Αν θέλετε να μειώσετε το κρέας αλλά δεν θέλετε να είστε αποκλειστικά vegetarian, τότε μπορείτε να επιλέξετε την «ευέλικτη» χορτοφαγία ∙ δηλαδή, τη flexitarian διατροφή.
Η διατροφή αυτή έρχεται να συμπληρώσει το κενό για εκείνους που θέλουν να τρώνε λιγότερο κρέας αλλά όχι να τα αποκλείσουν τελείως από τη διατροφή τους. Ουσιαστικά, αποτελεί μία ημί-χορτοφαγική διατροφή καθώς βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση φυτικών προϊόντων και επιτρέπεται η περιστασιακή κατανάλωση κρέατος, ψαριών και θαλασσινών.
Η ιστορία της
Ως ορολογία πρωτοσυστήθηκε στο κοινό το 2008 από τη διαιτολόγο Dawn Jackson Blatner, η οποία κυκλοφόρησε τη χρονιά εκείνη το βιβλίο «The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way To Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease And Add Years To Your Life». Στο βιβλίο ανέφερε πως αυτός είναι ένας τρόπος να έχει κάποιος όλα τα οφέλη μίας χορτοφαγικής διατροφής χωρίς όμως να στερηθεί το κρέας. Η ονομασία προέρχεται από την ένωση των λέξεων flexible (ευέλικτος) και vegetarian και το πιο δυνατό της σημείο είναι πως δεν αποκλείει καμία ομάδα τροφίμων, όμως απομακρύνει το fast food και τα επεξεργασμένα.
Γιατί να την επιλέξετε
Μπορείτε να την επιλέξετε είτε επειδή τη «βλέπετε» ως ένα μεταβατικό στάδιο για να γίνετε πλήρως vegetarian ή vegan. Είτε, αντίστροφα, επειδή κάνετε μία χορτοφαγική διατροφή και θέλετε να εισάγετε σταδιακά ξανά το κρέας στις διατροφικές σας συνήθειες. Οι αρχές που τη διέπουν αναφέρουν πως καλό είναι να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, το fast food και η κατανάλωση κρέατος να γίνεται πραγματικά αραιά και όχι σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.
Πώς να ξεκινήσετε
Οι flexitarian δίνουν έμφαση κυρίως στην φυτική πρωτεΐνη και καθώς αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αυτό συμπεριλαμβάνει και τα υποκατάστατα κρέατος.
Τροφές να καταναλώνετε συχνά:
Για πρωτεΐνη: Πράσινα λαχανικά, τόφου, φασόλια σόγιας, φακές.
Μη αμυλούχα λαχανικά: Χόρτα, πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, καρότα, κουνουπίδι κ.α
Αμυλούχα λαχανικά: Κολοκύθες, μπιζέλια, καλαμπόκι, γλυκοπατάτα κ.α
Φρούτα εποχής
Δημητριακά ολικής άλεσης, κινόα και φαγόπυρο
Ξηρούς καρπούς και σπόρους με καλά λιπαρά: Αμύγδαλα, λιναρόσπορος, σπόροι chia, καρύδια, κάσιους, φιστίκια, φιστικοβούτυρο κ.α
Φυτικά εναλλακτικά ροφήματα (προτιμήστε χωρίς προσθήκη ζάχαρης): Αμυγδάλου,καρύδας, σόγιας και κάνναβης
Βότανα και καρυκεύματα
Όταν τρώτε κρέας και ψάρι προτιμήστε:
-Αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής
-Τα πουλερικά και τα κρεατικά να είναι βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής
-Τα γαλακτοκομικά να είναι από ζώα ελευθέρας βοσκής ή βιολογικά
-Τα ψάρια να είναι φρέσκα