Το καλαθάκι της Λήμνου έχει γίνει ΠΟΠ και μέχρι σήμερα στα σπίτια φτιάχνουν το δικό τους, για ολόκληρη τη χρονιά.

Τα μυστικά για την τέχνη του τυρεβανα, εκείνου που φτιάχνει τα καλαθάκια για το ομώνυμο τυρί δηλαδή, μεταφέρονται μέσα στον χρόνο από θηλυκό σε αρσενικό μέλος της οικογένειας και τούμπαλιν στο πέρασμα των δεκαετιών. Τι κι αν σήμερα τα σύγχρονα τυροκομεία χρησιμοποιούν πλαστικά καλαθάκια, οι γνώστες συνεχίζουν να τα φτιάχνουν από βούρλα για τις οικιακές τυροκομήσεις τους, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι το τυρί που στραγγίζει στα δικά τους καλαθάκια έχει ανώτερη γεύση και διαφορετικό άρωμα.

Μαζί με τη φέτα, επίσης ΠΟΠ, το μελίχλωρο και το κασκαβάλι, τα τυριά του νησιού πρωταγωνιστούν στην κουζίνα και συμμετέχουν στις περισσότερες συνταγές. Επιτραπέζια, σε πίτες και σαλάτες, τριμμένα στα ζυμαρικά, αλλά και στο πασχαλινό κασπακ’νό αρνί, προσδιορίζουν τον χαρακτήρα της λημνιακής κουζίνας. Και ενώ δεν έχουν δικό τους ελαιόλαδο, παραδοσιακά προτιμούσαν να το προμηθεύονται από τη Λέσβο πληρώνοντάς το και όχι να φτιάχνουν βούτυρο, για να μην «αδυνατίσει» το γάλα της τυροκόμησης.

Κι αν κάποιοι τόποι σε κάνουν να απορείς για την ποσότητα των τυριών τους σε σχέση με τους πληθυσμούς των αιγοπροβάτων τους, εκεί τα κοπάδια που βόσκουν στους κυματιστούς λόφους που απλώνονται μέχρι τη θάλασσα γίνονται η απτή απόδειξη για την παραγωγή του απαραίτητου γάλακτος. Είναι άλλωστε αυτό το μίγμα της τροφής τους που βρίσκουν στις βοσκές, μαζί με το θαλασσινό νερό και το μικροκλίμα του νησιού, που χαρίζει στα λημνιακά τυριά γεύση ξεχωριστή, βαθιά, με αρώματα βοτάνων και ξηρών καρπών. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, να σας πούμε ότι το καλαθάκι είναι ένα λευκό τυρί άλμης από γάλα που παράγεται στο νησί, από ντόπια αιγοπρόβατα, με γεύση πιο απαλή από τη φέτα και με ευχάριστη, ελαφριά οξύτητα.

Δείτε επίσης:
Τυροκεφτεδάκια με καλαθάκι Λήμνου και ελαιοπολτό

Ελληνικά λευκά τυριά: Πλούτος ονομασιών και γεύσεων

Ο Ηλίας Μαμαλάκης μαγειρεύει με φέτα, το δικό μας τυρί!