Γεύσεις γενικά βαριές, πολλά τουρσιά, κρύες σαλάτες, αδυναμία στις σούπες, στα καυτερά και ωραία γλυκά. Αυτή είναι η αίσθηση που αποκομίζεις όταν επισκεφτείς την ατμοσφαιρική Ουγγαρία. Θυμάμαι βέβαια ένα street food που δοκίμασα και μου έμεινε χαραγμένο στη μνήμη. Και όχι για καλό. Σε κάτι καροτσάκια στον δρόμο πουλούσαν διάφορα πιτάκια. Ήταν σαν τρίγωνα Πανοράματος με πιο στερεή γέμιση. Ένα είχε λευκή και ένα κάπως σκούρα καφέ. Προσπαθούσα να ρωτήσω την κυρία που είχε το καρότσι, αν ήταν γεμιστά με σοκολάτα. “Choco?”, ρωτάω. Μου απαντά καταφατικά και με ενθουσιασμό. Ενθουσιάστηκα κι εγώ γιατί ήταν πρωί και ήμουν νηστική και λαχταρούσα κάτι γλυκό. Τελικά είχε γέμιση λιωμένες ρίζες και λαχανικά. Νομίζω εκείνo είχε γεύση κουνουπίδι και κάτι άλλο απροσδιόριστο. Βασικά δεν είχε καν γεύση κουνουπίδι, είχε γεύση χώμα. Πήρα μια σοκολάτα και ησύχασα.
Αυτή η λίστα πάντως δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Να σας πω και πως το νούμερο 6 ήταν το αγαπημένο μου απ’ ό,τι δοκίμασα στο ταξίδι μου στην Ουγγαρία.
1. Λέτσο (Lecsó)
Είναι μαγειρευτό φαγητό με λαχανικά, που συνδυάζει τα τρία πιο αγαπημένα υλικά των Ούγγρων. Τις πιπεριές, τις ντομάτες και την πάπρικα. Σερβίρεται είτε ως συνοδευτικό είτε ως ορεκτικό είτε ως κυρίως πιάτο. Θυμίζει το γαλλικό ραταούι, και συνήθως συνοδεύεται από φρέσκο ψωμί (για βούτες).
2. Χοιρινό σνίτσελ
Στην Ουγγαρία είναι συνηθισμένο να μην μένει κανένα κομμάτι κρέατος αναξιοποίητο. Αυτή η πρακτική, είναι γνωστή ως «nose to tail». Στην κεντρική αγορά τροφίμων της Ουγγαρίας στην οδό Χολντ, μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές και διάφορες παραδοσιακές παρασκευές με κρέας. Στον πάνω πάνω όροφο, ο Buja Disznó δεν αφήνει κανένα κομμάτι του χοιρινού να πάει χαμένο. Οι πνεύμονες ή και τα αφτιά γίνονται μεζέδες για μερακλήδες. Όμως, η κουζίνα του, είναι πιο γνωστή για το τραγανό και χρυσαφένιο χοιρινό σνίτσελ, που τηγανίζεται, και σερβίρεται με πατατοσαλάτα και πίκλες.
3. Στο Gourmet Festival της Βουδαπέστης
Γίνεται κάθε χρόνο, στο πάρκο Millenáris, που βρίσκεται στην πλευρά της Βούδας. Το επόμενο θα γίνει την Άνοιξη του 2022, οπότε, αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τη Βουδαπέστη, ίσως εκείνη να είναι η καλύτερη εποχή. Στο φεστιβάλ αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε συνταγές από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, αλλά και τοπικές μπίρες και κρασιά.
4. Τα κοκτέιλ
Η Βουδαπέστη είναι το σπίτι πολλών βραβευμένων μπαρ και τα trends στα κοκτέιλ θυμίζουν πολύ αυτά του Λονδίνου και της Ευρώπης. Όμως, η Βουδαπέστη έχει βάλει κι εκείνη τη δική της πινελιά στην κουλτούρα των κοκτέιλ. Αξίζει να αναζητήσετε και να δοκιμάσετε πάλινκα (pálinka), που πρόκειται για ουγγρικό, φρουτώδες μπράντι ή ένα ουνίκουμ (unicum), ένα κοκτέιλ με βάση το ουγγρικό αμάρο.
5. Σούπα γκούλας
Είναι πολύ δημοφιλής είτε για μεσημεριανό είτε για βραδινό. Είναι ακόμη πιο απολαυστική, όταν τα λαχανικά είναι ακόμη λίγο τραγανά και το κρέας, σιγομαγειρεμένο και τρυφερό. Κλασικά, μαγειρεύεται με κρεμμύδια, ντομάτες, πιπεριές-και φυσικά-πάπρικα. Η πάπρικα μπορεί να είναι είτε καπνιστή είτε γλυκιά, ανάλογα με τις προτιμήσεις του πελάτη ή… του μάγειρα.
6. Λάνγκος (Lángos)
Μεγάλα και τηγανητά κομμάτια ζύμης, με τραγανό περίβλημα και αφράτο εσωτερικό. Κάτι σαν τεράστιος, φλατ λουκουμάς δηλαδή χωρίς τη ζάχαρη. Είναι το πιο βασικό street food της Ουγγαρίας. Το βρίσκουμε σε πολλές εκδοχές και γλυκιές και αλμυρές, όμως η πιο παραδοσιακή είναι αυτή με το σκόρδο, sour cream και τυρί.
7. Τοπικό φυσικό κρασί
Στην Ουγγαρία, παράγουν το δικό τους κρασί, 22 διαφορετικές περιοχές, στις οποίες καλλιεργούνται σταφύλια ποπ της Ουγγαρίας, όπως είναι τα φουρμίντ (furmint) και τα καντάρκα (kadarka). Πολλά κρασιά στην Ουγγαρία παράγονται με ενδιαφέροντες τρόπους, με παλιές τεχνικές παλαίωσης, όπως μέσα σε αμφορείς. Τα φυσικά κρασιά είναι λίγο πιο σπάνια, γιατί τα περισσότερα εξάγονται, αλλά αξίζει να τα αναζητήσετε.
8. Τούρτα Ντόμπος (Dobos torte)
Συνταγή του Ούγγρου σεφ Γιόζεφ Ντόμπος. Έχει πολλές στρώσεις από sponge cake και σοκολατένιας βουτυρόκρεμας. Η επικάλυψή της είναι από καραμέλα, ενώ στα πλαϊνά, καλύπτεται με τριμμένους ξηρούς καρπούς. Μια πολύ νόστιμη εκδοχή της, μπορείτε να τη βρείτε στην αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Auguszt Patisserie.
9. Αγγουράκια σε ζύμωση
Κλασική παρασκευή της Ουγγαρίας. Αγγούρια, άνηθος, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και λίγο ψωμί μπαίνουν σε βαζάκι, το οποίο γεμίζεται με νερό. Το περιεχόμενο σφραγίζεται και το αφήνουν να υποστεί ζύμωση για δύο με τρεις ημέρες.
10. Καυτερές πιπεριές Ουγγαρίας (wax peppers)
Πολύ καυτερές, για να το πούμε πιο σωστά. Τις μαζεύουν πριν ωριμάσουν τελείως, για αυτό κι έχουν ανοικτό πράσινο ή κίτρινο χρώμα. Αν τις αφήσουν κι άλλο μέχρι να κοκκινίσουν, τότε, θα γίνουν ακόμη περισσότερο καυτερές, κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται, δεν θα ωφελούσε κανέναν.
Πηγή: Olivemagazine.com
Δείτε επίσης:
Το ελληνικό φαγητό, που υμνεί ο Guardian, στη λίστα του με τα must try ευρωπαϊκά πιάτα
Γαστρονομικό οδοιποιπορικό στη Μαδρίτη
Κολμάρ: Η γαλλική κωμόπολη της ευτυχίας