Αρνάκι με όλα του τα συνοδευτικά, γαρδουμπάκια, παραδοσιακό κοκορέτσι, πατάτες, δύο μυρωδάτες μαγειρίτσες, ανοιξιάτικη τάρτα και δροσερή τερίνα, και για το τέλος δυο εντυπωσιακά γλυκά.

Γαρδουμπάκια στον φούρνο

1 ώρα + μαρινάρισμα | Για 6 άτομα

Υλικά
1 ½ κιλό αρνίσια έντερα καθαρισμένα
1 κουτ.σούπας ρίγανη
1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
6 καλαμάκια μεταλλικά ή ξύλινα μουλιασμένα σε νερό για 30 ́
αλάτι
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Χωρίζουμε τα στραγγισμένα έντερα σε έξι ισομήκη κομμάτια. Τυλίγουμε κάθε κομμάτι σε ένα καλαμάκι δένοντας τις άκρες σφιχτά.

Τα βάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στο γκριλ. Ψήνουμε τα γαρδουμπάκια μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντάς τα περίπου ανά 10 ́. Τα βγάζουμε από τα καλαμάκια και τα σερβίρουμε ζεστά.

Σαλάτα με βαλεριάνα και αντσούγιες

10 λεπτά | Για 4 άτομα

Υλικά για 4 άτομα
300 γρ. βαλεριάνα
10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
10 φιλέτα αντσούγιας σε λάδι, στραγγισμένα, κομμένα στη μέση
100 γρ. γραβιέρα, σε φλοίδες
60 ml ε.π. ελαιόλαδο40 ml μηλόξιδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
λίγο γλυκάνισο, σε σκόνη
αλάτι
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά πιατέλα (ή σε μια μεγάλη σαλατιέρα) βάζουμε τη βαλεριάνα, τα ντοματίνια, τις αντσούγιες και τις φλοίδες γραβιέρας και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια.

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με ένα πιρούνι το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη μουστάρδα και λίγο γλυκάνισο.

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing, ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε αμέσως.

Κοκορέτσι

1 ώρα και 30 λεπτά | Για 6 άτομα

Υλικά
2 κιλά αρνίσια συκωταριά
2 αρνίσιες μπόλιες
2 κιλά αρνίσια έντερα, καλά καθαρισμένα
αλάτι
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
1 μικρή μεταλλική σούβλα που χωρά σε ταψί

Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις συκωταριές και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε ένα σουρωτήρι.Περνάμε στη σούβλα εναλλάξ συκώτι, πνευμόνι, γλυκάδι προσεκτικά και αρκετά σφιχτά. Καλύπτουμε με τις μπόλιες και κρατώντας την άκρη του εντέρου στην αρχή του κοκορετσιού τυλίγουμε αρχικά αραιά να πιάσει όλα τα εντόσθια το έντερο και κατόπιν σφιχτά για να τυλιχτεί όλο το κοκορέτσι.

Το αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και το αφήνουμε να στραγγίξει σε μια λεκάνη. Το μεταφέρουμε σε ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα στους 180οC στις αντιστάσεις, γυρίζοντάς το ανά 10 ́ για να ψηθεί ομοιόμορφα παντού.

Περίπου 5 ́ πριν το ξεφουρνίσουμε ανάβουμε το γκριλ στην υψηλή θερμοκρασία για να πάρει ωραίο χρώμα.

Το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το σερβίρουμε σε μια πιατέλα.

Αρνίσιο μπούτι γεμιστό με φέτα και μυρωδικά και ανοιξιάτικες πατάτες με κόλιανδρο και κουρκουμά

2 ώρες και 30 λεπτά για το αρνάκι
1 ώρα και 20 λεπτά για τις πατάτες

Υλικά για 6 άτομα

Για το αρνίσιο μπούτι
1 μπούτι αρνίσιο, περίπου 2 κιλών, χωρίς κόκαλο
1 κoυτ. σούπας ρίγανη ξερή
½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
200 γρ. φέτα, σε κομματάκια
5 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις πατάτες
2 κιλά ανοιξιάτικες πατατούλες, με τη φλούδα
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου, σπασμένους
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
1½ φλιτζ. κρασί γλυκό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC στον αέρα. Απλώνετε το μπούτι σε μια λεία επιφάνεια και το πασπαλίζετε καλά με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη μέσα – έξω.

Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και τις 3 σκελίδες σκόρδο μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και μόλις κρυώσουν ανακατεύετε μέσα τη φέτα. Γεμίζετε το μπούτι με το μείγμα φέτας και το δένετε σφιχτά στην αρχή, στη μέση και στο τέλος με σπάγκο μαγειρικής, ώστε να μη χυθεί έξω η γέμιση.
Καλύπτετε τη βάση ενός ταψιού με τα κλωνάρια δεντρολίβανου, ρίχνετε 250ml νερό και ακουμπάτε επάνω το γεμιστό μπούτι. Κόβετε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το βρέχετε καλά και το τσαλακώνετε. Με αυτό καλύπτετε το κρέας και το ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα.

Κατόπιν, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να ροδίσει καλά.

Αφήνετε το κρέας εκτός φούρνου να κρυώσει ελαφρώς, κόβετε τους σπάγκους και το σερβίρετε σε πιατέλα συνοδεύοντας με τις ανοιξιάτικες πατάτες φούρνου.

Για τις πατάτες: Πλένετε καλά τις πατάτες και τις τρίβετε με σύρμα κουζίνας να φύγουν τυχόν χώματα. Με έναν χοντρό πλάστη τις χτυπάτε να σπάσουν. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε μπόλικο ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει τηγανίζετε σε δόσεις τις πατάτες. Τις μεταφέρετε σε μια καθαρή, ευρύχωρη κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα.

Τις αλατοπιπερώνετε, τις πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο και τον κουρκουμά και τις περιχύνετε με το γλυκό κρασί. Μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Τις σερβίρετε ζεστές μαζί με το γεμιστό μπούτι.

Γαρδουμπάκια με χόρτα αβγολέμονο

1 ώρα και 30 λεπτά | Για 6 άτομα

Υλικά
1½ κιλό αρνίσια έντερα καλά καθαρισμένα
2 κιλά χόρτα διάφορα (σταμναγκάθι, καυκαλήθρες, μυρώνια)
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
χυμό από 2 λεμόνια
3 αβγά
1 φλιτζ. του καφέ ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Κόβετε το σταμναγκάθι, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε περίπου 1 λίτρο νερό, κλείνετε με καπάκι και βράζετε τα χόρτα μέχρι να γίνουν τρυφερά.

Προσθέτετε τα γαρδουμπάκια και αλατοπιπερώνετε. Βράζετε για άλλα 10 λεπτά.

Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια σε δύο μπολ. Χτυπάτε τα ασπράδια με έναν αβγοδάρτη μέχρι να γίνουν μαρέγκα και κατόπιν τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ενώνετε κρόκους και μαρέγκα χτυπώντας απαλά. Προσθέτετε σιγά-σιγά το λεμόνι και ανακατεύετε.
Με μια κουτάλα παίρνετε ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνετε στο μείγμα των αβγών χτυπώντας δυνατά με τον αβγοδάρτη.

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία τέσσερις-πέντε φορές περίπου. Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού. Αφήνετε να πάρει μια βράση, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Σερβίρετε σε πιατέλα τα χόρτα και από πάνω τα γαρδουμπάκια.

Αρνάκι σπάλα με πικάντικη κρούστα και γλυκοπατάτες σοτέ με σκόρδο και θυμάρι

2 ώρα και 20 λεπτά | Για 6 άτομα

Υλικά

Για το αρνί
80 γρ. ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
½ ματσάκι μαϊντανό, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
3 κλωναράκια δεντρολίβανο, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
5 κλωνάρια θυμάρι, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
2 κιλά αρνίσια σπάλα
3 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
5-6 φέτες μπέικον
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
300 ml κρασί λευκό
250 ml ζωμό κρέατος
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις γλυκοπατάτες
1½ κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση οριζόντια
100 γρ. βούτυρο
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια
αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Για το αρνί: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα ψίχουλα του ψωμιού με την παρμεζάνα, το ξύσμα του λεμονιού, τα μυρωδικά, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.

Αλατοπιπερώνετε πολύ καλά το κρέας και το αλείφετε με τη μουστάρδα. Το καλύπτετε με τις φέτες μπέικον και ραντίζετε με το ελαιόλαδο. Κατόπιν, απλώνετε το μείγμα με τα ψίχουλα, δημιουργώντας ένα παχύ στρώμα επάνω στο κρέας, πιέζοντας με τα χέρια για να κολλήσει καλά.

Ρίχνετε στο ταψί το κρασί και τον ζωμό (όχι επάνω στο κρέας) και καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχετε αν υπάρχουν αρκετά υγρά στο ταψί και, αν χρειάζεται, συμπληρώνετε λίγο νερό ή ζωμό. Περίπου 15 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε το κρέας να πάρει χρώμα και να κάνει τραγανή κρούστα.

Για τις γλυκοπατάτες: Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τη λαμαρίνα του φούρνου και αραδιάζετε εκεί τις πατάτες και το κομμένο κεφάλι σκόρδο. Κρατάτε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και με το υπόλοιπο ραντίζετε τις πατάτες και το σκόρδο. Καλύπτετε τη λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε τις πατάτες για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι τελείως (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος που έχουν κοπεί).

Βγάζετε τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη. Βάζετε το ψημένο σκόρδο σε ένα ψιλό σουρωτήρι και πιέζετε με ένα πιρούνι για να πάρετε το καθαρό σκόρδο. Σε ένα γουόκ ζεσταίνετε καλά το βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνετε τις πατάτες και το ψημένο σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο θυμάρι. Ανακινείτε καλά το σκεύος, μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε στο τραπέζι δίπλα στο αρνί.

Μαγειρίτσα κοκκινιστή με άγρια χορταράκια

1 ώρα | Για 4-6 άτομα

Υλικά
1 αρνίσια συκωταριά
1-2 αρνίσιες αντεριές
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1 κοφτή κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 2 φλιτζ. καυτό νερό
2 φύλλα δάφνης
4-5 κόκκους μπαχάρι
700 γρ. άγρια χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια, ζοχούς, σταμναγκάθι κ.ά.), ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
αλάτι
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Βάζουμε τη συκωταριά και τις αντεριές σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει και τα ζεματίζουμε για 3 ́-4 ́. Τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τα εντόσθια με το ξερό κρεμμύδι και τα αχνίζουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 4 ́-5 ́. Ρίχνουμε τα ντοματάκια με τον χυμό τους και τον πελτέ.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη δάφνη και το μπαχάρι, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα χόρτα και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 25 ́-30 ́, μέχρι να δέσει η σάλτσα και το φαγητό να μείνει με το λάδι του. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και τον μάραθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Τερίνα με λαχανικά και φέτα

50 λεπτά και 3 ώρες αναμονή | Για 8-10 άτομα

Υλικά για 8-10 άτομα
1 μελιτζάνα τσακώνικη, σε φέτες
1 κολοκύθι μέτριο, σε φέτες
50 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας και των λαχανικών
150 ml κρέμα γάλακτος
4 φύλλα ζελατίνης (των 2 γρ.)
400 γρ. φέτα, κατά προτίμηση κατσικίσια
50 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι
1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
4 πιπεριές Φλωρίνης, από βάζο
λίγο πετιμέζι, για το σερβίρισμα
αλάτι
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με διάφανη μεμβράνη, φροντίζοντας να εξέχει από τα πλαϊνά τοιχώματα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιού σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τις λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο. Ψήνουμε για 20 ́.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.

Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό, τα στύβουμε καλά και τα ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί.

Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τις ελιές, το θυμάρι, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Λαδώνουμε καλά τη μεμβράνη με την οποία έχουμε καλύψει τη φόρμα και στρώνουμε τις πιπεριές Φλωρίνης. Απλώνουμε το 1/3 της ποσότητας της κρέμας και καλύπτουμε με τις φέτες μελιτζάνας. Επαναλαμβάνουμε με άλλη μια δόση κρέμα φέτας και σκεπάζουμε με τις φέτες κολοκυθιού. Τελειώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα και καλύπτουμε καλά την τερίνα φέρνοντας τη μεμβράνη που προεξέχει προς τα μέσα.

Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να σφίξει. Ξεφορμάρουμε την τερίνα και κόβουμε σε φέτες. Ραντίζουμε με λίγο πετιμέζι και σερβίρουμε.

Τάρτα με κολοκυθάκια

1 ώρα | Για 6-8 άτομα

Υλικά για 6-8 άτομα
1 φύλλο έτοιμη ζύμη κουρού
5-6 μέτρια κολοκυθάκια, σε κυβάκια
4 φρέσκα κρεμμύδια, σε ροδέλες
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
λίγο βούτυρο για άλειμμα της ταρτιέρας

Για την κρέμα
300 ml κρέμα γάλακτος
4 αβγά
100 ml αριάνι
100 γρ. κασέρι πικάντικο, τριμμένο
150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε καλά μια ταρτιέρα διαμέτρου 26-28 εκ. Στρώνουμε το φύλλο ζύμης στο σκεύος καλύπτοντας τη βάση και τα πλαϊνά. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία και την τοποθετούμε στο ψυγείο.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε για 4 ́-5 ́ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αδειάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Κρέμα: Χτυπάμε τα αβγά με το σύρμα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το αριάνι. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε τα τυριά, τα σοταρισμένα κολοκυθάκια και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο.

Αδειάζουμε το μείγμα στην ταρτιέρα και ψήνουμε για 40 ́. Αφήνουμε την τάρτα για 15 ́-20 ́ να σταθεί πριν κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Γαλατόπιτα με σάλτσα πορτοκάλι

1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά για 1 μεσαίο ταψί φούρνου
1 πακέτο σφολιάτα
1½ λίτρο πλήρες γάλα
200 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
1 βανίλια
250 γρ. ζάχαρη
4 κρόκους αβγών
200 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
λίγο σπορέλαιο για το άλειμμα του ταψιού

Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα μεσαίο ταψί του φούρνου και το αλείφουμε με σπορέλαιο με ένα πινέλο. Στρώνουμε το φύλλο της σφολιάτας καλύπτοντας τη βάση και τα πλαϊνά. Με ένα πιρούνι το τρυπάμε παντού για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10 ́. Αν η ζύμη έχει φουσκώσει, την τρυπάμε ξανά για να καθίσει.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει.

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και μόλις γίνει χλιαρό προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν, ανακατεύοντας συνέχεια με έναν αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αδειάζουμε το μείγμα στην ψημένη βάση και ψήνουμε στον φούρνο στους 180οC στον αέρα μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία κρούστα.

Χτυπάμε στο μπλέντερ τη μαρμελάδα πορτοκάλι μαζί με 30 ml νερό και περιχύνουμε τη γαλατόπιτα με την αραιωμένη μαρμελάδα. Αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε στο τραπέζι.

Τράιφλ με κρέμα μπουγάτσας και κόκκινα φρούτα

20 λεπτά | Για 8-10 άτομα

Υλικά
3 αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά
200 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από ½ ακέρωτο λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
1 λοβό βανίλια (μόνο τα σποράκια)
1.200 ml φρέσκο γάλα
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
600 γρ. φρέσκα κόκκινα φρούτα (φράουλες, μούρα, κεράσια, μύρτιλλα) ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
κανέλα σε σκόνη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αβγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και τα σποράκια της βανίλιας με έναν αβγοδάρτη.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Ρίχνουμε πασπαλιστά το σιμιγδάλι, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με αβγοδάρτη για να μη σβολιάσει. Μόλις πήξει η κρέμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα των αβγών χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά, καλύπτουμε με μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μη σχηματιστεί πέτσα. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Βγάζουμε τη μεμβράνη και χτυπάμε την κρέμα με τον αβγοδάρτη να αφρατέψει. Σε ένα γυάλινο μπολ σερβιρίσματος βάζουμε μια δόση κρέμας και από πάνω σκορπίζουμε λίγα κόκκινα φρούτα. Συνεχίζουμε δημιουργώντας στρώσεις από κρέμα και φρούτα εναλλάξ, τελειώνοντας με κόκκινα φρούτα. Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα που κοσκινίζουμε από σουρωτήρι και σερβίρουμε.

STYLING: Κ. ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ

FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: STUDIOM.GR

Δείτε επίσης:

Κρεατόπιτα με αρνί πασχαλινό

Πάσχα στο σπίτι: 5 tips για τρυφερό και γευστικό αρνάκι στο φούρνο

Το αρνί χωρίς τη σούβλα: Πασχαλινές ιδέες για αρνάκι στο φούρνο ή στην κατσαρόλα