Τζίντζερ και φθινόπωρο κάνουν καταπληκτική παρέα μεταξύ τους, ιδιαίτερα τις μέρες εκείνες που το κρύο αρχίζει να γίνεται πιο αισθητό. Δεν έχει σημασία αν το τζίντζερ που αγοράζουμε από τα ράφια του παντοπωλείου ή του σούπερ μάρκετ είναι φρέσκο ή αποξηραμένο.
Σημασία έχει ότι τώρα, ξεκινά σιγά-σιγά η εποχή που προστίθεται στις μαγειρικές, στα γλυκά, στους φρεσκοστυμμένους χυμούς αλλά και στα ζεστά μας ροφήματα και μας ιντριγκάρει κυρίως για την πιπεράτη γεύση του, το έντονο άρωμά του αλλά και για τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες.
Αυτό όμως που μας κάνει να θέλουμε να έχουμε πάντα στην κουζίνα μου μία ρίζα τζίντζερ ή έστω μερικά γραμμάρια αποξηραμένου, είναι ότι η προσθήκη του στην κατσαρόλα απογειώνει, γευστικά και αρωματικά, τις βελουτέ σούπες, κυρίως αυτές των λαχανικών, χαρίζοντάς τους γήινο χαρακτήρα και βαθιά νοστιμιά. Μάλιστα εκτός από τζίντζερ, μπορείτε να προσθέσετε μέσα και λίγο κουρκουμά σε σκόνη και τότε όλα ξαφνικά «δένουν» μεταξύ τους, με τρόπο πέρα για πέρα, απολαυστικό αλλά και θρεπτικό, προσδίδοντας στη συνταγή ακόμη περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά.
Γι’ αυτό σας δίνουμε παρακάτω 3 διαφορετικές συνταγές με τζίντζερ:
Σούπα γλυκιάς κολοκύθας με πορτοκάλι και τζίντζερ
Η ζεστή, πικάντικη γεύση του τζίντζερ αναμειγνύεται με το γλυκό, φρουτώδες άρωμα της κολοκύθας σε μια βελουτέ σούπα που δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερες μαγειρικές δεξιότητες ούτε, όμως, και πολύ χρόνο για την παρασκευή της. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη γεύση και τη θρεπτικότητά της, προσθέτουμε μερικές σταγόνες πορτοκαλιού που δίνουν στο φαγητό μας έξτρα δόση φρεσκάδας και βιταμίνης C.
Υλικά (για 8-10 μερίδες)
1 μεσαία γλυκιά κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
χυμό από 2 μεγάλα πορτοκάλια
6 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
1 κομμάτι τζίντζερ (περίπου 2-3 εκατοστά), τριμμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο (για το μαγείρεμα)
αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 2΄-3΄ μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε την κολοκύθα, το πράσο, το τζίντζερ, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για ακόμα 2΄- 3΄. Έπειτα ρίχνουμε μέσα τον χυμό του πορτοκαλιού, τον ζωμό και το ελαιόλαδο και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 20΄ή μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει. Χτυπάμε στο ραβδομπλέντερ και τη σερβίρουμε ζεστή σε βαθύ πιάτο.
Σούπα μανιταριών με κρέμα γάλακτος και τζίντζερ
Η βελούδινη υφή αυτής της σούπας μανιταριών, αποθεώνει την ένωση της ελαφριάς, πικάντικης γεύσης του φρέσκου τζίντζερ με την γήινη, umami γεύση των μανιταριών. Συνήθως, συμπληρώνεται από ψιλοκομμένα κομμάτια μανιταριών, λαχανικών (όπως είναι τα φρέσκα πράσινα κρεμμύδια) ή μυρωδικών (όπως ο κόλιανδρος) που χαρίζουν στον ουρανίσκο μια αίσθηση φρεσκάδας.
Υλικά (για 6 μερίδες)
700 γρ. φρέσκα μανιτάρια Portobello, κομμένα σε φέτες
150 γρ. μανιτάρια Champignon
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
120 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. γλυκού αλεύρι
2 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
4 αλάτι και πιπέρι
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
φρέσκo δυόσμο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
κρουτόν (προαιρετικά)
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια Portobello και σοτάρουμε για 2΄ ακόμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ρουφήξουν τα πολλά υγρά. Ρίχνουμε το τζίντζερ, τον κουρκουμά και το πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το αλεύρι και αμέσως μετά τον ζωμό κοτόπουλου και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 20΄. Σε ένα άλλο μικρότερο τηγάνι, σοτάρουμε τα μανιτάρια Champignon (τα έχουμε πρώτα κόψει ένα- ένα στη μέση) μέχρι να μαλακώσουν.
Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τη σερβίρουμε ζεστή, σε βαθιά πιάτα και την γαρνίρουμε με τα σοταρισμένα Champignon από πάνω προαιρετικά, φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο και κρουτόν.
Σούπα καρότου με τζίντζερ
Μία ζεστή, γλυκιά καροτόσουπα αγαπημένο comfort φαγητό, ιδανικό για τον καιρό που μόλις έχει ξεκινήσει να κρυώνει. Αν προσθέσετε και λίγο τζίντζερ, η σούπα ενισχύεται με τις αναγκαίες πικάντικες και αρωματικές πινελιές που θα την κάνουν, αναμφίβολα, να ξεχωρίσει.
Υλικά (για 6 μερίδες)
500 γρ. καρότα, κομμένα σε κύβους (5-6 καρότα)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
αλάτι και πιπέρι
φύλλα φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)
ηλιόσπορο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε και τα καρότα και σοτάρουμε για 5΄ ακόμα ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε το τζίντζερ, ανακατεύουμε και στο τέλος προσθέτουμε και τον ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 30-35΄ και μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν.
Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τη σερβίρουμε ζεστή, σε βαθιά πιάτα και ρίχνουμε προαιρετικά, από πάνω, φύλλα φρέσκου βασιλικού και μερικούς ηλιόσπορους (αν έχουμε τη διάθεση μπορούμε πρώτα να τους καβουρντίσουμε για να απελευθερώσουν τα αρώματά τους).