Μέχρι να γίνει το φαγητό, κερνάμε τσίπουρο, κρασί, μπίρες και μεζέδες με συκωτάκια και άλλα νόστιμα.
Συκώτι και καρδιά με αμύγδαλα και σταφίδες
2 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 15΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 3-4 ΑΤΟΜΑ
Υλικά
2 μικρά συκώτια αρνίσια
2 καρδιές αρνίσιες
1 μέτριο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 λεμόνι, τον χυμό
50 γρ. αμύγδαλα λευκά
50 γρ. σταφίδες ξανθές
4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 -2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 πρέζα κανέλα, σκόνη
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε τα συκώτια σε μπουκιές και τις καρδιές σε 3-4 φέτες την καθεμιά. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φέτες. Στύβουμε το λεμόνι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε τα υλικά σε μια μεγάλη λαδόκολλα και διπλώνουμε σε πακέτο με το κλείσιμο προς τα πάνω. Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε το πακέτο σε ταψί μαζί με 1 δάχτυλο νερό μέσα και ψήνουμε στους 160οC για 2 ώρες.
Αρνίσια έντερα με κολοκυθάκια
1 ΩΡΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 3-4 ΑΤΟΜΑ
Υλικά
600 γρ. έντερα αρνίσια, καθαρισμένα, πλυμένα
30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
1 κοφτή κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2 ντομάτες, τριμμένες
50 ml λευκό ξηρό κρασί
400 γρ. κολοκυθάκια μικρά
1 λεμόνι, τον χυμό
3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε μπόλικο νερό μαζί με λίγο αλάτι σε μια κατσαρόλα. Δένουμε σε 2 θηλιές τα έντερα και τα ζεματάμε για 5 δευτερόλεπτά Κρυώνουμε με νερό σε σουρωτήρι και τα κόβουμε σε κομμάτια 3-4 εκ.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πάπρικα μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους, χωρίς να καεί το σκόρδο. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον καβουρδίζουμε για λίγο στη βάση του τηγανιού. Ρίχνουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα έντερα, καλύπτουμε τα υλικά με νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς καπάκι για 20 λεπτά.
Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για ακόμα 10 λεπτά. Σβήνουμε με χυμό από ½ λεμόνι, προσθέτουμε φυλλαράκια θυμάρι, φρέσκο πιπέρι και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.
Πνευμόνια πικάντικα στην κατσαρόλα
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 15΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 3-4 ΑΤΟΜΑ
Υλικά
2 ζεύγη πνευμόνια αρνίσια
1 μεγάλη ντομάτα, σε κυβάκια
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
1/2 κουτ. γλυκού κάρι, σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σκόνη
1 πρέζα κύμινο, σκόνη
1 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 φλιτζ. φύλλα από φρέσκα
κρεμμυδάκια
1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, σε ροδέλες
1/2 λάιμ, τον χυμό
αλάτι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα πνευμόνια για 30 λεπτά. Ξεπλένουμε με κρύο νερό. Χωρίζουμε τους αναπνευστικούς σωλήνες, κόβουμε σε μπουκιές το πνευμόνι και στη μέση κατά μήκος και σε κομμάτια τους σωλήνες. Ξεπλένουμε καλά και στραγγίζουμε.
Σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα (είναι σημαντικό να παίρνει όλα τα υλικά σε μια στρώση) σοτάρουμε στο λάδι την ντομάτα, το κρεμμύδι και το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να εξατμίζονται τα υγρά τους.
Ενσωματώνουμε τα μπαχαρικά, μαγειρεύουμε για ακόμα 1 λεπτό και ρίχνουμε τα πνευμόνια. Αλατίζουμε και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τακτικά, μέχρι τα πνευμόνια να αρχίζουν να καραμελώνουν, για περίπου 15-20 λεπτά. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. νερό και τα φύλλα από τα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε ακόμα για 10 λεπτά και, μόλις ο μεζές μείνει με το λάδι του, σβήνουμε με τον χυμό λάιμ. Σερβίρονται σκέτα ως μεζές ή ως κυρίως με ρύζι basmati.
Κοκορέτσι από την Τουρκία
2 ΩΡΕΣ | ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4-5 ΑΤΟΜΑ
Υλικά
1,5 κιλό έντερα αρνίσια, καθαρισμένα, πλυμένα
γλυκάδια από 2 συκωταριές
φυτίνη
ρίγανη
χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
1 μικρή μεταλλική σούβλα
Διαδικασία
Σε μικρή μεταλλική σούβλα περνάμε τα γλυκάδια σε ένα μήκος 20 εκ. και τυλίγουμε γύρω γύρω το έντερο μέχρι να γίνει ένας κύλινδρος 7-8 εκ. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τυλίγουμε με λαδόκολλα. Τυλίγουμε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο κλείνοντας τις άκρες και τοποθετούμε στη σχάρα του φούρνου, βάζοντας ένα ταψάκι με νερό από κάτω. Ψήνουμε για 1,5 ώρα στους 160οC στον αέρα. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και δυναμώνουμε τον φούρνο στους 220οC.
Στερεώνουμε πάνω από ένα ταψί το μεταλλικό σουβλάκι έτσι ώστε το κοκορέτσι να βρίσκεται στον αέρα και να στάζουν μέσα στο ταψί τα υγρά. Το αλείφουμε με λίγη φυτίνη και το βάζουμε στον φούρνο να ροδίσει από όλες τις μεριές. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς εκτός φούρνου. Κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις ροδίζουμε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Σβήνουμε με λίγο χυμό λεμονιού και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη επιπλέον ρίγανη.
Νόστιμα tips
-Αν έχουμε τη δυνατότητα, το ψήνουμε στα κάρβουνα, μια που αποτελεί πρώτης τάξεως ορεκτικό, ισάξιο με το δικό μας κοκορέτσι.
-Αν θέλουμε να πάμε την παράδοσή του μέχρι τέρμα, το σερβίρουμε ψιλοκομμένο μέσα σε αφράτα ψωμάκια με ψητές ντομάτες και πιπεριές.
Νεφρά τηγανητά με δεντρολίβανο και μουστάρδα
30 ΛΕΠΤΑ + 3-6 ΩΡΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 3-4 ΑΤΟΜΑ
Υλικά
6-8 νεφρά αρνίσια
γάλα φρέσκο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
1/2 κουτ. γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
1 πρέζα κύμινο
αλάτι
Για το πανάρισμα
αλεύρι
αυγό
γάλα φρέσκο
φρυγανιά (ή panko)
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
γιαούρτι στραγγιστό
1-2 λάιμ, τον χυμό
Διαδικασία
Αφαιρούμε τη μεμβράνη από τα νεφρά και τα κόβουμε στη μέση. Τα τοποθετούμε σε μπολ, τα καλύπτουμε με όσο γάλα πάρει και ρίχνουμε το σκόρδο σπασμένο. Αφήνουμε για 3 έως 6 ώρες στο ψυγείο. Σκουπίζουμε τα νεφρά με χαρτί κουζίνας.
Αλατίζουμε και τα αλείφουμε με μουστάρδα. Τα πασπαλίζουμε με το κύμινο και το δεντρολίβανο. Κατόπιν τα πανάρουμε περνώντας τα πρώτα από αλεύρι, μετά από χτυπημένο αυγό αραιωμένο με λίγο γάλα και τέλος από τη φρυγανιά ή το panko.
Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσαφίσουν και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τα νεφρά αμέσως συνοδεύοντας με γιαούρτι και περιχύνοντας με λίγο χυμό λάιμ.
Styling: Τζαννής Σιφναίος Food styling: Μ. Γεωργιάδης Φωτογραφίες: STUDIO M
Δείτε επίσης:
Μπούτι γεμιστό με συκωταριά αρνιού