Σε τραπέζι μεγάλο ή μικρό, με λίγα ή περισσότερα φαγητά και μεζέδες, εμείς θα επιμείνουμε ελληνικά με τα δικά μας εκλεκτά προϊόντα. Επειδή η λίστα είναι μεγάλη, αυτή τη φορά επιλέγουμε 13 μόνο. Κι αν δεν σερβίρουμε παρμεζάνα, δεν έγινε και τίποτα, υπάρχει Σαν Μιχάλη.
Αβγοτάραχο Μεσολογγίου
Λιχουδιά από τις λίγες, γνωστή από την αρχαιότητα που πάντα συνόδευε τις ξεχωριστές στιγμές της ελληνικής οικογένειας. Πρόκειται για τα φυσικά αποξηραμένα και επεξεργασμένα αβγά της μπάφας, του θηλυκού κέφαλου όπως την αποκαλούν στο Μεσολόγγι και το Αιτωλικό. Αφού τα ψάρια πιαστούν, αφαιρούνται προσεκτικά ολόκληρες οι ωοθήκες με το χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα και στη συνέχεια ξεπλένονται, παστώνονται με χοντρό αλάτι, στεγνώνουν και καθαρίζονται. Τελευταίο στάδιο της διαδικασίας είναι η επικάλυψη του αβγοτάραχου σε φυσικό κερί μέλισσας. Το αβγοτάραχο έχει έντονη γεύση και μακριά επίγευση που διατηρεί για ώρα μια υπέροχη αίσθηση στο στόμα. Συνοδεύει τέλεια ριζότο, σπαγγέτι θαλασσινών ή λαχανικών, σούπες, όσπρια, βραστά και ψητά λαχανικά, ομελέτες, και αποτελεί εκλεκτό μεζέ και ιδανικό συνοδευτικό για καλό ουίσκι, σαμπάνια, λευκό κρασί, ούζο ή τσίπουρο.
Αρσενικό Νάξου
Στα βουνά της ορεινής και ημιορεινής Νάξου εκτρέφονται χιλιάδες αιγοπροβατίνες που δίνουν το πολύτιμο γάλα τους από το οποίο φτιάχνεται το περίφημο ναξιώτικο τυρί. Το αρσενικό είναι ένα σκληρό, κίτρινο, επιτραπέζιο τυρί που γίνεται από ένα συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος και ωριμάζει σε περίοδο 4 μηνών περίπου. Θα το βρείτε σε μικρά κεφαλάκια λευκού χρώματος ή μαύρου με επικάλυψη από παραφίνη. Έχει πλούσια βουτυράτη και ελαφρώς πικάντικη γεύση, τρώγεται τέλεια σκέτο, χυλώνει απίστευτα το ριζότο και είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί τριμμένο σε διάφορες συνταγές.
Σαν Μιχάλη Σύρου
Η Σύρος είναι ένα από τα ελάχιστα ελληνικά νησιά που είχε και έχει παράδοση στην εκτροφή αγελάδων. Από αγελαδινό γάλα λοιπόν παράγεται το ονομαστό Π.Ο.Π. τυρί Σαν Μιχάλη, ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά. Πλασμένο σε μεγάλα κεφάλια με εσωτερικό σκληρό και υποκίτρινο, πλούσια αρωματική γεύση και πικάντικη επίγευση που θυμίζει αρκετά παρμεζάνα. Τρώγεται ιδανικά αυτούσιο σε μεγάλα κομμάτια, μαζί με ξηρούς καρπούς, φρούτα και καλό κρασί.
Γραβιέρα Κρήτης
Ένα τυρί που αγαπούν σε όλη την Ελλάδα πρέπει απαραίτητα να έχει μια θέση στο εορταστικό μας τραπέζι. Η Γραβιέρα Κρήτης, λοιπόν, είναι τυρί Π.Ο.Π. που παρασκευάζεται από πρόβειο και γίδινο γάλα σε αναλογία 80 προς 20 και ωριμάζει για 3 μήνες πριν βγει στα ψυγεία της αγοράς. Στα πρακτικά τώρα έχουμε να κάνουμε με ένα σκληρό κίτρινο τυρί με συμπαγή ελαστική μάζα και διάσπαρτες τρυπούλες, με πολύ ευχάριστη, ελαφρώς υπόγλυκη βουτυράτη γεύση και πλούσιο άρωμα. Απολαύστε την τόσο σκέτη όσο και μαγειρεμένη για να ευχαριστηθείτε την τραγανή κρούστα και τη λαστιχωτή υφή που έχει αφού ψηθεί.
Κατίκι Δομοκού
Ένα φρέσκο, ελαφρύ λευκό τυράκι με απαλή κοκκώδη υφή, ευχάριστο γαλακτώδες άρωμα και λαχταριστή υπόξινη γεύση είναι το Κατίκι Δομοκού. Γνήσιο ελληνικό προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, βασισμένο σε παραδοσιακή συνταγή από το Δομοκό, που εμπλουτίζει όλες τις συνταγές, ενώ μπορεί να σταθεί περήφανα και σκέτο δίπλα σε κριτσίνια, ψωμί, σαλάτες ή ακόμα και σε απολαυστικά επιδόρπια.
Σύγκλινο Μάνης
Ένα από τα αλλαντικά μιας άλλης εποχής -από την εποχή των χοιροσφαγίων- που έχει μείνει ανεπηρέαστο είναι το μανιάτικο σύγκλινο. Κομμάτια χοιρινού κρέατος καπνίζονται πάνω από ντόπια αρωματικά βότανα και στη συνέχεια βράζονται σε νερό μαζί με πορτοκάλια και μπαίνουν σε δοχεία καλυμμένα με τη γλίνα – εξού και το όνομα, το λίπος δηλαδή του χοιρινού. Ανεπανάληπτος μεζές στο τηγάνι σκέτο σαν συνοδεία για το τσίπουρο ή και ψιλοκομμένο μέσα σε πίτες και τάρτες, κρύες σαλάτες και γιορτινά σουφλέ.
Απάκι Κρήτης
Η κρητική version του σύγκλινου είναι το απάκι. Τα καλύτερα κομμάτια του χοιρινού ψαχνού μαρινάρονται στο ξίδι, στεγνώνουν στον αέρα και καπνίζονται σε αρωματικό καπνό από βότανα της κρητικής γης, τυλιγμένα με μια στρώση βοτάνων και μπαχαρικών. Ρίγανη, θρούμπι, μαντζουράνα, θυμάρι και μαύρο πιπέρι είναι αυτά που ξεχωρίζουν. Συνοδεύει τσικουδιά, τσίπουρο και ούζο και, φυσικά, μπορεί να μαγειρευτεί με αμέτρητους τρόπους χαρίζοντας μια καπνιστή γεύση στα πιάτα σας .
Προσούτο Ευρυτανίας
Κάνουμε και στην Ελλάδα προσούτο! Και μάλιστα ισάξιο με το αντίστοιχο της Πάρμας. Χοιρινό μπούτι, λοιπόν, πιεσμένο από πρέσες, παστωμένο στο αλάτι και κατόπιν στεγνωμένο στον αέρα σε μια ωρίμανση που διαρκεί από 9 μήνες μέχρι 2 χρόνια. Κομμένο σε αραχνοΰφαντες φετούλες το προσούτο σε πλημμυρίζει με τη γεύση του. Συνδυάζεται με φρούτα και τυριά, μαρμελάδες και chutneys, ξεροψήνεται και μπαίνει πάνω σε σούπες, νοστιμίζει πιλάφια και μπορεί ακόμα και να κρατήσει τη γαλοπούλα ζουμερή.
Kαβουρμάς Κερκίνης
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό το βουβαλίσιο γάλα και τα εξαιρετικά προϊόντα που μας δίνει, το γιαούρτι, το λευκό τυρί, το παγωτό. Το βουβάλι όμως μας δίνει και ένα από τα εκλεκτά αλλαντικά που έχουμε στην Ελλάδα, τον καβουρμά. Φτιάχνεται από τα καλύτερα μέρη του ζώου που είναι πιο ζουμερό και λιγότερο λιπαρό από το μοσχάρι, με μια μικρή συνήθως προσθήκη της τάξεως του 5-10% χοιρινού κρέατος, βρασμένα και κομμένα σε μικρά κομματάκια, αρωματισμένα με ελαφριά μπαχαρικά και ενωμένα με φυσική ζελατίνη, που δημιουργούν ένα μοναδικό αλλαντικό με πλούσια γεύση.
Καπνιστό χέλι Άρτας
Ένα μοναδικό προϊόν που γίνεται με πολλή αγάπη και μεράκι. Στρουμπουλά χέλια καπνίζονται σε ένα παραδοσιακό καπνιστήριο που συνδυάζει τη γερμανική με τη σκοτσέζικη τεχνογνωσία και στη συνέχεια φιλετάρονται και συσκευάζονται σε κενό αέρος για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ξεχάστε ό,τι ξέρατε και έχετε ακούσει για τα χέλια. Αυτό το προϊόν είναι απλά εξαιρετικό. Σφιχτή σάρκα, πλούσια γεύση, υπέροχο άρωμα καπνού. Σκέτο πάνω σε βουτυρωμένο φρυγανισμένο μαύρο ψωμί θα σας δώσει τα τέλεια καναπεδάκια. Δοκιμάστε το με κριτσίνια ολικής αλέσεως, μέσα σε σαλάτα ή ελαφρώς σοταρισμένο στο τηγάνι και σβησμένο με κάποιο όξινο λικέρ.
Φιστίκι Αιγίνης
Ο καρπός της φιστικιάς που καλλιεργείται στην Αίγινα από το 1860, υπερτερεί εννοείται των αντίστοιχων ξένων ποικιλιών και είναι ένας από τους πιο νόστιμους και πιο εθιστικούς ξηρούς καρπούς. Αποτελεί, μάλιστα, και μια χριστουγεννιάτικη παράδοση το ψήσιμο των φρέσκων καρπών με χοντρό αλάτι που τους δίνει πιο πλούσιο άρωμα και πιο πικάντικη γεύση. Δίπλα στο τραπέζι συνοδεύουν τέλεια τα ποτά σας αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε διάφορες συνταγές, πιλάφια, γέμιση γαλοπούλας, αλεσμένα σε σάλτσες και spreads και, φυσικά, σε πολλά γλυκά.
Μανιτάρια Γρεβενών
Τα μανιτάρια είναι μια τροφή συνδεδεμένη με τα γιορτινά τραπέζια. Πρωταγωνιστούν σε σούπες, πίτες, σαλάτες, ορεκτικά, γέμιση γαλοπούλας και πολλά άλλα πιάτα. Ας μη μείνουμε όμως στα κλασικά άσπρα champignon από την Πολωνία που έχουν γεμίσει την αγορά. Αναζητήστε φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια από τα Γρεβενά και κάντε τη διαφορά. Μερικά από τα πιο εκλεκτά μανιτάρια είναι: Πορτσίνι ή βασιλομανίταρα με άρωμα ξηρών καρπών και κάστανου και γεύση που θυμίζει πολύ κρέας. Πορτομπέλο με σκούρο χρώμα και σφιχτή σάρκα ιδανικά για σούπες και vegetarian πιάτα. Μορχέλα με το μπεζογκρί χρώμα και ένα άρωμα που θυμίζει φουαγκρά και σε προκαλεί να το δοκιμάσεις. Κανθαρέλα με το χρυσαφί χρώμα και το περίεργο σχήμα, έχει ένα ανάλαφρο φρουτώδες άρωμα που παραπέμπει σε εσπεριδοειδή. Από κανθαρέλα φτιάχνουν και γλυκό του κουταλιού –χρησιμοποιήστε το ως πρώτη ύλη για chutney– και λικέρ.
Κρόκος Κοζάνης
Ένα από τα πιο ακριβά γαστρονομικά υλικά του κόσμου είναι ο Κρόκος Κοζάνης. Πρόκειται για τα στίγματα του φυτού crocus sativus γνωστό και ως σαφράν ή ζαφορά. Καλλιεργείται και σε άλλα μέρη του κόσμου αλλά ο δικός μας της Κοζάνης θεωρείται ο πλέον εκλεκτός και ανώτερης ποιότητας. Ελάχιστη ποσότητα κρόκου Κοζάνης μπορεί να προσθέσει υπέροχη γεύση, ξεχωριστό άρωμα και ένα ζεστό κιτρινοπορτοκαλί χρώμα σε κάθε φαγητό σας! Δοκιμάστε το στη σούπα της γαλοπούλας ή σε μια ζεστή κολοκυθόσουπα με μπαχαρικά, σε ριζότο ή ένα συνοδευτικό πιλάφι, εμπλουτίστε τη σάλτσα του κρέατος ή απλά προσθέστε το στο τσάι σας για μια ζεστή χριστουγεννιάτικη εμπειρία!