Από γίγαντες και ρεβίθια μέχρι φακές και μαυρομάτικα, όλα μπαίνουν στην κατσαρόλα μαζί με φρέσκα λαχανικά και αλλαντικά, δίνοντας πιάτα μοναδικής νοστιμιάς.
Μαυρομάτικα γιαχνί με ντομάτα και σπανάκι
1 Ώρα και 30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
4 φύλλα δάφνης
ε.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια
1 καρότο, κομμένο σε φέτες
1 κουτ.σούπας πελτέ ντομάτας
500 γρ. ντομάτα τριμμένη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
300 ml νερό
300 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
1 μάτσο καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και δύο φύλλα δάφνης σε μια κατσαρόλα, καλύπτουμε με μπόλικο κρύο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20′ . Σουρώνουμε, πετάμε τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε στην άκρη.
Σκουπίζουμε την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο. Μόλις κάψει καλά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5′ , μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπεριά και τα καρότα και σοτάρουμε για άλλα 2′ .
Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα φασόλια, τον ντοματοπελτέ, την τριμμένη ντομάτα, τη ρίγανη, το νερό και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20′ με κλειστό το καπάκι. Ανοίγουμε το καπάκι, ελέγχουμε αν έχουν βράσει καλά τα μαυρομάτικα και αν χρειάζεται το φαγητό μας αλάτι.
Προσθέτουμε το σπανάκι και τις καυκαλήθρες και αφήνουμε να βράσει για 2-3′ ακόμα. Σβήνουμε τη φωτιά, ραντίζουμε το φαγητό μας με ωμό ελαιόλαδο, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί με κλειστό καπάκι για 10′ πριν σερβίρουμε.
Κοκκινιστό τουρλού με ρεβίθια
1 Ώρα | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
300 γρ. ρεβίθια βρασμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά, σε καρέ
1 κόκκινη πιπεριά, σε καρέ
1 πράσινη πιπεριά, σε καρέ
2 κολοκύθια, σε καρέ
2 μελιτζάνες φλάσκες, σε μεγάλα καρέ
2 μέτριες ντομάτες, τριμμένες
1 πατάτα, σε καρέ
1 πρέζα ζάχαρη
φέτα & ψωμί, για το σερβίρισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε καρέ. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 2′. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα και σοτάρουμε για 2′ ακόμα. Προσθέτουμε την ντομάτα και τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε για 20′ (χωρίς προσθήκη νερού). Τέλος, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα ρεβίθια. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε για 5′ την κατσαρόλα και σερβίρουμε το τουρλού με φέτα και ψωμί. Αν θέλουμε το σερβίρουμε και κρύο σαν σαλάτα.
Κάρι καλοκαιρινών λαχανικών με φακές και ρεβίθια
40 Λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρή πιπεριά κόκκινη, σε μικρά κυβάκια
1 καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια
60 γρ. σέλερι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
1 κουτ. γλυκού κάρι σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
400 γρ. ρεβίθια βρασμένα
200 γρ. φακές βρασμένες
750 ml κρέμα καρύδας
150 γρ. φασολάκια, σε μέτρια κομμάτια
1 μεγάλη ώριμη, ντομάτα, σε μικρά κυβάκια
20 γρ. κορν φλάουρ
1 λάιμ, ξύσμα και χυμό
10 γρ. κόλιανδρο φρέσκο, φύλλα, κομμένα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά, το καρότο, αλατίζουμε και σοτάρουμε για 4′ ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το σέλερι και μαγειρεύουμε για περίπου 2′ ακόμα.
Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά, προσθέτουμε το τζίντζερ, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 1′. Ρίχνουμε τα ρεβίθια, τις φακές και την κρέμα καρύδας, φέρνουμε σε βρασμό, προσθέτουμε τα φασολάκια, την ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ με το ξύσμα λάιμ, τον χυμό λάιμ και ανακατεύουμε. Δυναμώνουμε τη φωτιά, και δένουμε το φαγητό με το μείγμα του κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον κόλιανδρο. Σερβίρουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με ντομάτα, κρεμμύδι φρέσκο και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Γιουβετσάκι με φακές και μελιτζάνες
1 Ώρα και 10 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
2 μελιτζάνες, κομμένες σε χοντρούς κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια
2 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
200 γρ. φακές
500 ml φρέσκια ντομάτα τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
2 φύλλα δάφνης
200 γρ. κριθαράκι
3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Έπειτα τις βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν για 20′.
Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα, σοτάρουνε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο και να βγει όλη η γλύκα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές, τα καρότα και τις φακές. Ανακατεύουμε καλά και μετά προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο μπούκοβο και τα φύλλα δάφνης.
Προσθέτουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε για 15′. Οι φακές και τα λαχανικά πρέπει να μαγειρευτούν πριν από το κριθαράκι, καθώς είναι σκληρά και το κριθαράκι θα λιώσει αν τα βάλουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα ταυτόχρονα.
Όταν τα λαχανικά αρχίσουν να μαλακώνουν λίγο, προσθέτουμε στο φαγητό το κριθαράκι και λίγο νερό. Το κριθαράκι θα χρειαστεί περίπου 10′ για να ψηθεί και να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της σάλτσας και του νερού της κατσαρόλας.
Όταν το κριθαράκι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε μέσα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε μέσα την ψητή μελιτζάνα, ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί και σερβίρουμε.
Οσπριάδα με λαχανικά
1 Ώρα και 40 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
1 πακέτο οσπριάδα (ανάμεικτα όσπρια για σούπα)
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 πράσα, ψιλοκομμένα
2 καρότα, ψιλοκομμένα
2 πιπεριές πολύχρωμες, ψιλοκομμένες
12 ντοματίνια, κομμένα στα 4
1 καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
χυμό λεμονιού, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βάζουμε πρώτα τα ανάμεικτα όσπρια σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό όπως αναφέρεται στις οδηγίες στη συσκευασία και βράζουμε ανάλογα. Όποτε είναι αναγκαίο, ξαφρίζουμε. Ανάλογα με την ποικιλία οσπρίων που έχει μέσα η οσπριάδα, το σκούρο χρώμα ποικίλλει. Προσθέτουμε καυτό νερό εάν χρειαστεί.
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και την καυτερή πιπεριά. Προσθέτουμε στα μισοβρασμένα όσπρια όλα τα λαχανικά και βράζουμε για 30′ επιπλέον. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να βράσει για 10′ επιπλέον, μέχρι να χυλώσει και να πήξει. Στο τέλος πρέπει να έχουμε μια παχιά, πυκνή σούπα. Προσθέτουμε τα ντοματίνια μας, λίγο χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.
Γίγαντες με τσορίθο στην κατσαρόλα
3 Ώρες | Εύκολο | Για 4 άτομα
Υλικά
400 γρ. φασόλια γίγαντες (μουλιασμένους από την προηγουμένη)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
300 γρ. λουκανικάκια τσορίθο, κομμένα σε φέτες 2 εκ.
150 γρ. καπνιστό μπέικον, σε κυβάκια
1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
2 κόκκινες πιπεριές
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
300 ml χυμό ντομάτας
1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 λεμόνι, τον χυμό
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Ξεπλένουμε καλά τους γίγαντες και τα ρίχνουμε σε μία φαρδιά κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι. Γύρω-γύρω του βάζουμε τα λουκανικάκια και το μπέικον. Στη συνέχεια ρίχνουμε το θυμάρι, το σκόρδο, τα καρότα, τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές φέτες, τον πελτέ ντομάτας, τον χυμό ντομάτας, την καπνιστή πάπρικα, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Έπειτα ρίχνουμε το κρύο νερό ώστε να καλύψει όλα τα υλικά κατά 3-4 εκ. και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε την κατσαρόλα μας πάνω σε δυνατή φωτιά. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ξαφρίζουμε προσεκτικά το νερό. Βράζουμε για 10′.
Μόλις περάσουν τα 10′, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 2-2 ½ ώρες μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες. Στα μισά του μαγειρέματος ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε, αν χρειαστεί, λίγο επιπλέον καυτό νερό.
Μόλις μαλακώσουν τα φασόλια, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι για 10′, να ξεκουραστεί το φαγητό. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα. Ραντίζουμε κάθε πιάτο με λίγο ωμό λάδι και τον χυμό λεμονιού.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio Lm