Ριζότο με φύλλα χρυσού, κουραμπιέδες με αλεύρι από πετρόμυλο της Ιταλίας, ζαχαρωμένα πέταλα βιολέτας και καβούρια Αλάσκας. Στρώνουμε τραπέζι με τους πιο σπάνιους γαστρονομικούς θησαυρούς της ελληνικής αγοράς.
Φέτος που οι συνθήκες δεν ευνοούσαν τις αποδράσεις εκτός ή εντός των τειχών, οι λάτρεις του γκουρμέ φρόντισαν ώστε τα πιο σπάνια γευστικά εδέσματα της υφηλίου να βρεθούν στο οικογενειακό τραπέζι και να δώσουν άλλη διάσταση στα γιορτινά δείπνα τους. Τρεις κορυφαίες εταιρείες delicatessen (Fine Foods Collection, Ipirotissa, Menoo by Platis) που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην Ελλάδα, μας παρουσιάζουν κάποια από τα πιο σπάνια και ακριβά προϊόντα τους.
Ένα τραπέζι σίγουρα αναβαθμίζεται όταν τα πιάτα του περιλαμβάνουν λευκές τρούφες από την Άλμπα, μαύρες μελανόσπορες από το Περιγκόρντ, φουά γκρα, καβούρια Αλάσκας, φιλέτο από άγριο καπνιστό μπακαλιάρο Ισλανδίας, χαβιάρι Beluga από το Ιράν, αβγά αχινού ή αυθεντικό Αβγοτάραχο Μεσολογγίου του συνεταιρισμού Αναγέννηση με παράδοση εκατοντάδων ετών.
Ή όταν για επιδόρπιο σερβίρονται τα συγκλονιστικά marrons glacés της ιστορικής Pasticceria Marchesi του Μιλάνο, οι Perles Celestes που έγιναν γνωστές από το Harry’s Bar και τα πέταλα σοκολάτας με χρυσό της Maison Boissier. Η λίστα όμως δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν ακόμα «λευκά» σύκα από την Τοσκάνη, καθαρισμένα ένα- ένα στο χέρι και αποξηραμένα με τρόπο ώστε να μην κιτρινίζουν, μέλι μανούκα και βανίλια Μαινάλου. Τέλος, οι κουραμπιέδες που πλάθονται με αλεύρι από τον πετρόμυλο της Ιταλίας Moulino συνοδεύουν υπέροχα το τσάι της εγγλέζικης Newby που διαθέτει και επάργυρα κουτιά.
Οι μπλε κρύσταλλοι αλατιού από το Ιράν δίνουν χρώμα στο τραπέζι, όπως άλλωστε και τα ολόκληρα φιλέτα καπνιστού σολομού Balik των οίκων Petrossian και Carpier. Μια φιάλη Fleur de Miraval champagne είναι το τέλειο ταίρι για την πιο σπάνια παρμεζάνα στον κόσμο, την πεπαλαιωμένη για επτά χρόνια παρμεζάνα της φάρμας Bonat.
Είναι γνωστό άλλωστε πως η καλή κουζίνα δεν απαιτεί μόνο σωστή τεχνική και φαντασία από τον σεφ, αλλά και καλή πρώτη ύλη. Κι ας κοστίζει κάποιες φορές κάτι -πολύ- παραπάνω. Την ίδια άποψη έχει και ο σταρ της γαστρονομίας Alain Ducasse.
Λευκή τρούφα από την Άλμπα – από 5.000 ευρώ το κιλό
Η γεύση της απογειώνει, γι’ αυτό και η τιμή της είναι χρηματιστήριο. Ανάλογα με την εποχή ξεκινά από τα 5.000 ευρώ και ανεβαίνει. Οι λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας την αναζητούν εμμονικά και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αδρά για να τη δουν στο πιάτο τους. Σε Παρίσι και Λονδίνο έχει φτάσει μέχρι και 15.000 το κιλό.
Μαύρες μελανόσπορες τρούφες από το Περιγκόρντ – 3.000 ευρώ το κιλό
Οι Γάλλοι σεφ την προτιμούν από τη λευκή και τη θεωρούν τον απόλυτο γευστικό θησαυρό. Το άρωμά της συνοδεύει πολλά από τα πιο διάσημα πιάτα στον κόσμο. Ο μάγος της παγκόσμιας γαστρονομίας Alain Ducasse τη λατρεύει, έστω κι αν η τιμή της ανέρχεται στα 3.000 ευρώ το κιλό.
Καβούρια Αλάσκαs – 550 ευρώ το κιλό
Πρόκειται για ένα προϊόν που συλλέγεται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς πολύ συχνά οι ψαράδες στην Αλάσκα διακινδυνεύουν μέχρι και τη ζωή τους για να καταφέρουν να τα ανεβάσουν στο πλοίο. Η συσκευασία της ιστορικής εταιρείας Petrossian με βραστό καβούρι, περιλαμβάνει επιλεγμένα τα καλύτερα κομμάτια αυτού του εκλεκτού εδέσματος. Μεγάλη είναι η εμπορική ανταπόκριση που σημειώνει και στα καταστήματα Harrods.
Άγριος καπνιστός σολομός Bellevue του οίκου Carpier – 200 ευρώ το κομμάτι
Συνδυασμένος με beurre blanc sauce, αυτός ο σολομός θεωρείται ό,τι πιο ντελικάτο μπορεί να δοκιμάσει ο ουρανίσκος μας. Δεν είναι τυχαίο ότι τον συμπεριλαμβάνουν στα πρώτα πιάτα των επίσημων καλεσμάτων στο Μπάκιγχαμ. Ο σεφ του οίκου, που είναι πλέον ταυτισμένος με το αριστοτεχνικό κάπνισμα θαλασσινών και διαθέτει πάνω από 30 είδη και κοπές καπνιστού σολομού, προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Καπνιστή τερίνα φουά γκρα, χταπόδι, χέλι με σαφράν, σολομός Balik τυλιγμένος σε φύλλο nori, με βότκα και παντζάρι. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν στο τραπέζι ο ολόκληρος καπνιστός άγριος σολομός και το super size φιλέτο καπνιστού άγριου μπακαλιάρου Ισλανδίας που ξεπερνάει τα 3 κιλά.
Ηamon Extrem – 285 ευρώ το κιλό
Από τις παλαιότερες εταιρείες παραγωγής Hamon στον κόσμο. Η πρώτη ύλη προέρχεται από μαύρους χοίρους οι οποίοι εκτρέφονται στην Ισπανία αποκλειστικά με βελανίδια. Πωλείται σε τεμάχια ή ολόκληρο σε επιλεγμένα καταστήματα delicatessen.
Αυγά αχινού by Petrossian – 45 ευρώ τα 60 γραμμάρια
Θεωρούνται τα μπριγιάν της θάλασσας. Συλλέγονται στη Μαύρη Θάλασσα και αποτελούν μια πραγματική γαστρονομική εμπειρία. Ο οίκος Petrossian τα έχει επιβάλει ως την απόλυτη τάση, καθώς σερβίρονται είτε ως πρώτο πιάτο, είτε συνοδεύοντας άψογα κάποιο ριζότο ή σπαγγέτι.
Λευκά σύκα Santo Miele – 250 ευρώ η συσκευασία
Σύκα από την Τοσκάνη μαζεμένα ένα-ένα στο χέρι. Είτε σκέτα, είτε με γέμιση ξηρών καρπών, πωλούνται μέσα σε υπέροχες χειροποίητες συσκευασίες. Τα τελευταία χρόνια ο οίκος Santo Miele προτείνει εκπληκτικά εδέσματα συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των ανθρώπων που αναζητούν για το τραπέζι τους κάτι διαφορετικό και δε φείδονται χρημάτων. Τα συγκεκριμένα σύκα, που έχουν αποξηραθεί κάτω από σεντόνια ώστε να μην κιτρινίζουν, θεωρούνται από τη γαστρονομική ελίτ η πιο νόστιμη και υγιεινή λιχουδιά.
Φουά γκρα – 400 ευρώ το κιλό
Φρέσκο, ηθικής εκτροφής φουά γκρα από πάπιες ή χήνες που έχουν μεγαλώσει στη Γαλλία. Ο διάσημος γαλλικός οίκος Petrossian το προσφέρει σε μορφή τερίνας, ελαφρώς ψημένο.
Χαβιάρι (Γαλλία – Ρωσία) – 3.000 με 20.000 ευρώ το κιλό
Το 1920 οι αδελφοί Melkoum και Mouchegh Petrossian εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι έχοντας στις αποσκευές τους την αγάπη τους για το χαβιάρι. Οκτώ χρόνια αργότερα άνοιξαν την πρώτη τους μπουτίκ γκουρμέ προϊόντων στην Boulevard de la Tour-Maubourg, η οποία εξακολουθεί να συναρπάζει με τα γαστρονομικά της διαμάντια. Το χαβιάρι Petrossian αναγνωρίζεται πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο ως η καλύτερη έκφραση του βασιλιά των γκουρμέ απολαύσεων. Με τόπο καταγωγής την Αρμενία, οι αδερφοί Petrossian έφεραν μαζί τους τις προγονικές τους γνώσεις που έχουν τις ρίζες τους στις όχθες της Κασπίας Θάλασσας. Στο Παρίσι συνάντησαν πολυτέλεια, κομψότητα και γούστο. Γρήγορα επεκτάθηκαν και σε άλλα είδη, όπως ο σολομός και τα καπνιστά ψάρια, χωρίς ωστόσο να απομακρύνονται από την αρχική «τέχνη» τους και την αγάπη τους για το χαβιάρι.
Χαβιάρι με ελληνική υπογραφή – 1.500 μέχρι 30.000 ευρώ το κιλό
Ταξιδεύοντας στις καλύτερες φάρμες οξύρυγχων του κόσμου και επιλέγοντας το κάθε στοκ ξεχωριστά, η Fine Foods Collection είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ποικιλίες σε χαβιάρι διεθνώς. Μία από τις σπανιότερες ποικιλίες είναι η Almas που προέρχεται από ψάρι αλμπίνο, κάτι που απαντάται σε συχνότητα ένα στα δέκα εκατομμύρια. Η τιμή του αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 20.000 ευρώ το κιλό. Η εταιρεία φυσικά διαθέτει το Βelouga του Ιράν με τις μεγάλες -σαν γκρι διαμάντια- πέρλες (6.500 ευρώ το κιλό), αλλά και τη γνωστή ποικιλία Οssetra με τιμή 1.700 ευρώ το κιλό.
Marrons Glaces by Maison Boissier – από 45 ευρώ τα έξι τεμάχια
Ο παλαιότερος οίκος ζαχαροπλαστικής του Παρισιού. Ιδρύθηκε το 1864 και είναι ο «πατέρας των περίφημων Bonbons Boule», καραμέλες που αγαπούσε ιδιαίτερα και ο Βίκτορ Ουγκό. Εξίσου δημοφιλή είναι όμως και τα Marrons Glaces του με κάστανα από το Τορίνο, σε νοσταλγικές vintage συσκευασίες. Ο ίδιος οίκος διαθέτει επίσης υπέροχες σοκολατένιες τρούφες σε σχήμα καρδιάς.
Newby Teas – από 15 μέχρι 250 ευρώ
Το πιο πολυβραβευμένο brand τσαγιού στον κόσμο. Δημιουργήθηκε στην αλλαγή της χιλιετίας με έναν και μόνο στόχο, να επαναπροσδιορίσει την έννοια του καλού τσαγιού στον παγκόσμιο χάρτη. Με φύλλα αποκλειστικά από την πρώτη και δεύτερη σοδειά που συλλέγονται την ιδανική σεζόν (Μάρτιο με Ιούλιο), τα βρίσκουμε σε μεγάλες και γνωστές αλυσίδες ξενοδοχείων όπως η Belmond και τώρα και στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ανήκει στο Ν. Sethia Foundation που ιδρύθηκε το 1995 και διαθέτει μέρος των κερδών σε ιατρική έρευνα, τη μόρφωση των παιδιών χωρίς οικονομικούς πόρους και την ανακούφιση πληθυσμών από φυσικές καταστροφές. Η τιμή τους ξεκινά από 15 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 250 για σπάνιες ποικιλίες τσαγιών ή συσκευασίες δώρου, όπως τα επάργυρα κουτάκια με σχέδια του διάσημου designer Matthew Williamson.
Μαρμελάδες by Confiture Parisienne – από 25 ευρώ
Η τέλεια συνοδεία για το τσάι είναι οι υπέροχες μαρμελάδες από το Παρίσι. Μία ομάδα νέων σεφ δουλεύει αδιάκοπα ώστε να δημιουργήσει ιδιαίτερες, ευφάνταστες γεύσεις, συνδυάζοντας φρούτα και μπαχαρικά. Με την ταλαντούχα ομάδα συνεργάζεται και ο σταρ patissier Cedric Grolet, ο οποίος υπογράφει και το υπέροχο packaging.
Αλάτι Rivsalt – 25 ευρώ τα 100 γραμμάρια
Σπάνιο αλάτι σε μεγάλους κρυστάλλους και μπαχαρικά από όλες τις γωνιές του κόσμου, με εντυπωσιακότερα το αλάτι από το Ιράν με το μπλε χρώμα και την ατόφια μαύρη γλυκόριζα.
Αυγοτάραχο Μεσολογγίου – 500 με 700 ευρώ το κιλό
Το άγριο αυγοτάραχο Μεσολογγίου από τον Συνεταιρισμό Αναγέννηση είναι το μόνο που έχει δικαίωμα χρήσης της ονομασίας προέλευσης. Οι ψαράδες του συνεταιρισμού του Μεσολογγίου και των γύρω περιοχών πιάνουν μία φορά τον χρόνο τους κέφαλους που εισέρχονται στη λιμνοθάλασσα. Κάθε ψάρι με το που συλλέγεται παίρνει έναν αριθμό, ο οποίος αναγράφεται και πάνω στο «μπαστούνι» του τελικού προϊόντος. Η ιστορία του ξεκινά περισσότερα από 400 χρόνια πίσω. Λέγεται μάλιστα πως επί Τουρκοκρατίας το αυγοτάραχο μαζί με τη μαστίχα Χίου ήταν τα αγαπημένα εδέσματα της μητέρας του Σουλτάνου και γι’ αυτό τον λόγο τα δύο αυτά μέρη ήταν απαλλαγμένα από φόρους.
Πέταλα βιολέτας από την Prada – 20 ευρώ τα 20 τεμάχια
Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Marchesi στο Μιλάνο άνοιξε τις πόρτες του το 1824. Πλέον ανήκει στο Prada Group και μετρά άλλα τρία καταστήματα. Ανάμεσα στα υπόλοιπα υπέροχα γλυκά του, όπως το αυθεντικό μιλανέζικο πανετόνε, θα βρείτε αμύγδαλα με επικάλυψη ζάχαρης σε εντυπωσιακό χρυσό και ασημένιο χρώμα (12 ευρώ η συσκευασία των 130 γραμμαρίων). Για τους πιο τολμηρούς υπάρχουν κι άλλες γλυκές εμπνεύσεις, όπως τα ζαχαρωμένα πέταλα βιολέτας.
Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε στο καινούριο flagship store της «Fine Foods» – εμπνευσμένο από το members club του Λονδίνου Annabel’s. Το art de la table επιμελήθηκαν οι Ηλιάννα και Ξένια Σωτηροπούλου της «Casa», ενώ τα πιάτα είναι από την Οbjects της «VST Gallery» των Βέτα και Λώρα Τσουκαλά. Τα κοσμήματα είναι από τον οίκο Καίσαρη και τα λουλούδια από το ανθοπωλείο «Les Fleuristes».
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gala.
info
Lockdown: Μάς έκοψε την έξοδο, μάς έφερε το γκουρμέ πακέτο στο σπίτι
Κρίση στην εστίαση: Εστιατόρια και μπαρ στη μάχη του take – away
Οι διατροφικές τάσεις του 2021