Με τις τιμές ακόμη και στα πολύ βασικά προϊόντα να έχουν ανέβει στα ύψη, δεν είναι σίγουρο αν το να μαγειρεύουμε σπίτι κοστίζει εντέλει λιγότερο από το να βγαίνουμε έξω για φαγητό ή να παραγγείλουμε να έρθει φαγητό στο σπίτι. Οπότε η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τόσο απλή. Εξαρτάται το πόσο μαγειρεύει κάποιος, τι προϊόντα υπάρχουν πάντα στο ψυγείο του αλλά και με τι τρόπο μαγειρεύει. Από την άλλη, η έξοδος για φαγητό ή το delivery έχουν και αυτά τις διακυμάνσεις τους στην τιμή. Υπάρχουν πολύ οικονομικές λύσεις -που δεν στερούνται πάντα ποιότητας- αλλά και πολύ πιο ακριβές επιλογές.

Δεν είναι μόνο το κρέας αλλά και τα προϊόντα μαναβικής που βρίσκονται σε υψηλές τιμές. Ωστόσο, αν πηγαίνετε συχνά στο σουπερμάρκετ, στο μανάβικο και το κρεοπωλείο και κάνετε έναν σωστό προγραμματισμό, τόσο στις αγορές σας όσο και στον τρόπο που μαγειρεύετε τις προμήθειές σας, τότε το φαγητό στο σπίτι προφανώς και είναι η πιο συμφέρουσα λύση. Από την άλλη, αν είστε από τους τύπους που έχουν μονίμως ένα άδειο ψυγείο και λείπουν και τα βασικά, τότε το να αγοράσετε όλα τα υλικά για να φτιάξετε μια απαιτητική συνταγή, μάλλον δεν σας συμφέρει και πολύ!

Πάντως η μαγειρική στο σπίτι -αν είναι συνήθειά σας- σε γενικές γραμμές κοστίζει λιγότερο και μπορείτε μάλιστα να ελέγξετε τόσο τις ποσότητες όσο και τα υλικά που χρησιμοποιείτε ώστε να είναι πιο υγιεινή. Μπορεί να μας παίρνει περισσότερο χρόνο, ωστόσο υπάρχουν άπειρες πλέον λύσεις που μπορούμε να τις κάνουμε εύκολα και με λίγα υλικά.

Ας δούμε παρακάτω το πώς μπορούμε να μαγειρεύουμε οικονομικά στο σπίτι

Οικονομία ρεύματος και χρόνου

Η φριτέζα αέρος είναι ένα gadget που έχει μπει πλέον σε πολλά νοικοκυριά και κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς μαγειρεύει και υγιεινά και οικονομικά, σε αντίθεση για παράδειγμα με τον φούρνο. Επίσης πολλές συνταγές στο air fryer είναι έτοιμες σε 20-40 λεπτά, οπότε εξοικονομούμε και χρόνο. Μπαίνουμε σπίτι, βάζουμε το φαγητό να γίνεται και μέχρι να ξεντυθούμε, να μιλήσουμε λίγο στο τηλέφωνο, να κάνουμε καμιά δουλίτσα στο σπίτι, έρχεται η ώρα να φάμε.

Τα βασικά υλικά πάντα διαθέσιμα στο σπίτι

Προφανώς και δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε μια οποιαδήποτε συνταγή αν δεν υπάρχουν βασικά υλικά στο σπίτι μας. Αλατοπίπερο, μπαχαρικά, σκόρδο, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, λαχανικά… Αν είναι να φτιάξουμε μια συνταγή από το μηδέν, τότε προφανώς και θα μας κοστίσει περισσότερο…

Οι εύκολες συνταγές: το όπλο στη φαρέτρα μας

Όλοι έχουμε κάποιες συνταγές-ευκολάκια που έχουμε συνηθίσει να φτιάχνουμε και μας παίρνουν τον λιγότερο δυνατό χρόνο. Τις έχουμε στο νου μας για τις μέρες εκείνες που δεν έχουμε καμιά διάθεση να μαγειρέψουμε αλλά πρέπει… Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του, ανάλογα με τα γούστα του και τις διατροφικές του συνήθειες.

Κατάψυξη: η μεγάλη συμμάχός μας!

Η κατάψυξη μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε μαγειρευτό φαγητό κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας ακόμη κι αν δεν μαγειρεύουμε κάθε μέρα. Πώς; Μπορούμε είτε να μαγειρεύουμε μεγαλύτερες ποσότητες μέσα στο Σαββατοκύριακο είτε να παίρνουμε ταπεράκια από γονείς και να τα συντηρούμε οργανωμένα -ακόμα και με προγραμματισμό ανά ημέρα- στην κατάψυξη. Προσοχή όμως! Τα κατεψυγμένα θέλουν κάμποσες ώρες είτε στη συντήρηση είτε εντελώς εκτός ψυγείου ώστε να μπορούν να καταναλωθούν. Μην τα βγάλετε τελευταία στιγμή γιατί δεν θα έχετε φαγητό!

Δείτε παρακάτω και μερικές προτάσεις από αναγνώστες μας που μας έχουν αποκαλύψει τους δικούς τους τρόπους για το πώς μαγειρεύουν οικονομικά στο σπίτι τους:
Πώς μαγειρεύω οικονομικά: Λένα, 42 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, με εισόδημα 900€/ μήνα
Πώς ψωνίζω οικονομικά. Ν.Κ., 46 ετών, παντρεμένος με ένα παιδί και οικογενειακό εισόδημα €2500