Οι κεφτέδες δεν είναι απλώς ένα αγαπημένο ελληνικό πιάτο. Από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και την Αμερική, σχεδόν κάθε χώρα έχει τη δική της εκδοχή. Οι συνταγές κεφτέδων παγκοσμίως διαφέρουν στα υλικά, στις σάλτσες και στους τρόπους μαγειρέματος, αλλά η βάση παραμένει κοινή: πλούσια γεύση, απλότητα και ευελιξία.

Κεφτέδες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Στην ελληνική κουζίνα –όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες– οι κεφτέδες φτιάχνονται κυρίως με μείγμα κιμά, ψωμί, μυρωδικά και μπαχαρικά. Συνήθως χρησιμοποιούμε μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο κιμά (με αρνίσιο ή χοιρινό) και προσθέτουμε υλικά όπως ρίγανη, σκόρδο, μουλιασμένο ψωμί και ελαιόλαδο. Ανάλογα με την περιοχή και τη συνταγή, οι κεφτέδες διαφέρουν, αλλά πάντα κρατούν μια κοινή βάση: το στρογγυλό τους σχήμα και την έντονη γεύση.

Είτε σερβιρισμένοι με πηχτή ντομάτα, είτε με κρεμώδη λευκή σάλτσα, είτε ακόμα και σε σούπες, οι κεφτέδες προσαρμόζονται ανάλογα με τις τοπικές συνήθειες και γούστα. Γεμιστοί ή απλοί, τηγανητοί ή ψητοί, σερβιρισμένοι με ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες, οι παραλλαγές τους αποδεικνύουν ότι οι κεφτέδες είναι ένα από τα πιο ευέλικτα φαγητά διεθνώς.

Τι κιμά διαλέγουμε;

Ο καλός κεφτές ξεκινά από σωστές πρώτες ύλες και μερικά βασικά μυστικά. Ο κιμάς κάνει τη διαφορά. Αντί για σκέτο μοσχαρίσιο, μπορούμε να πειραματιστούμε με άλλους τύπους: αρνίσιο ή χοιρινό δίνουν ξεχωριστή νοστιμιά και πιο ζουμερό αποτέλεσμα. Αν επιλέξουμε μοσχαρίσιο, το καλύτερο κομμάτι είναι η λάπα – ένα παχύ, μαλακό μέρος με αρκετό λίπος και πλούσια γεύση.

Ο συνδυασμός, όμως, είναι εκείνος που δίνει βάθος. Δοκιμάστε: 50% μοσχαρίσιο – 50% χοιρινό ή 1/3 μοσχαρίσιο, 1/3 χοιρινό, 1/3 αρνίσιο. Αυτή η ισορροπία προσφέρει κεφτέδες ζουμερούς, μυρωδάτους και με στρογγυλή γεύση, ακριβώς όπως τους αγαπάμε.

8 «κεφτέδες» από όλο τον κόσμο

sweedish-meatballs

Köttbullar- Σουηδία
Η παράδοση θέλει τους σουηδικούς κεφτέδες να παρασκευάζονται με συνδυασμό τριών διαφορετικών ειδών κρέατος, ώστε να επιτυγχάνεται η ιδανική υφή και γεύση. Συνήθως χρησιμοποιούνται χοιρινό και μοσχαρίσιο, ενώ για να είναι πιο ζουμερό προτιμώνται λιπαρά κομμάτια και λίγο μπέικον. Στον κιμά προστίθεται ψωμί μουλιασμένο, μαζί με μπαχαρικά όπως λευκό πιπέρι, τζίντζερ και μοσχοκάρυδο. Τα έντονα καρυκεύματα, χρησιμοποιούνται πάντα με φειδώ για να μην καλύψουν τις υπόλοιπες γεύσεις. Οι κεφτέδες αυτοί συχνά συνοδεύονται από λευκή, κρεμώδη σάλτσα βασισμένη σε ζωμό και αλεύρι, καθώς και από μαρμελάδα lingonberry (είδος μούρου), βραστές πατάτες ή στυμμένα αγγουράκια.

frikadeller

Frikadeller- Δανία
Από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Δανίας, οι Frikadeller είναι μικροί τηγανητοί κεφτέδες με ελαφρώς «πατικωμένοι» τηγανητοί κεφτέδες, φτιαγμένοι κυρίως από χοιρινό κιμά. Εκτός από τη Δανία, σερβίρονται και σε κοινότητες όπου έχουν εγκατασταθεί Δανοί. Στο τραπέζι, σερβίρονται είτε πάνω σε ανοιχτά σάντουιτς είτε με πατάτες, κάποιο είδος σάλτσας και λάχανο.

italian-meatballs

Polpette- Ιταλία
Οι ιταλικοί κεφτέδες, γνωστοί ως Polpette, δεν έχουν τη διασημότητα των αμερικανικών εκδοχών, ωστόσο διατηρούν τον δικό τους χαρακτήρα. Φτιάχνονται κυρίως από μοσχαρίσιο ή βοδινό κιμά και είτε τηγανίζονται είτε ψήνονται. Συνήθως σερβίρονται σκέτοι, χωρίς σάλτσα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι στερούνται νοστιμιάς. Πολλές φορές, στο εσωτερικό τους κρύβεται πλούσια γέμιση με τυριά μακράς ωρίμανσης, που αναβαθμίζει τη γευστική εμπειρία.

faggots

Faggots- Ουαλία
Οι faggots είναι κεφτέδες που φτιάχνονται με μείγμα από διάφορα μέρη του χοίρου, όπως συκώτι, καρδιά, λιπαρό κρέας ή μπέικον. Στο μείγμα προστίθενται επίσης κρεμμύδι, μπαχαρικά και τριμμένη φρυγανιά. Έπειτα, τυλίγονται σε μπόλια και μαγειρεύονται είτε μέσα σε σάλτσα που βασίζεται σε ζωμό είτε ψήνονται στο φούρνο. Σερβίρονται παραδοσιακά με πουρέ ή αρακά. Υπάρχουν και εκδοχές με μοσχαρίσιο κιμά, ενώ κάποιοι τους προτιμούν και κρύα.

skillpadjies

Skilpagdjes- Νότια Αφρική
Οι Skilpadjies είναι κεφτέδες από τη Νότια Αφρική, επηρεασμένοι από τη γαστρονομική κληρονομιά των Δανών και Άγγλων αποίκων. Παρόμοιοι με τους ουαλικούς faggots, αλλά με διαφορές στα υλικά: αντί για χοιρινό, χρησιμοποιείται μοσχαρίσιο κρέας, ελάφι ή ακόμα και στρουθοκαμήλου. Αντί για καρδιά, προσθέτουν μπέικον, ενώ τα γαρίφαλα δίνουν έντονο άρωμα. Η ιδιαίτερη πινελιά έρχεται από τα φραγκοστάφυλα, που προσθέτουν φρουτώδη νότα.

veal-with-dill

Pulpety-Klopsy, Πολωνία
Στην Πολωνία, οι κεφτέδες έχουν τη δική τους εξέχουσα θέση με πολυάριθμες παραλλαγές. Από τους πιο γνωστούς είναι οι klopsiki, φτιαγμένοι με βοδινό κρέας, κρεμμύδι, μπαχαρικά, αυγό, ψωμί μουλιασμένο στο γάλα και διάφορα καρυκεύματα. Σερβίρονται με παχύρρευστη σάλτσα ντομάτας ή με sour cream, άνηθο και άγρια μανιτάρια. Αν δεν τηγανιστούν, προηγείται ένα ήπιο βράσιμο σε ζωμό λαχανικών. Έχουν συχνά μέγεθος και σχήμα που τους φέρνει πιο κοντά σε μπιφτέκια, παρά σε τυπικούς κεφτέδες.

romanian-meatballs

Chiftele- Ρουμανία
Οι Ρουμάνοι πήγαν τους κεφτέδες ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας στο μείγμα του κιμά και πουρέ πατάτας. Το αποτέλεσμα είναι πλούσιο και γεμάτο γεύση. Ο κιμάς είναι χοιρινός και στο μείγμα περιλαμβάνονται αυγά, άνηθος, μαϊντανός και τριμμένη φρυγανιά. Οι κεφτέδες τηγανίζονται και σερβίρονται είτε σκέτοι είτε με μουστάρδα, σάλτσα ντομάτας ή sour cream. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που καταναλώνονται μέσα σε σάντουιτς, σε πιο street food εκδοχή.

lions-head

Lion’s head (κεφάλι λιονταριού)- Κίνα
Οι κινεζικοί κεφτέδες κατάγονται από την επαρχία Jiangsu και ξεχωρίζουν για το μέγεθός τους – συχνά φτάνουν τα 7 έως 10 εκατοστά διάμετρο. Φτιάχνονται από λιπαρό χοιρινό κιμά και ψιλοκομμένο κινέζικο νεροκάστανο (κινέζικο υδρόβιο φυτό που καλλιεργείται για τους βολβούς του). Σερβίρονται είτε σε σούπα με κινέζικο λάχανο είτε με σάλτσα σόγιας, μπαμπού και τόφου.

Δείτε επίσης

19 καλοκαιρινοί κεφτέδες – Από ντομάτα, βλίτα και μελιτζάνα, μέχρι φάβα και καρπούζι