Τα τυροπιτάκια, χορτοπιτάκια, λουκανικοπιτάκια και όλα τα κάθε είδους πιτάκια είναι μια γρήγορη, εύκολη και σίγουρη λύση τόσο για το ορεκτικό της Κυριακής, όσο και για το πρωινό ή απογευματικό της σνακ. Σίγουρη γιατί αρέσει πολύ και σε μικρούς, αλλά και στους μεγάλους και μπορεί να το βάλουμε και στο ταπεράκι του γραφείου και του σχολείου άνετα για το κολατσιό της ημέρας.

Προσωπικά λατρεύω τη ζύμη κουρού, που γίνεται με γιαούρτι και ήταν και θα είναι πάντα το αγαπημένο μου είδος για τυροπιτάκια. Γι’ αυτό και πριν τις προτάσεις μας υπάρχει μία απλή συνταγή για αυτή τη ζύμη, που θέλει μόνο τρία απλά υλικά. Ωστόσο, η έτοιμη σφολιάτα είναι μια εύκολη λύση, αφού υπάρχει στην αγορά είτε σε φύλλα, είτε σε στρογγυλά ατομικά τεμάχια για να κάνετε ακόμη πιο γρήγορα τα πιτάκια που θα επιλέξετε.

Εμείς και αυτή τη φορά έχουμε μεγάλη ποικιλία: από μπουρεκάκια με τυρί και χορτοκαλίτσουνα Κρήτης, ή λουκανικοπιτάκια μέχρι με παστουρμά ή φουρνιστά νησιώτικα πιταράκια, αλλά και αρκετές δημοφιλείς έθνικ προτάσεις. Προτιμήστε το ψήσιμο στο φούρνο, που είναι πιο υγιεινό από το τηγάνισμα. Αν πάλι, επιλέξετε τηγανητά, αφήστε να στραγγίξουν το επιπλέον λάδι τους ακουμπώντας τα σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Ζύμη με γιαούρτι (τύπου «κουρού»)
Η ζύμη γιαουρτιού είναι η ιδανική επιλογή για πεντανόστιμα τυροπιτάκια. Φτιάχνεται δε πολύ εύκολα και με μόλις τρία υλικά, που σίγουρα υπάρχουν σε κάθε ψυγείο και ντουλάπι.

Τραγανά πιτάκια με τρεις διαφορετικές γεμίσεις
Πιτάκια για… αναποφάσιστους, από τον Ηλία Μαμαλάκη με 3 διαφορετικές γεμίσεις. Θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους σας στο επόμενο τραπέζι.

Μπουρεκάκια με φέτα, ανθότυρο και δυόσμο
Τραγανά απέξω, με απαλή τυρένια γέμιση στο εσωτερικό τους, είναι ό,τι πρέπει για πρώτο πιάτο, για να συνοδεύσετε ένα ποτήρι κρασί, για την όποια μικρή πείνα της μέρας…


Μπουκίτσες σφολιάτας γεμιστές με τυρί και λουκάνικο κοκτέιλ
Ένα μεζεδάκι της ευκολίας για τα πάρτι και τις επισκέψεις φίλων. Συνοδεύουν ιδανικά το κρασί και τη μπίρα σας.

Μυζηθροπιτάκια Κρήτης
Τα παραδοσιακά μυζηθροπιτάκια της Κρήτης είναι ένα τέλειο γλύκισμα με τυρί, που μπορείτε να ετοιμάσετε για τα κυριακάτικα πρωινά, αλλά και για ένα πάρτι.

Κρεμμυδοκαλίτσουνα και καλτσούνια με χόρτα
Τα παραδοσιακά καλτσούνια της Κρήτης ή αλλιώς πιτάκια, με δύο λαχταριστές γεμίσεις, για να διαλέξετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο.

Φουρνιστά νησιώτικα πιταράκια
Λευκά, μαλακά τυριά αρωματισμένα με μυρωδικά, κλεισμένα μέσα σε τραγανά μισοφέγγαρα ζύμης.

Λουκανικοπιτάκια με πικάντικο λουκάνικο
Το αγαπημένο σνακ των παιδικών πάρτι στην πιο «ενήλικη» εκδοχή του γίνεται με πικάντικα λουκάνικα και συνοδεύει εξαιρετικά το κρασί.

Κοτοπιτάκια με πράσα
Τα πιτάκια με κοτόπουλο είναι ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό, που ταιριάζει πολύ σε ένα τραπέζι με φίλους. Σε αυτή τη συνταγή, τα γεμίζουμε με μια πολύ αρωματική γέμιση με κάρι.

Μπουρεκάκια με σέλινο, πατάτα και φέτα
Αυτά τα πιτάκια έχουν τόσο νόστιμη γέμιση, που τρώγονται εξίσου ευχάριστα και κρύα.

Μπουρέκια κολοκύθας
Αυτά τα μπουρέκια κολοκύθας μπορούν να προσφερθούν, είτε, ως ορεκτικό, είτε να γίνουν το τέλειο πρωινό για τις Κυριακές.

Πιτάκια Καισαρείας
Τι μεζές είναι αυτός! Τραγανό φύλλο, δροσερή ντομάτα, μαστιχωτό κασέρι και πικάντικος παστουρμάς που δίνει την ομορφιά. Στρώνουμε τραπέζι και σας περιμένουμε!

Κιμαδοπιτάκια με σταφίδες και κάρι
Πληθωρικά πιτάκια με κιμά, που μπορείτε να απολαύσετε ως σνακ ή μεζέ για να συνοδέψετε την μπίρα και το κρασί σας.

Γεμιστά πιτάκια με αρνίσιο κιμά και τυρί
Μερακλίδικα πιτάκια – ταρτάκια, γεμιστά με αρνίσιο κιμά και γραβιέρα. Ιδανικός συνοδός για το κρασί και τη μπίρα σας.

Φλογέρες μπριάμ και τρία ντιπ γιαουρτιού
Αυτές οι τραγανές φλογέρες είναι ό,τι πρέπει για ορεκτικό στο καθημερινό ή το κυριακάτικο τραπέζι. Εάν μάλιστα τις συνοδεύσετε με ένα -ή πολλά- από τα ντιπ που σάς προτείνουμε είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσετε τους πάντες με τις μαγειρικές σας ικανότητες και τη δημιουργικότητά σας.

Scrambled eggs με σολομό πάνω σε τρίγωνα πιτάκια
Απλά και γρήγορα φτιάχνετε ένα υπέροχο ορεκτικό.

Σαρδελάκια – πακετάκια σε φύλλο κρούστας
Θαλασσινά πιτάκια που θα φτιάξετε πολύ γρήγορα, με σαρδέλες του κουτιού. Συνοδεύονται εξαιρετικά από λευκό κρασί και τσίπουρο.

Ταχινόπιτες
Το θρεπτικότατο ταχίνι νοστιμίζει τα φαγητά και το τραπέζι μας με πολλούς τρόπους. Εδώ έχουμε μία συνταγή για πιτάκια με ταχίνι πολύ απλή, αλλά με γευστικότατο αποτέλεσμα.

Πιτάκια ταχινιού με γέμιση από πικάντικο κιμά
Αυτά τα πιτάκια εγγυημένα θα μπουν σίγουρα στη λίστα με τα αγαπημένα σας αν σάς αρέσει το ταχίνι.

Ποντιακά πισία
Κλασικά πιτάκια της ποντιακής κουζίνας, που φτιάχονται στο πι και φι και κερδίζουν τις εντυπώσεις με την αφράτη ζύμη τους και τις ξεχωριστές γεμίσεις τους, που εκτός από φέτα μπορεί να είναι και λιωμένη βραστή πατάτα, ανακατεμένη με σοταρισμένο κρεμμύδι και λίγη ρίγανη.


Ινδικά πιτάκια Samosas με κοτόπουλο και αρωματικό γιαούρτι
Πιτάκια με έθνικ χαρακτήρα, ιδανικά και για το καλάθι του πικ νικ, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Samsa, αλλιώς πίτες Μέσης Ανατολής
Τα samsa είναι πίτες που φτιάχνουν στη Μέση Ανατολή σε διάφορες εκδοχές, γλυκές και αλμυρές. Παραδοσιακά ψήνονται σε ειδικά διαμορφωμένους φούρνους (tandoor) αλλά σε κάποιες περιοχές η ζύμη τηγανίζεται.