Η νέα κατάσταση με τον κορωνοϊό μας αναγκάζει όλους να μείνουμε σπίτι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Ωστόσο, όπως φαίνεται, σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτή η κατάσταση επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία μας.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά συχνά -αλλά όχι πάντα- μπορούν να επιδράσουν αρνητικά και στη σωματική υγεία ενός ανθρώπου. Οι άνθρωποι που νιώθουν αποκομμένοι από τους υπόλοιπους, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, είναι πιθανότερο να κρυολογήσουν, να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, μειωμένες νοητικές-γνωστικές λειτουργίες και κατάθλιψη. Σε βάθος χρόνου η μοναξιά έχει συνέπειες ανάλογες του καπνίσματος ή της παχυσαρκίας.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια πρόσφατη μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», με επικεφαλής τη δρ Σαμάνθα Μπρουκς του Τμήματος Ψυχολογικής Ιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, η οποία αξιολογεί τα έως τώρα δεδομένα από όλες τις σχετικές έρευνες, βρήκε ότι η καραντίνα και η απομόνωση διαρκείας μπορούν να οδηγήσουν σε μετατραυματικό στρες, άγχος, κατάθλιψη, αλλά επίσης σε κόπωση, πτώση ηθικού του κοινού και αντίδραση.
Όπως τονίζεται, «η καραντίνα είναι συχνά μια δυσάρεστη εμπειρία για όσους υποβάλλονται σε αυτήν. Η απομάκρυνση από αγαπημένα πρόσωπα, η απώλεια της ελευθερίας, η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της νόσου, αλλά και η βαρεμάρα, μπορούν μερικές φορές να έχουν δραματικές συνέπειες». Αυτοκτονίες, θυμός και μηνύσεις έχουν κατά καιρούς ακολουθήσει προηγούμενες καραντίνες σε ξεσπάσματα επιδημιών. Γι’ αυτό, οι ερευνητές τονίζουν ότι «τα δυνητικά οφέλη μιας υποχρεωτικής μαζικής καραντίνας πρέπει να ζυγιστούν προσεκτικά σε σχέση με το πιθανό ψυχολογικό κόστος».
Επισημαίνεται ακόμη πως οι αορίστου χρόνου καραντίνες είναι πιθανότερο να έχουν περισσότερες αρνητικές παρενέργειες, γι’ αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να περιορίζονται στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και το κοινό να έχει από τις αρμόδιες αρχές μια σαφή εξήγηση για τα μέτρα και μια πειστική δικαιολόγηση των θυσιών του. Όπως λένε οι ερευνητές, «οι αρχές δημόσιας υγείας πρέπει να δίνουν έμφαση στο ότι η αυτο-απομόνωση αποτελεί αλτρουιστική επιλογή» (δηλαδή έμπρακτη απόδειξη ενδιαφέροντος για τους άλλους και όχι μόνο αυτο-προστασία).
Εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής των κοινωνικών επαφών (social distancing) είναι αναπόφευκτα και αναγκαία, καθώς μπορούν να σώσουν πολλές ζωές. Ευτυχώς στην εποχή του διαδικτύου, των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του Skype και των smartphones, είναι πολύ ευκολότερο από ό,τι στο παρελθόν να μένει κανείς σπίτι, χωρίς να νιώθει μόνος και αποκομμένος από τους συγγενείς, τους φίλους του και την κοινωνία γενικότερα. Η τεχνολογία συχνά έχει κατηγορηθεί ότι φέρνει μοναξιά, αλλά, όπως δείχνει και μια πρόσφατη έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είναι στο χέρι των περισσότερων ανθρώπων -με εξαίρεση τους ψηφιακά αναλφάβητους- να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να σπάσουν την απομόνωση.
Cooking Therapy, η λύση
Για όλα αυτά τα στοιχεία, που παρουσιάζει η έρευνα είναι αναγκαίο, όσο καιρό βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι να κάνουμε πράγματα, που θα βοηθήσουν την ψυχολογία μας, όπως η μαγειρική. Η μαγειρική δεν είναι απλά μία διαδικασία για να ικανοποιήσουμε το αίσθημα της πείνας, αλλά πολλές φορές λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά.
Το cooking therapy αλλιώς θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τη «μαυρίλα» των καιρών και να αποσυνδεθείς από την κατάσταση αυτή. Η μαγειρική έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία μας, καθώς βοηθάει το μυαλό να ξεκουραστεί, αποσπά την προσοχή από αρνητικές και στρεσογόνες σκέψεις και βοηθά στην αυτοβελτίωση. Όσο καλά κι αν μαγειρεύεις, πάντα μπορείς να γίνεις καλύτερος. Επίσης, αν είσαι αρχάριος, μπορείς να εξασκηθείς και στις πιο δύσκολες συνταγές και να βελτιωθείς. Αυτή η αίσθηση της αυτοβελτίωσης και της επίτευξης του στόχου μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά να αποκτήσεις καλή ψυχολογία και να ανακάμψεις μετά από μια δύσκολη μέρα.
Φυσικά, δεν λέμε όσο καιρό είσαι σπίτι να τρως όλη μέρα και να πάμε στα αντίθετα αποτελέσματα, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις τον εαυτό σου σε νέες συνταγές και να φτιάξεις κάτι νόστιμο, υγιεινό και με λίγες θερμίδες, τόσο για εσένα, όσο και για τους δικούς σου. Δες το στην πράξη. Εξάλλου, η μαγειρική είναι και μια πράξη αλτρουισμού, προσφέρουμε στους δικούς μας ανθρώπους κάτι νόστιμο. Και αυτό είναι από μόνο του ωραίο!
Διαβάστε σχετικά:
Διατροφή αντι-stress
Η δίαιτα της ντοπαμίνης ή αλλιώς η πιο χαρούμενη δίαιτα που θα κάνεις ποτέ
4 τροφές που κάθε γυναίκα θα πρέπει να τρώει καθημερινά