Όποιος έχει γεννηθεί στην Αλβανία, έχει μεγαλώσει κοντά στα σύνορα ή έχει ταξιδέψει μέχρι τη γειτονική χώρα και έχει επισκεφθεί τα βαλκανικά μαγαζιά, σίγουρα έχει συναντήσει κάποιον να φτιάχνει ή να προσφέρει αλβανική πετούλα (albanian petulla). Ζυμάρι φτωχό, απλωμένο με το χέρι, τηγανισμένο σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έως ότου να ροδίσει και να φουσκώσει, μοιάζει με αρκετά με τους λουκουμάδες που συναντάμε στα ελληνικά χωριά. Τρώγεται σκέτη αντί για ψωμί, με λευκό τυρί ή με γιαούρτι, αλλά και με ζάχαρη, μέλι ή μαρμελάδα. Είναι το φαγητό της γιαγιάς, του δρόμου, της ανάγκης και της γιορτής, της νοσταλγίας και του σήμερα. Είναι ταπεινή, χορταστική και απλή τηγανίτα όπως όλα τα φαγητά της φτώχειας και της παρηγοριάς.

4 τρόποι για να φτιάξετε ζύμη για αλβανική πετούλα

Η αλβανική συνταγή για την πετούλα (λουκουμάδες) έχει πολλές παραλλαγές και μπορεί να ετοιμαστεί με τον παραδοσιακό τρόπο που περιέχει γιαούρτι ή με τον πιο σύγχρονο τρόπο που, το φούσκωμά του βασίζεται στην ξερή μαγιά.

1. Ο παραδοσιακός τρόπος με το γιαούρτι
Η συνταγή με το γιαούρτι χρειάζεται να ετοιμαστεί από το προηγούμενο βράδυ ώστε το πρωί να είναι έτοιμη για τηγάνισμα.

2. Ο πιο γρήγορος τρόπος με την μαγιά
Η νωπή μαγιά δίνει πιο άμεσο αποτέλεσμα και κερδίζει χρόνο καθώς μπορεί να ετοιμαστεί σε περίπου 1 ώρα.

3. Ο πιο σύγχρονος τρόπος στο ψυγείο
Στην περίπτωση της νωπής μαγιάς, μπορεί να ζυμωθεί με μικρότερη ποσότητα μαζί με το αλεύρι και να αποθηκευτεί όλη τη νύχτα, σκεπασμένη με μεμβράνη, στο ψυγείο. Πριν το τηγάνισμα θα πρέπει να μείνει σε προστατευμένο περιβάλλον έως ότου φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

4. Παραλλαγή με αυγά για περισσότερη πρωτεΐνη
Σε κάποιες παραλλαγές της παράδοσης υπάρχει και η εκδοχή για λουκουμάδες με αυγά μαζί με το γιαούρτι. Αυτή η περίπτωση με τα 2-4 αυγά δημιουργεί μία ζύμη πιο σφιχτή και στιβαρή, με καλή κυψέλωση που, μετά το τηγάνισμα θυμίζει περισσότερο την υφή του κέικ.

Η συνταγή για αλβανική πετούλα (λουκουμάδες) με αυγά

Υλικά

  • 600 γρ αλεύρι κίτρινο, σκληρό
  • 3 αυγά μικρά
  • 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 1/2 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίστε προσθέστε αλάτι και μαγειρική σόδα, ανακατέψτε και αφήστε τα ξηρά υλικά στην άκρη.
  2. Χτυπήστε τα αυγά, προσθέστε το γιαούρτι και συνεχίστε το χτύπημα. Προσθέστε το ε.π.ελαιόλαδο και ανακατέψτε.
  3. Προσθέστε σιγά σιγά τα ξηρά υλικά στο μπολ και ενώστε τα με το μείγμα αυγών και του γιαουρτιού.
  4. Καλύψτε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί βγάλτε το μπολ και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου.
  5. Μόλις η ζύμη φουσκώσει, μπορείτε να τη τηγανίσετε στο ελαιόλαδο. Φροντίστε να γυρίσετε τη ζύμη ώστε να τηγανίζεται ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, έως ότου ροδίσουν.
  6. Είναι σημαντικό να αφήσετε τη τηγανητή ζύμη να ξεκουραστεί σε πιατέλα που έχετε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας, πριν το σερβίρισμα.

Η γρήγορη συνταγή με τη μαγιά

  • 600γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 1 έως 1,5 φλιτζάνι νερό.
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγιά
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζουμε όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό μέχρι να δημιουργηθεί μία μαλακή και ελαφρώς κολλώδη ζύμη. Καλύπτουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και στη συνέχεια την αφήσουμε να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα.
  2. Μία ώρα μετά, η ζύμη θα είναι πιο λεία, αλλά θα εξακολουθεί να είναι κολλώδης. Ζυμώνετε ελαφρά για περίπου 5΄και ετοιμάζετε για το επόμενο στάδιο, στο τηγάνισμα
  3. Αν δεν θέλετε η ζύμη να έχει έντονη γεύση της μαγιάς ή δεν προλαβαίνετε να τηγανίσετε, μπορείτε να τη σκεπάσετε ξανά με διάφανη μεμβράνη και να την αφήσετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Διαβάστε επίσης

Ζύμη κουρού: Φτιάχνουμε πίτες και πιτάκια σε 10 μοναδικές συνταγές

Ανεβατή: Η παραδοσιακή ζύμη σε 5 υπέροχες εκδοχές

Παραδοσιακές τηγανίτες: Τα μυστικά των γιαγιάδων για να μας πετυχαίνουν πάντα (+συνταγή)