Το φθινόπωρο μάς βάζει κάθε χρόνο σε τροχιά ανασύνταξης των πλάνων μας περί ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών που, αναπόφευκτα, τόσο εύκολα χαλάνε κατά τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Έτσι με το που μπαίνει ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης, όλοι ξεκινάμε να προσέχουμε τι τρώμε. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σαλάτες έχουν ένα μεγάλο ρόλο. Δροσερές και πολύχρωμες, μας χορταίνουν σωστά -και χωρίς αμαρτωλές θερμίδες- και όταν δε, συνδυάζουν τα κατάλληλα υλικά, μας δίνουν αυτό το έξτρα γευστικό μπουστάρισμα που χρειαζόμαστε για να μένουμε αυστηρά προσανατολισμένοι σε ένα καθημερινό υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα… τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι!

Πριν μπούμε στην κουζίνα για να αρχίσουμε να πλένουμε και να κόβουμε τα λαχανικά μας, μπορούμε να αναλογιστούμε ποιο είναι αυτό το έξτρα υλικό που θα μπορούσε να μας δώσει έμπνευση για μια σούπερ θρεπτική και αβανταδόρικη φθινοπωρινή σαλάτα. Και τότε, ρίχνοντας μια ματιά στη φρουτιέρα φρενάρει το βλέμμα μας στα μήλα.

Θρεπτικά και υγιεινά, πλούσια σε βιταμίνες αλλά και χορταστικά, ταιριάζουν με πολλά υλικά και δίνουν έξτρα γεύση και αρώματα στις σαλάτες μας.

Δείτε παρακάτω τις προτάσεις μας:

Σαλάτα με φινόκιο, πράσινο μήλο και ρόγες σουλτανίνας
Εάν έπρεπε να δώσω τον ορισμό της λέξης φθινόπωρο επιλέγοντας να συνθέσω την ιδανική σαλάτα για αυτή την εποχή, θα χρησιμοποιούσα αυτή τη συνταγή, καθώς αγαπημένα μου υλικά όπως, φινόκιο, πράσινο μήλο και φυσικά, σταφύλι μπαίνουν μαζί στο ίδιο πιάτο. Για dressing, θα αξιοποιούσα το πετιμέζι που έφτιαξα με τα χεράκια μου και θα το συνδύαζα, μεταξύ άλλων, και με κρασόξιδο.

Λαχανοσαλάτα με μήλα και σταφίδες
Γλυκιά και όξινη μαζί, αυτή η σαλάτα με το λάχανο πρωταγωνιστή (και μάλιστα δύο ειδών, κόκκινο και λευκό) μου δίνει, πολύ συχνά, το κίνητρο, ειδικά όταν ο καιρός αρχίζει λίγο να κρυώνει, να την φιλοξενώ με επιτυχία στα Κυριακάτικα τραπέζια μου. Πλαισιώνεται από λεπτές φέτες κόκκινου μήλου, αμύγδαλο και ρόδι, ενώ στην παρασκευή του δροσερού dressing του, το ρυθμό δίνει η μουστάρδα.

Σαλάτα ταμπουλέ με κινόα, μήλα και καρύδια
Εύκολη, δροσερή και σούπερ θρεπτική, καθώς συνδυάζει την κινόα που θεωρείται superfood με τις φυτικές ίνες των μήλων και των καρυδιών. Δεν απαιτεί την παρασκευή κάποιου dressing, παρά μόνο υπομονή και δεξιοτεχνία στο κόψιμο των λαχανικών. Τα αρωματικά που μιξάρονται με τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ, δίνουν την απαιτούμενη πινελιά για να απογειωθεί το πιάτο.