Οι ελιές Αμφίσσης είναι ίσως η πιο διαδεδομένη επιτραπέζια ποικιλία της Ελλάδας. Η Aloades από τη Λάρισα έρχεται να μας αποδείξει ότι οι ίδιες ελιές δίνουν και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Το ζεύγος Εύη Ζαχαρού και Δημήτρης Μπέσιος υπήρξαν αμφότεροι τραπεζικοί υπάλληλοι στη Λάρισα. Παράλληλα, διατηρούσαν και κάποιους οικογενειακούς ελαιώνες. Μέχρι που πριν από λίγα χρόνια αποφάσισαν να κάνουν μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους, αφήνοντας στην άκρη τα νούμερα και το στρες που τους προκαλούσαν για να γίνουν ελαιοπαραγωγοί πλήρους απασχόλησης. «Ασχολιόμασταν ανέκαθεν με την ελαιοκομία, έτσι, όταν αισθανθήκαμε ότι ο προηγούμενος κύκλος της ζωής μας έκλεισε, πήραμε συνειδητά την απόφαση να ασχοληθούμε με αυτήν», εξηγεί η κυρία Ζαχαρού, και συμπληρώνει: «Αναπόφευκτα σε τραβάει αυτό που θέλεις πραγματικά να κάνεις, και εμείς είχαμε την επιθυμία να πάρουμε ένα από τα βασικότερα είδη της ελληνικής διατροφής, το ελαιόλαδο, και να το κάνουμε όσο ποιοτικό του αξίζει, να του δώσουμε υπεραξία».
Η αρχή για την Aloades (που παίρνει το όνομά της από τους μυθολογικούς γίγαντες Αλωάδες) έγινε το 2017 από τους ιδιόκτητους ελαιώνες στην πλαγιά του όρους Όσσα, όπου έχουν ελαιόδεντρα της ποικιλίας Αμφίσσης και από τα οποία παράγουν το Proselion Limited, ένα μονοποικιλιακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν συνεργασίες με ελαιώνες στη Χαλκιδική με την ποικιλία Αγριελιά για το Early Harvest, ένα αγουρέλαιο πρώιμης συγκομιδής, καθώς και με την Καλαμάτα για την Κορωνέικη ποικιλία, από την οποία παράγουν το ε.π. ελαιόλαδο Basic. «Η επιλογή των συνεργαζόμενων ελαιώνων έγινε με αυστηρά κριτήρια», τονίζει η κυρία Ζαχαρού. «Στους δικούς μας ελαιώνες προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις και η συγκομιδή γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Αναζητήσαμε λοιπόν ελαιώνες που να εφαρμόζουν τις ίδιες προδιαγραφές. Έχουμε υπό την επίβλεψή μας όλα τα κτήματα και είμαστε παρόντες σε κάθε βήμα, από την καλλιέργεια μέχρι την ελαιοποίηση». Το αποτέλεσμα είναι μονοποικιλιακά ελαιόλαδα που διατηρούν τα αρώματα και τη γεύση που τους προσφέρει το εκάστοτε μικροκλίμα της περιοχής όπου βρίσκονται οι ελαιώνες.
Το μόνο πρόβλημα που έχουν συναντήσει από το ξεκίνημά τους είναι η έλλειψη υποδομών εκπαίδευσης νέων αγροτών, αναφέρει η κυρία Ζαχαρού. «Όταν θέλεις να παράγεις ποιοτικά προϊόντα πρέπει διαρκώς να επιμορφώνεσαι και δυστυχώς δεν βρίσκεις εύκολα στήριξη σε αυτό. Ακόμη και σωστές δομές, όπως ελαιοτριβεία που να τηρούν τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτουμε για τα προϊόντα μας, είναι δύσκολο να βρεθούν». Βέβαια, οι όποιες δυσκολίες δεν τους εμποδίζουν να παράγουν ποιοτικά ελαιόλαδα, τα οποία «ταξιδεύουν» και στο εξωτερικό, ενώ ήδη οραματίζονται το επόμενο βήμα, που είναι η δημιουργία του «Aloades Ecosystem». Με άλλα λόγια, θέλουν το ένα κτήμα στην Όσσα να μετατραπεί σε ένα είδος επισκέψιμου πάρκου στο οποίο θα παρουσιάζεται η ιστορία και το μέλλον του ελαιολάδου. Όπως σημειώνει η κυρία Ζαχαρού, πρόκειται για ένα χώρο με εξαιρετική φυσική ομορφιά που περιλαμβάνει πετρόκτιστη αποθήκη, όπου εκεί οι επισκέπτες θα έρχονται σε επαφή με τη φύση και θα μαθαίνουν πώς καλλιεργείται και συλλέγεται η ελιά για να παραχθεί το πολύτιμο για τη διατροφή μας ελαιόλαδο. Για την πραγματοποίηση του οράματος τους, έχουν ξεκινήσει τη συγκέντρωση χρημάτων μέσα από την πλατφόρμα Indiegogo, την οποία και μπορείτε να επισκεφθείτε.
info
Aloades, Λάρισα, τηλ. 6932 173572.