Με τις ιώσεις να βρίσκονται σε έξαρση και το κρύο να μας χτυπά την πόρτα, ήρθε η στιγμή να τα αντιμετωπίσουμε με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο παρηγορητικό από ένα ζεστό βοτανικό ρόφημα γεμάτο γεύση και ευεργετικές ιδιότητες. Ποιο βότανο ανακουφίζει τη ρινική καταρροή, ποιο καταπολεμάει τον βήχα και ποιο έχει καταπραϋντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες; Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Παναγιώτης Ζήσης μας προτείνει 12 φαρμακευτικά φυτά που βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και εμείς φτιάξαμε 12 νόστιμες συνταγές, μία για κάθε βότανο. Είτε σας ταλαιπωρεί ένα ενοχλητικό κρυολόγημα είτε απλώς θέλετε να χαλαρώσετε, αυτά τα αφεψήματα είναι η τέλεια επιλογή.
Αλλά πρώτα λίγες συμβουλές
Η σωστή παρασκευή ενός αφεψήματος μπορεί να κάνει τη διαφορά στη γεύση και στις ευεργετικές του ιδιότητες. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας ζεστό, αλλά όχι βραστό νερό, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αλλοιώσουν τα αιθέρια έλαια των βοτάνων. Αφήστε τα να «καθίσουν» για 5-10 λεπτά, ώστε να απελευθερώσουν τις γεύσεις, τα αρώματα και τις ευεργετικές τους ουσίες. Προτιμήστε φρέσκα βότανα για πιο έντονο άρωμα, ενώ για τα αποξηραμένα χρησιμοποιήστε περίπου 1 κουταλιά του γλυκού ανά φλιτζάνι για να αποφύγετε την πίκρα.
Το μέλι είναι ο ιδανικός τρόπος να γλυκάνετε το ρόφημά σας, αλλά φροντίστε να το προσθέσετε όταν έχει κρυώσει λίγο το αφέψημα, ώστε να διατηρήσει τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Αν θέλετε να δώσετε χρώμα και άρωμα στο ρόφημά σας, προσθέστε φρέσκιες φλούδες λεμονιού ή πορτοκαλιού, ακόμα και λουλούδια, όπως λεβάντα, ιβίσκο και τριαντάφυλλο.
Παίζοντας με διασκεδαστικούς τρόπους σερβιρίσματος
Χρησιμοποιήστε διαφανείς κούπες για να αναδείξετε τα χρώματα του αφεψήματος και διακοσμήστε τις με φέτες λεμονιού, πορτοκαλιού ή ακόμα και ξυλάκια κανέλας. Για μια πιο γιορτινή αίσθηση, μπορείτε να στολίσετε την άκρη της κούπας με ζάχαρη ή τριμμένη κανέλα.
Σερβίρετε τα ροφήματα σας σε τσαγιέρες, δίνοντας τη δυνατότητα στους καλεσμένους σας να προσθέσουν μέλι, μπαχαρικά ή φρούτα της επιλογής τους. Για έξτρα δόση παιχνιδιού, συνοδεύστε τα με σπιτικά μπισκότα, κέικ ή αποξηραμένα φρούτα που ταιριάζουν με τις γεύσεις των βοτάνων.
12 Προτάσεις αφεψήματα – 1 για κάθε βότανο
1. Τσάι του βουνού (σιδερίτης) με μέλι και λεμόνι
Περιέχει αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, έχει αντιμικροβιακές και ηρεμιστιστικές ιδιότητες, ειδικά σε εξάρσεις βήχα. Η αντιφλεγμονώδη δράση του βοηθάει στον πονόλαιμο. Συνδυάστε το τσάι του βουνού με μία κουταλιά μέλι βελανιδιάς και φρεσκοστυμμένο λεμόνι. Το μέλι ενισχύει τη γεύση και τα θρεπτικά στοιχεία, ενώ το λεμόνι προσθέτει σπιρτάδα και βιταμίνη C.
2. Χαμομήλι με φλούδες πορτοκαλιού και κανέλα
Το χαμομήλο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Περιέχει αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, λειτουργεί ως αποτελεσματικό αντιβηχικό και έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ειδικά για τον πονόλαιμο. Αναδείξτε τη γεύση του χαμομηλιού με φλούδες από πορτοκάλι και προσθέστε ένα μικρό ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης για ένα ενισχύσεται το άρωμα.
3. Τίλιο με γαρίφαλο και γλυκάνισο
Το τίλιο, για κάποιους γνωστό και ως φλαμούρι, έχει ηρεμιστική και καταπραϋντική δράση. Μαλακώνει τον λαιμό, ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και από τον βήχα. Φτιάξτε ένα ζεστό και καταπραϋντικό ρόφημα προσθέτοντας μπαχαρικά όπως γαρίφαλο και γλυκάνισο που ταιριάζουν πολύ και ζωντανεύουν τη γεύση.
4. Φασκόμηλο με μέλι και τζίντζερ
Το φασκόμηλο έχει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Μαλακώνει τον λαιμό, καταπολεμά τον παραγωγικό βήχα, δρα ως αποχρεμπτικό κατά του πονόλαιμου και της φαρυγγίτιδας. Προσθέστε τριμμένο τζίντζερ για μια πικάντικη νότα που ανακουφίζει τον λαιμό και βοηθά στη ρινική συμφόρηση.
5. Σαλέπι με βανίλια και κακάο
Το σαλέπι είναι εξαιρετικά θρεπτικό αφέψημα που αν και δεν το έχουμε βάζει στη διατροφή μας, έχει απίθανη γεύση και τις κρύες νύχτες του χειμώνα ζεσταίνει τον οργανισμός μας. Πέρα από την απίθανη γεύση, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, δρα κατά του βήχα και κατά του πονόλαιμου. Αναμίξτε το σαλέπι με 2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας και ένα σπασμένο cacao nib ή μισή κουταλιά του γλυκού κακάο για να δώσει ένα σοκολατένιο, θρεπτικό ρόφημα.
6. Φλισκούνι με λεβάντα και σταγόνες μέντας
Γνωστό και ως άγρια μέντα, το φλισκούνι έχει υπέροχο άρωμα και γεύση. Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και δρα κατά της λαρυγγίτιδας και της φαρυγγίτιδας. Συστήνεται και για εισπνοές καθώς διευκολύνει την αναπνοή αλλά και ως αρωματικό και αναζωογονητικό αφέψημα.
7. Δίκταμο με μέλι και αποξηραμένα πέταλα τριαντάφυλλου
Το δίκταμο, για τους Κρητικούς γνωστό και ως έρω(ν)τας, έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμά τον παραγωγικό και τον ξηρό βήχα και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο. Ο συνδυασμός με τα αποξηραμένα πέταλα του τριαντάφυλλου ενισχύει την αντιμικροβιακή δράση και χαλαρώνει τον οργανισμό. Αν θέλετε να προσθέσετε λίγη γλύκα, προσθέστε στο ρόφημα μια κουταλιά του γλυκού κορινθιακές σταφίδες.
8. Μολόχα με σπόρους βανίλιας και τσιπς καραμελωμένου μήλου
Η μολόχα, αυτό το υπέροχο μωβ άνθος που αυτοφύεται στους αγρούς της άνοιξη είναι πολύτιμο τις ημέρες του χειμώνα. Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, κατά του ξηρού βήχα, κατά του πονόλαιμου και κατά του άσθματος. Προσθέστε κομματάκια καραμελωμένου μήλου και λίγα σποράκια από βολβό βανίλιας για να απολαύσετε μια απαλή και φρουτώδη γεύση.
9. Θυμάρι με φασκόμηλο και λεμόνι
Το θυμάρι, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε θυμόλη, ένα αιθέριο έλαιο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ανακουφίζει από τον βήχα και τον πονόλαιμο. Συνδυάστε το μαζί με φασκόμηλο καθώς αυτά τα δύο αρωματικά φυτά για ένα δημιουργήσετε ένα δυνατό αφέψημα που θα θωρακίσει την υγεία σας. Προσθέστε μία κουταλιά του γλυκού μέλι βελανιδιάς για να ενισχύσετε το ρόφημα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
10. Ευκάλυπτος με φλούδες lime και μέλι
Αυτό το χαλαρωτικό ρόφημα είναι ιδανικό για να βοηθήσει στην καλύτερη αναπνοή. Είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια με αντιοξειδωτική δράση. Ανακουφίζει από τον βήχα και βοηθάει όσους υποφέρουν από άσθμα. Είναι το ιδανικό ρόφημα για την καταπολέμηση της ρινικής καταρροής και της ρινικής συμφόρησης.
11. Σαμπούκος με ρόδι και μέλι
Ο σαμπούκος (γνωστός και ως κουφοξυλιά) δρα κατά του βήχα και κατά πονόλαιμου. Συστήνεται για τον ερεθισμένο λαιμό και για να καταπολεμήσει τη ρινική καταρροή και τη ρινική συμφόρηση. Συνδυάζεται ιδανικά με το ρόδι, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακά βαθύ κόκκινο ρόφημα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
12. Δενδρολίβανο με λεμόνι και μέλι θυμαρίσιο
Γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες το δεντρολίβανο, δρα κατά της διάρροιας, κατά της ατονίας και και κατά του πονοκέφαλου. Τα γευστικά του χαρακτηριστικά απογειώνονται με την προσθήκη φρεσκοστυμμένου λεμονιού καθώς και με μία κουταλιά θυμαρίσιο μέλι που του δίνει μια μεσογειακή πινελιά.