Το Σάββατο του Λαζάρου, είναι η ημέρα που οι Έλληνες γιορτάζουν την «πρώτη ανάσταση», την έγερση του φίλου του Χριστού, του «αγέλαστου» Λάζαρου, που ο Χριστός νίκησε τον θάνατο. Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται η ημέρα του θανάτου και της ζωής. Σε κάποια χωριά οι αγρότες δεν μαζεύουν εκείνη τη μέρα τη σοδειά τους, γιατί φοβούνται ότι οι καρποί της γης φέρνουν τον θάνατο μέσα τους.
Σάββατο του Λαζάρου: Τα έθιμα
Σχεδόν πανελλαδικά, με το έθιμο των λαζαροκούλουρων οι ζώντες τιμούν, μαρτυρούν και ανακαλούν μνήμες των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή. Οι γυναίκες με τα παιδιά ζυμώνουν ανθρωπόμορφα ψωμάκια, που παίρνουν μαζί τους σε καλαθάκια για να ψάλλουν τα κάλαντα του Λαζάρου. Σε μερικές περιοχές, όπως στα ορεινά του Ρεθύμνου, οι γυναίκες ζυμώνουν μικρές και μεγαλύτερες κουλούρες τις οποίες πλουμίζουν με σταυρούς, στέφανα και άνθη. Τις τοποθετούν στον ναό, διαβάζονται κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και στη συνέχεια κόβονται σε κομμάτια, από τα οποία ένα κρατά η οικογένεια του νεκρού. Τα υπόλοιπα μοιράζονται σε δίσκους και πανέρια και τα μοιράζει ο ιερέας στην πλατεία του χωριού, στα καφενεία και στα καταστήματα.
Σε πολλές περιοχές, την παραμονή της γιορτής οι Λαζαρίνες, μικρά και νεαρά κορίτσια, μαζεύουν λουλούδια από τους αγρούς και στολίζουν το καλαθάκι τους. Την επομένη, ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τον Λάζαρο και εισπράττοντας ένα μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.
Οι συνταγές για το Σάββατο του Λαζάρου
Λαζαράκια
Συνταγή, Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη
1 ώρα και 45′ | Μέτρια εύκολο | Συνταγή για 18-20 τεμ.
Υλικά
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. νωπή μαγιά ή 8 γρ. ξηρή μαγιά
230 ml νερό
1 πορτοκάλι
70 ml ελαιόλαδο
160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 ξυλάκια κανέλας
2 τεμ. αστεροειδές γλυκάνισο ή ½ κ.γ. γλυκάνισο σε σπόρους
1 δαφνόφυλλο
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
40 μοσχοκάρφια
Διαδικασία
Ζύμη: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 150 ml από το νερό μαζί με τα μπαχαρικά, 1 φλούδα από το πορτοκάλι και το δαφνόφυλλο να πάρουν 2-3 καλές βράσεις. Αποσύρουμε και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο νερό και διαλύουμε καλά τη μαγιά, μαζί με 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη και 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 20′ να ενεργοποιηθεί. Περνάμε το νερό από ψιλή σήτα, για να αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά, το βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλι και το ελαιόλαδο.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη φουσκωμένη μαγιά και το υγρό μείγμα. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχουμε μια ωραία, ελαστική, εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε 25′ να ξεκουραστεί η ζύμη και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια των 60 γρ. και πλάθουμε τις φιγούρες για τα λαζαράκια σαν φραντζολάκια. Κόβουμε ένα μικρό κομματάκι από το ζυμάρι, πλάθουμε σε κορδόνι, τυλίγουμε το κορδόνι σταυρωτά γύρω από τη μέση και βάζουμε 2 μοσχοκάρφια για μάτια.
Τοποθετούμε τα λαζαράκια σε δίσκο ψησίματος που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε τα λαζαράκια με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 180ο C.
Πίτα σουβλάκι με μανιτάρια
Συνταγή: Γιώργος Δημητρακόπουλος | Styling: Τζανής Σιφναίος | Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης | Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography
35 λεπτά | Εύκολο | Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά
Για τα σουβλάκια λαχανικών
20 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 κρεµµύδια, σε ροδέλες
500 γρ. φρέσκα µανιτάρια κανθαρέλες, πορτοµπέλο & λευκά
4 πράσινες πιπεριές, σε λωρίδες
3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαµικό
4 πίτες για σουβλάκι
12 ντοµατίνια, κοµµένα στη µέση
αλάτι, µαύρο πιπέρι
Για το γουακαμόλε
3 ώριµα αβοκάντο
1 λεµόνι, τον χυµό
3 κουτ. σούπας κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκοµµένο
1 κουτ. γλυκού µαύρο σκόρδο, σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι καγιέν
Διαδικασία
Γουακαμόλε: Ξεφλουδίζουµε τα αβοκάντο και αφαιρούµε τον πυρήνα. Σε ένα µεγάλο µπολ ρίχνουµε τη σάρκα τους και µε τη βοήθεια ενός πιρουνιού τη λιώνουµε τόσο ώστε να µείνουν µικρά κοµµάτια. Προσθέτουµε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουµε και το βάζουµε στο ψυγείο.
Σουβλάκια: Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι, τα µανιτάρια και τις πιπεριές µέχρι να πάρουν ωραίο χρώµα. Σβήνουµε µε το ξίδι, αλατοπιπερώνουµε και αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά. Τυλίγουµε τις πίτες σε αλουµινόχαρτο και τις ψήνουµε για 5′ στους 180ºC στον αέρα σε καλά προθερµασµένο φούρνο. Γεµίζουµε τις πίτες µε το γουακαµόλε, τη γέµιση µανιταριών και τα ντοµατίνια µας, τυλίγουµε και σερβίρουμε.
Μύδια αχνιστά με τσίλι
Συνταγή: Γιώργος Δημητρακόπουλος | Styling: Τζανής Σιφναίος | Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης | Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography
30 λεπτά | Εύκολο | Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά
500 γρ. µύδια
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 µικρό κρεµµύδι
3 σκελίδες σκόρδο, σπασµένες
1 κόκκινη πιπεριά τσίλι
1 κουτ. σούπας σουµάκ
½ κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
200 ml λευκό ξηρό κρασί
½ κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
1 λάιµ, ξύσµα & χυµό
20 φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
Διαδικασία
Καθαρίζουµε τα µύδια σχολαστικά, βγάζουµε µε ένα µαχαίρι τις τρίχες που ενώνουν τα µύδια και ελέγχουµε για τυχόν χαλασµένα. Πρέπει να είναι κλειστά και βαριά. Σε κατσαρόλα βάζουµε το ελαιόλαδο, το κρεµµύδι ψιλοκοµµένο, το σκόρδο σπασµένο, την πιπεριά κοµµένη στα 4, όλα τα µπαχαρικά και τα µύδια και µαγειρεύουµε για 2′.
Σβήνουµε µε το κρασί, προσθέτουµε τη ζάχαρη και κλείνουµε το καπάκι και µαγειρεύουµε για 4′-5′, µέχρι να ανοίξουν τα µύδια (όσα δεν ανοίξουν τα αφαιρούµε από το σκεύος). Προσθέτουµε τον χυµό και το ξύσµα λάιµ, πασπαλίζουµε µε τα φύλλα κόλιανδρου και σερβίρουµε αµέσως.
Δείτε επίσης
6 εστιατόρια με σούβλες στη βόρεια Ελλάδα