Άλλη μια ξενόφερτη μόδα που βλέπουμε και ακούμε παντού το τελευταίο διάστημα: το trend του Dry January. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει αποχή από το αλκοόλ για ένα μήνα. Έπειτα από τις γιορτές, που έχουμε ξεφύγει σε όλα, έρχεται η εποχή της αποτοξίνωσης, της σωστής διατροφής σε όλα τα επίπεδα. Κάπως έτσι ξεκίνησε το Dry January αλλά και το Veganuary, που αφορά τη στροφή μας στα φρούτα και τα λαχανικά και την αποχή μας από το κρέας.
Ας δούμε πώς ξεκίνησε
Η τάση αυτή μετρά λίγο παραπάνω από 10 χρόνια. Αφετηρία της η Αγγλία. Η ενέργεια Dry January εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012 ως μια πρωτοβουλία της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Alcohol Change UK. Στόχος της δράσης ήταν να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να τον ωθήσει να εγκαταλείψει το αλκοόλ για 31 μέρες, εξοικονομώντας χρήματα και απέχοντας από τις συνέπειες του hangover. Προφανώς η ενέργεια είχε απώτερο σκοπό να κάνει τον κόσμο να αναλογιστεί στις συνέπειες του αλκοόλ στη ζωή των ανθρώπων, στην υγεία τους αλλά και στο πορτοφόλι τους.
Με την πάροδο του χρόνου και με τη βοήθεια πλέον και των social media, η ενέργεια αυτή μετατράπηκε σε μόδα, έγινε trend και πλέον πολύς κόσμος παγκοσμίως στρέφεται στα mocktail ή τα virgin ποτά (τα ποτά χωρίς αλκοόλ) για λόγους υγείας -και όχι μόνο. Όπου κι αν βγείτε πλέον το βράδυ, θα υπάρχουν προτάσεις για mocktail, οι οποίες, αν και δεν περιέχουν αλκοόλ, θα πωλούνται στην ίδια τιμή με τα cocktail.
Μήπως όλο αυτό είναι μια υπερβολή;
Ξεκίνησε για ένα συγκεκριμένο -σοβαρό- σκοπό αλλά απευθυνόταν και σε ένα κοινό -τους Άγγλους- που έχει το hangover ως τρόπο διασκέδασης. Δεν ισχύει σε όλες τις χώρες το ίδιο. Και εξαρτάται πάντα τον άνθρωπο και τη σχέση που έχει με το αλκοόλ στην καθημερινότητά του. Σαφώς το αλκόολ βλάπτει αλλά η ήπια κατανάλωσή του, σε συγκεκριμένες ποσότητες και περιστάσεις μπορεί και να μας χαλαρώνει και να μας φτιάχνει τη διάθεση.
Οπότε δεν χρειάζονται υπερβολές. Απλώς το Dry January μπορεί να μας κάνει να επαναδιαπραγματευτούμε τη σχέση μας με το αλκοόλ.
Cocktail ή mocktail;
Δεν θα σας δώσουμε εμείς την απάντηση. Μόνο κάποια στοιχεία. Και τα δυο έχουν πολλή ζάχαρη και πολλές θερμίδες. Οπότε μπορεί να αποφεύγουμε το αλκοόλ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γλιτώνουμε θερμίδες, ειδικά αν καταναλώσουμε πάνω από 1.
Αν οδηγούμε βέβαια, σαφώς θα πρέπει να επιλέξουμε κάτι μη αλκοολούχο. Σαφώς, θα βρείτε εκεί έξω πολύ αξιόλογα mocktail που θυμίζουν κατά πολύ το αυθεντικό κοκτέιλ, ωστόσο και πάλι προσωπικά τα θεωρώ υπερεκτιμημένα καθώς κοστίζουν όσο και τα original ενώ τους λείπει το βασικό και το πιο ακριβό υλικό: το αλκοόλ.
Παν μέτρον άριστον
Dry January ή αλλιώς πίνουμε με μέτρο γενικώς; Ίσως είναι μια αφορμή να αναλογιστούμε απλώς πόσο πρέπει ή μπορούμε να πιούμε ανά περίσταση.