Συνταγές για όσους αγαπούν τα κοκκινιστά, και θέλουν να τα απολαμβάνουν σε πολλά, διαφορετικά, μα το ίδιο γευστικά και κατακκόκινα πιάτα.
Όταν λέμε κοκκινιστό, συνήθως, το πρώτο φαγητό που μάς έρχεται στο μυαλό είναι το κοκκινιστό μοσχαράκι, το γιουβέτσι, τα σουτζουκάκια.
Φυσικά, πιάτα σαν κι αυτά, έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας για πολλούς και καλούς λόγους: Είναι η νοστιμιά τους, η σπιτική τους αίσθηση ακόμη κι αν τα δοκιμάζουμε σε εστιατόρια, η θαλπωρή της καλομαγειρεμένης κόκκινης σάλτσας.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτά τα κοκκινιστά που αξίζει να έχουμε τη συνταγή τους. Το ίδιο νόστιμα και απολαυστικά είναι τα λαδερά και τα όσπρια που γίνονται κοκκινιστά, όπως και τα ζυμαρικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, αλλά και οι κόκκινοι πειραματισμοί με αναπάντεχα υλικά, που τελικά, γίνονται τέλεια κοκκινιστά.
Τα εμβληματικά
Αρχίζουμε από τα βασικά, μα καθόλου απλοϊκά: Μαθαίνουμε 10 συνταγές των γιαγιάδων μας, που πέρασαν από γενιά σε γενιά, και μέχρι σήμερα συναρπάζουν με τη βαθιά τους γεύση. Κατσικομακαρονάδα Ηρακλειάς, Παστιτσάδα οσομπούκο, Κόκορας μπαρδουνιώτικος και χουνκιάρ μπεγεντί είναι μόνο κάποια από αυτά.
Οι μακαρονάδες
Αξεπέραστες ντοματένιες σάλτσες σε έξι από τις πιο εμβληματικές ιταλικές μακαρονάδες που αγαπάμε να μαγειρεύουμε ξανά και ξανά. Φτιάχνουμε, μεταξύ άλλων, σπαγκέτι με ιταλικά κεφτεδάκια, λαζάνια στον φούρνο και τα κλασικά και αγαπημένα μακαρόνια με κιμά, με την ντοματένια σάλτσα που τα απογειώνει.
Ψάρια και θαλασσινά
Κοκκινιστά κεφτεδάκια παλαμίδας με λάχανο, χόρτα τσιγαριστά με μύδια και ντομάτα, spaghetti assassina με γαρίδες, και άλλες συνταγές, αποκτούν πλούσια και βαθιά γεύση μέσα σε ντοματένιες ζουμερές σάλτσες, που αναδεικνύουν άψογα την πρωτεΐνη τους.
Τα σύγχρονα
Έχετε δοκιμάσει μανιτάρια πορτομπέλο γεμιστά με πλιγούρι, σάλτσα ντομάτας και σαλάμι; Σέσκουλα κοκκινιστά με καπνιστή πάπρικα και steak κουνουπιδιού; Η «κόκκινη» δίνει χρώμα και γεύση σε πιάτα που ακολουθούν φρέσκα μονοπάτια, με πρωτότυπα παντρέματα, γνωστών και αγαπημένων υλικών.
Δείτε αναλυτικά αυτές αλλά και πολλές ακόμη κοκκινιστές συνταγές, με όλα τα μυστικά τους, στο νέο τεύχος του Cantina, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με το Πρώτο Θέμα.