Αυτές οι αρωματικές σάλτσες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέσα σε γυάλινα βαζάκια για 2 εβδομάδες τουλάχιστον. Προσθέστε 1-2 κουταλιές στις σαλάτες και τα βραστά λαχανικά, αλείψτε τις σε σάντουιτς πάνω σε φρέσκο και ψημένο ψωμί, χρησιμοποιήστε τις όπως τραβάει η όρεξή σας και απολαύστε άρωμα και γεύση ως την τελευταία μπουκιά.
Pesto με μίγμα αρωματικών βοτάνων
Υλικά
1 χούφτα βασιλικό
1 χούφτα δυόσμο
1 χούφτα μέντα
1 χούφτα μαντζουράνα
1 χούφτα λουίζα
1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες (ελαφρά σοταρισμένη με λίγο ελαιόλαδο)
ξύσμα από 1 λεμόνι
½ -1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους
1 φλιτζάνι παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο τυρί
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πολτοποιείτε όλα μαζί τα υλικά στο μπλέντερ προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο.
Pesto μαϊντανού
Υλικά
1 ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο μαζί με τα τρυφερά κοτσάνια
1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες (ελαφρά σοταρισμένη με λίγο ελαιόλαδο)
4 κουτ. σούπας αμύγδαλα ανάλατα
5 κουτ. σούπας κεφαλογραβιέρα
1 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πολτοποιείτε όλα μαζί τα υλικά στο μπλέντερ προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο.
Pesto λιαστής ντομάτας και μυρωδικών
Υλικά
1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια μουλιασμένες για μισή ώρα σε χλιαρό νερό, στραγγισμένες και καλά στυμένες
1 σφηνάκι ούζο
¾ (τρία τέταρτα) φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο (ελαφρά σοταρισμένες με λίγο ελαιόλαδο)
1 μικρό ματσάκι θυμάρι φρέσκο
1 μικρό ματσάκι ρίγανη φρέσκια
5 κουτ. σούπας καρύδια
1 κουτ. σούπας κάπαρη
Πολτοποιείτε όλα μαζί τα υλικά στο μπλέντερ προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο.
Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Food Styling: ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΤΗ