Όπως έχουμε πει ξανά, το επάγγελμα του σεφ είναι το πιο αγχωτικό του κόσμου, σύμφωνα με έγκυρη έρευνα της Ολλανδικής στατιστικής υπηρεσίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι θα πρέπει να μετράτε πολύ τα λόγια σας πριν τους ρωτήσετε κάτι και οπωσδήποτε, αποφύγετε τις παρακάτω ερωτήσεις που μπορεί να τους εκνευρίσουν πάρα πολύ!
1. Τι σου αρέσει να μαγειρεύεις περισσότερο;
Έχει στήσει ολόκληρο μενού και κάθε σεζόν -αν όχι συχνότερα- το αλλάζει και θέλει συνεχώς να υπερβαίνει τον εαυτό του και οι πελάτες να αισθάνονται ότι αυτό που τρώνε εκείνη τη στιγμή είναι το καλύτερο του. Περιμένεις αλήθεια να σου απαντήσει κάτι σαν “πιο πολύ μου αρέσει να μαγειρεύω μακαρόνια με κιμά”;
2. Πάω στοίχημα ότι μαγειρεύεις για τον εαυτό σου τα καλύτερα
Μετά από 12 ώρες δουλειάς μέσα σε μία κουζίνα, το τελευταίο που θέλει να κάνει είναι να μαγειρέψει ακόμη ένα φαγητό για τον εαυτό του. Μην βάζεις στοίχημα λοιπόν, θα το χάσεις!
3. Σου αρέσει ο “τάδε” τηλεοπτικός σεφ;
Αν ο σεφ που θαυμάζεις σε μια μαγειρική εκπομπή δεν έχει βρεθεί ποτέ πίσω από τον πάγκο μιας κουζίνας εστιατορίου, μην περιμένεις από έναν επαγγελματία σεφ να σου πει ότι τον θεωρεί συνάδελφο του, πολύ περισσότερο ότι τον θαυμάζει κιόλας.
4. Γιατί δεν συμμετέχεις κι εσύ σε κάποιο reality show μαγειρικής;
“Εσύ γιατί δεν δηλώνεις συμμετοχή στο Survivor” θα σε ρωτήσει και θα έχει και δίκιο. Δεν είναι δεδομένο ότι όλοι οι σεφ θέλουν να γίνουν κριτές ή έστω να βρεθούν μπροστά από τις κάμερες.
5. Πότε θα αποκτήσεις μια πραγματική δουλειά;
Μην μπερδεύεσαι με την κουζίνα σου, η μαγειρική στα εστιατόρια δεν είναι χόμπι, αλλά επάγγελμα και μάλιστα πολύ δύσκολο.
6. Ξέρεις ότι δεν μπορείς να δουλεύεις σε μία κουζίνα όλη σου τη ζωή, έτσι;
Εσύ δηλαδή γιατί μπορείς να δουλεύεις πίσω από έναν υπολογιστή όλη σου τη ζωή; Την τελευταία φορά που το τσεκάραμε πάντως, η μαγειρική δεν είναι άθλημα ή μόντελινγκ για να χρειάζεται να τα παρατήσεις πριν τα 40.
7. Το να μαγειρεύω όλη μέρα είναι το όνειρο μου
Για αυτούς πάλι, μπορεί και να έχει γίνει εφιάλτης. Αν πάντως σου προτείνει να αλλάξετε θέσεις έστω και για μία μέρα, για να ζήσεις το όνειρο σου, πες όχι! Είναι δεδομένο ότι θα τα παρατήσεις μετά την πρώτη ώρα.
8. Θα μαγειρέψεις κάτι για εμένα;
Με την ίδια λογική, όταν συναντάς έναν οδοντίατρο θα πρέπει να του ζητάς σφράγισμα. Κλείσε τραπέζι στο εστιατόριο του, πλήρωσε και θα σου μαγειρέψει ό,τι θέλεις.
9. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψω π.χ. το μοσχαράκι;
Σοβαρά τώρα; Θα ρωτούσες έναν σεφ για έναν και μοναδικό τρόπο να μαγειρέψεις κάτι; Σίγουρα ξέρει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες διαφορετικές τεχνικές, για να μην πούμε ότι στην περίπτωση του κρέατος για παράδειγμα κομμάτι από κομμάτι διαφέρει. Πάρε ένα βιβλίο μαγειρικής ή ρίξε μια ματιά στις online συνταγές.
10. Αυτό που έφτιαξα δεν είναι πολύ εντυπωσιακό. Δεν θα σου αρέσει
Γνωρίζεις έναν σεφ και έχεις την ευκαιρία να του μαγειρέψεις κάτι. Πίστεψε μας δεν περιμένει από εσένα μοριακή κουζίνα, αλλά γνήσιες γεύσεις.
11. Πώς μένεις τόσο αδύνατος;
Αν έτρεχες κι εσύ πάνω κάτω για 12 ώρες, μέσα σε ένα κλειστό χώρο που θυμίζει σάουνα χάρη στους αναμμένους φούρνους και εστίες και δεν είχες χρόνο να βάλεις μπουκιά, έτσι αδύνατος θα ήσουν και ας είχες γύρω σου το καλύτερο φαγητό του κόσμου.
12. Θέλεις να ανοίξεις το δικό σου εστιατόριο;
Έκπληξη! Δεν θέλουν όλοι οι σεφ να γίνουν εστιάτορες, όπως δεν θέλουν και όλοι οι δημοσιογράφοι να γίνουν εκδότες ή όλοι οι ταμίες τραπεζίτες.
13. Οι διακοπές στο σπίτι σου πρέπει να είναι απόλαυση!
Φαντάζεσαι καλομαγειρεμένο φαγητό από τα χεράκια του και όλη την οικογένεια και τους φίλους να το απολαμβάνουν, διασκεδάζοντας παρέα. Σου έχουμε νέα, τα εστιατόρια λειτουργούν ακόμη και όταν εσύ κάνεις διακοπές στο σπίτι σου και μάντεψε, οι σεφ μαγειρεύουν και στις γιορτές, απλά όχι για τους αγαπημένους τους αλλά για όλους εμάς που θέλουμε να φάμε έξω.
14. Τι είναι το (οποιοσδήποτε άγνωστος σου μαγειρικός όρος);
Αν το ξέρει -και έχει χρόνο να σου εξηγήσει- έχει καλώς. Μπορεί πάλι να είναι κάτι που άκουσες σε κάποια ξένη εκπομπή μαγειρικής ή σε κάποιο ταξίδι σου στο εξωτερικό και να μην έχει και ο ίδιος ιδέα. Συμβαίνουν κι αυτά.
Δείτε επίσης:
10 πράγματα που δεν σου λένε οι σεφ
6 πράγματα που εκνευρίζουν έναν σεφ