Τα λικέρ είναι οινοπνευματώδη ποτά που συνήθως φτιάχνονται με αρωματικά φυτά, φρούτα και σιρόπι ζάχαρης. Όταν θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα φρούτα της εποχής τα λικέρ είναι μια εξαιρετική εναλλακτική.
Προέρχονται ιστορικά από τα βότανα που χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν για ιατρικούς σκοπούς ενώ σήμερα σερβίρονται με διάφορους τρόπους: σκέτα με πάγο, καφέ, ανάμικτα με κρέμα ή άλλες μίξεις με σκοπό να γίνουν κοκτέιλ κλπ. Συχνά συνδυάζονται με επιδόρπια ενώ χρησιμοποιούνται επίσης στη μαγειρική. Η λέξη liqueur προέρχεται από το λατινικό απαρέμφατο liquifacere, που σημαίνει «υγροποιώ».
6 συνταγές για κάθε εποχή
Φθινόπωρο
Λικέρ δαμάσκηνο σε δύο εκδοχές
Ένα χωνευτικό λικέρ σε δύο εκδοχές, για να το σερβίρετε ύστερα από ένα απολαυστικό δείπνο και να νιώσετε τη γεύση και το άρωμα του φθινοπωρινού φρούτου. Μέχρι να το απολαύσετε, βέβαια, οπλιστείτε με υπομονή αφού θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες αναμονής για να ωριμάσει μέσα στο βάζο του… Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Χειμώνας
Λικέρ από ρόδι
Υπέροχο λικέρ με ρόδι που θα του προσθέσουμε λίγη γρεναδίνη για να δώσουμε πιο βαθύ και εντυπωσιακό χρώμα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Άνοιξη
Λικέρ με φράουλες
Όταν βρίσκουμε φράουλες στον πάγκο του μανάβη τις απολαμβάνουμε με χίλιους-δυο τρόπους. Ώρα λοιπόν να τις κάνουμε και λικέρ. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Λικέρ δυόσμου και πικραμύγδαλου
Δύο από τα πιο κλασικά λικέρ που άλλοτε δεν έλειπαν από κανένα σπίτι. Μπορείτε να τα απολαύσετε μετά το γεύμα σας ή να τα προσθέσετε στα γλυκά σας για άρωμα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Καλοκαίρι
Λικέρ με σταφύλια
Φτιάξτε με τα διαθέσιμα σε αφθονία σταφύλια αλλά και με πετιμέζι πρωτότυπες και τόσο αγαπημένες σε άλλες εποχές συνταγές… Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Λικέρ λιμοντσέλο
Πατρίδα του λιμοντσέλο είναι το Κάπρι. Λέγεται ότι κάποια καλή νοικοκυρά αξιοποίησε τους καρπούς των δέντρων του κήπου της και δημιούργησε ένα καινούριο, απλό ποτό, που βρήκε μεγάλη απήχηση. Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε. Οι Ιταλοί γέμισαν με το περίφημο λικέρ τους άπειρα μπουκάλια και το έκαναν γνωστό πέρα από τα σύνορά τους. Η συνταγή του λιμοντσέλο από τότε μεταμορφώθηκε με αρκετές παραλλαγές. Εμείς σας δίνουμε την πιο απλή και αυθεντική. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Δείτε επίσης
Και το κουκούτσι αμύγδαλο: Tips για ονειρεμένα λικέρ