Η ιδιαίτερη γεύση και το μεθυστικό άρωμα του καρδάμωμου, αυτού του εξωτικού μπαχαρικού που έρχεται από την Ινδία και τη Σρι Λάνκα, προσδίδει, εύκολα, σε όποιο ζεστό ρόφημα και αν προστεθεί, ιδιαίτερες νότες που διεγείρουν τις αισθήσεις. Το ζεστό λευκό και μαύρο τσάι, ο καφές και το γάλα, ειδικά τα φυτικά γάλατα «αγκαλιάζουν» με τον πιο μοναδικό τρόπο το καρδάμωμο και δίνουν έμπνευση και ιδέες για ιντριγκαδόρικα ροφήματα τις παγωμένες ημέρες και νύχτες του χειμώνα. Αυτές είναι μερικές από τις πιο εύκολες και ενδιαφέρουσες προτάσεις σε ζεστά ροφήματα που αγαπούν το κάρδαμο και που ξέρουν να αναδεικνύουν με τον πιο εύγεστο τρόπο, τα δυνατότερα γευστικά χαρακτηριστικά του.

Μαύρο τσάι με καρδάμωμο

Το δημοφιλές ινδικό τσάι μασάλα είναι το παραδοσιακό ζεστό μαύρο τσάι που γίνεται με μπαχαρικά και γάλα. Ειδικότερα, για την παρασκευή του χρησιμοποιείται, εκτός από το τσάι και το γάλα, τζίντζερ, πιπέρι, γαρίφαλο, κανέλα και φυσικά καρδάμωμο.

Υλικά
2 κουτ. γλυκού μαύρο τσάι (π.χ. Assam ή Darjeeling)
½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο (αλεσμένο)
1 ξυλάκι κανέλα
2-3 γαρύφαλλα
1 κομματάκι φρέσκου τζίντζερ (προαιρετικά)
ζάχαρη ή μέλι
γάλα ( ζωικό ή φυτικό γάλα)

Διαδικασία

Βράζουμε το νερό με τα μπαχαρικά και το τζίντζερ για 5΄-7΄. Προσθέτουμε το μαύρο τσάι και βράζουμε για ακόμα 2’-3΄. Στραγγίζουμε το τσάι, προσθέτουμε γάλα και ζάχαρη, και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε ζεστό και απολαμβάνουμε.

Λευκό τσάι με καρδάμωμο

Το λευκό τσάι έχει πιο ήπια γεύση από το μαύρο, ωστόσο το καρδάμωμο προσθέτει ένα αρωματικό και ελαφρώς πικάντικο τόνο.

Υλικά
2 κουτ. γλυκού λευκό τσάι
1 κουτ. γλυκού καρδάμωμο
1 φέτα λεμόνι (προαιρετικά)
μέλι για γλυκαντική γεύση

Διαδικασία
Προετοιμάστε το λευκό τσάι σύμφωνα με τις οδηγίες του. Ρίξτε το καρδάμωμο μέσα στην κούπα ή στο τσαγιέρα και αφήστε το να μουλιάσει στο τσάι για 3-5 λεπτά. Προσθέστε λεμόνι ή μέλι, αν θέλετε.

Καφές με καρδάμωμο

Καφές α λα ινδικά. Στην Ινδία, ο καφές με καρδάμωμο είναι πολύ δημοφιλής και προσφέρει μια αρωματική και γλυκιά γεύση στην κατά τ΄ άλλα ακαταμάχητη δυναμική του καφέ.

Υλικά
καφέ φίλτρου ή εσπρέσο
5-6 σπόρους καρδάμωμο
ζάχαρη ή γάλα (ανάλογα με την προτίμηση)

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τον καφέ σύμφωνα με τον τρόπο που προτιμάμε. Προσθέτουμε σε αυτόν τους σπόρους καρδάμωμου και τους αφήνουμε να “μουλιάσουν” για λίγα λεπτά. Στραγγίζουμε ή ανακατεύουμε καλά πριν τον καταναλώσουμε. Προαιρετικά, προσθέτουμε γάλα ή/και ζάχαρη.

Ζεστό ρόφημα με καρδάμωμο και γάλα αμυγδάλου

Σε μια πιο healthy εναλλακτική, μπορούμε να φτιάξουμε ένα ρόφημα με γάλα αμυγδάλου και καρδάμωμο. Εύκολο, γρήγορο, απλό και πάνω απ’ όλα, άκρως τονωτικό και αναζωογονητικό για τις μέρες και τις νύχτες του χειμώνα που το έχουμε ανάγκη.

Υλικά
1 φλιτζ. γάλα αμυγδάλου (ή άλλο φυτικό γάλα)
2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο (τριμμένο)
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά)

Διαδικασία
Βράζουμε το γάλα αμυγδάλου με το καρδάμωμο και την κανέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε ζεστό και απολαμβάνουμε.