένες πίτσες είναι πλούσιες σε θερμίδες, σάκχαρα και νάτριο. Επίσης, είναι επεξεργασμένα τρόφιμα, εμπλουτισμένα με τεχνητά συντηρητικά, πρόσθετη ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά. Για παράδειγμα, ¼ από κατεψυγμένη πίτσα με πεπερόνι (που είναι μια κλασική επιλογή) περιέχει, περίπου: 380 θερμίδες / 18γρ. λιπαρά / 39γρ. υδατάνθρακες / 8γρ. σάκχαρα / 810mg νάτριο. Τώρα αν εσύ προσθέσεις ακόμη περισσότερα υλικά, όπως αλλαντικά, επιπλέον τυρί ή επιλέξεις κάποια πίτσα με γέμιση στη ζύμη, τότε όλα τα παραπάνω εκτοξεύονται κατά πολύ. Όπως και με τις κατεψυγμένες, έτσι και με τις πίτσες που φτιάχνονται επιτόπου σε κάποιο εστιατόριο, οι θερμίδες ποικίλουν ανάλογα με τα υλικά με τα οποία φτιάχνονται. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κάποιος το διατροφικό προφίλ της πίτσας, εκτός και αν το ίδιο το εστιατόριο το παρέχει στο μενού του. Από την άλλη, οι πίτσες των εστιατορίων συνήθως φτιάχνονται με πιο προσεγμένα και υγιεινά υλικά, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ελαιόλαδο ή αλεύρι ολικής άλεσης και χειροποίητες σάλτσες χωρίς συντηρητικά. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα toppings που θα επιλέξεις -συμβουλή μας να ζητήσεις περισσότερα λαχανικά (όπως μανιτάρια, καλαμπόκι, πιπεριές), και λιγότερα αλλαντικά. Όσο για το τυρί, μην ζητήσεις έξτρα ποσότητα. για τις μόνες πίτσες που μπορείς να είσαι απολύτως σίγουρος είναι αυτές που φτιάχνεις με τα χέρια σου, με φρέσκο ζυμάρι που δεν περιέχει συντηρητικά, χρώματα και ανθυγιεινά λιπαρά και επιλεγμένα toppings. Μάλιστα, η συνταγή για ζύμη πίτσας είναι πολύ εύκολη. Δες τα υλικά και τη διαδικασία ΕΔΩ.
To κόλπο για να ζεστάνεις την πίτσα τέλεια!
Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις ένα κομμάτι από την κρύα πίτσα και να το βάλεις σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια βάζεις ένα καπάκι και αφήνεις την πίτσα να ζεσταθεί για 2-3 λεπτά, μέχρι το καπάκι να γεμίσει με ατμό. Στη συνέχεια σήκωσε το καπάκι και ρίξε ένα κουταλάκι νερό στο τηγάνι. Αυτό θα κάνει το τυρί να λιώσει ενώ τα υπόλοιπα υλικά θα ζεσταθούν χωρίς να γίνει η κρούστα μαλακή. Μόλις το νερό απορροφηθεί, κλείνεις τη φωτιά και μεταφέρεις την πίτσα σε ένα πιάτο. Η πίτσα σου θα είναι ζεστή και λαχταριστή, όπως όταν την αγόρασες! Δες ένα ακόμα νόστιμο τρικ για να τη ζεστάνεις και να την απολαύσεις ΕΔΩ
Τελικά συμφέρει να παίρνεις μια μεγάλη πίτσα ή δύο μεσαίες;
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ; Τελικά τα μαθηματικά που μαθαίναμε στο σχολείο χρησιμεύουν αρκετά στην ενήλικη ζωή μας και κυρίως… στην παραγγελία πίτσας! Ένα tweet κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες μέρες και έχει αναστατώσει τους φανατικούς λάτρεις της πίτσας παγκοσμίως! Ο λογαριασμός Fermat’s Library ανάρτησε το παρακάτω tweet πριν από μια βδομάδα και από τότε έχει συγκεντρώσει πάνω από 32.000 retweets και 74.000 likes. Σύμφωνα με τους παραπάνω υπολογισμούς, μία πίτσα των 18 ιντσών (45,7 εκ.) έχει στην πραγματικότητα περισσότερη… πίτσα (όχι κόρα δηλαδή) από δύο πίτσες των 12 ιντσών (30,48 εκ.)! Με αλλά λόγια δηλαδή συμφέρει πιο πολύ οικονομικά να παραγγέλνεις μία μεγάλη πίτσα από δύο μεγάλες!
Πώς θα είναι άραγε η πίτσα του μέλλοντος;
Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για ραγδαίες αλλαγές στη μορφή βασικών τροφών που θα καταναλώνουμε αλλά και στον τρόπο παρασκευής τους. Από το πλάνο δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα από τα πιο δημοφιλή street food διεθνώς, που δεν είναι άλλο από την αγαπημένη μας πίτσα. Σύμφωνα με τον φουτουριστή Τομ Τσίζραϊτ, οποίος βιοπορίζεται προβλέποντας το μέλλον, η πίτσα του μέλλοντος θα είναι κάπως διαφορετική απ’ ότι τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ο Τσίζραϊτ υποστηρίζει ότι θα φτιάχνεται με βάση ζύμη από άλευρα από αλεσμένα έντομα, αλλαντικά από τεχνητό κρέας φτιαγμένο σε εργαστήρια και τυρί «καψαλισμένο» με λέιζερ. Δεν θα ψήνεται σε ξυλόφουρνο αλλά θα «τυπώνεται» από ρομπότ. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Σου άνοιξε η όρεξη; Έχουμε 18 φανταστικές -και πάνω απ’ όλα σπιτικές- πίτσες για να διαλέξεις ποια σου αρέσει περισσότερο!