Ένα κοζανίτικο πλουσιοπάροχο χειμωνιάτικο λαχανόρυζο που γίνεται με αρμιά, λάχανο τουρσί, όπως το λένε στα χωριά.
Λάχανο, πιπεριές και φασόλια, αυτά είναι τα βασικά καλά της εκλεκτής κοζανίτικης κουζίνας. Πλούσιος ο κάμπος, πλούσια η παραγωγή και κάθε σπίτι δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο. Ειδικά το χειμώνα που το κρύο είναι βαρύ και η κατσαρόλα πρέπει να γεμίσει συχνά από το τίποτα, το τουρσί που τραβάει το ψωμί που υπάρχει πάντα σε κάθε σπίτι, είναι μεγάλο αγαθό.
Και το αρμόρυζο γίνεται με τον ίδιο τρόπο με το λαχανόρυζο μόνο που αντικαθίσταται με αρμιά, λάχανο τουρσί, και στο τέλος, προστίθενται και ξηρά δαμάσκηνα που δίνουν τη γλύκα σε ένα γλυκόξινο αλά ελληνικά αφού η κουζίνα είναι τόσο κοινή όσο οι ανάγκες των ανθρώπων όπου γης.
Πώς θα το κάνετε
Πλένετε πολύ καλά ½ λάχανο τουρσί, σοτάρετε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε ½ ποτήρι ελαιόλαδο, προσθέτετε την αρμιά χοντροκομμένη ή ψιλοκομμένη, ανάλογα πώς θέλετε, 1 κουταλιά πελτέ ή 1 ποτήρι χυμό ντομάτας, πιπέρι μαύρο και κόκκινο καυτερό και λίγο νεράκι να βράσει.
Όταν μαλακώσει, ρίχνετε 1 φλιτζάνι ρύζι και αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα για να το απορροφήσει.
Λίγα λεπτά πριν το τέλος, ρίχνετε 250 γρ. δαμάσκηνα ξηρά.
Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί λίγο και να πιεί όλη τη γλύκα πριν σερβίρετε.
Δείτε επίσης:
Οι 10 πιο νόστιμες συνταγές με λάχανο
Λαχανόρυζο με τζίντζερ και πάπρικα