Όταν πέφτει ο υδράργυρος και τα χριστουγεννιάτικα φώτα στο σαλόνι έχουν ανάψει, τίποτα δεν ζεσταίνει άμεσα την ατμόσφαιρα όσο μία κούπα ζεστό κρασί με μπαχαρικά, το γνωστό μας Glühwein. Πρόκειται για το απόλυτο χειμερινό ρόφημα στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης, που συχνά σερβίρεται σε απλά χάρτινα ποτήρια ή σε κούπες και συνοδεύει τις βόλτες ανάμεσα σε πάγκους και στολίδια. Αν και πλέον μπορείτε να το βρείτε έτοιμο στα σούπες μάρκετ, εντούτοις η παρασκευή στο σπίτι είναι απλή και δίνει έναν ξεχωριστό εορταστικό τόνο.

Glühwein: Ποιο κρασί ταιριάζει και ποια μπαχαρικά

Ιδανικά χρησιμοποιούμε ένα φρουτώδες κόκκινο κρασί, που δεν χρειάζεται να είναι ακριβό. Τα κλασικά αρωματικά που ταιριάζουν σε αυτό το ρόφημα είναι: κανέλα, γαρίφαλο, γλυκάνισος, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο και βανίλια.

Για φυσική γλύκα βάζουμε φλούδες ή ροδέλες πορτοκαλιού, ενώ ζάχαρη ή μέλι μπορούν να αυξομειώσουν τη γλυκύτητα ανάλογα με τις προτιμήσεις.

Για πιο ξεχωριστή παρουσίαση, προσθέστε προσθέστε ξυλάκια κανέλας και αποξηραμένα πορτοκάλια στην κούπα που θα το σερβίρετε.

Πόσο διατηρείται;

Το Glühwein μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, αλλά το καλύτερο είναι να καταναλωθεί μέσα σε 1-2 ημέρες, όσο δηλαδή παραμένει φρέσκια η γεύση του.

Μικρή ιστορική αναφορά

Η ιδέα του ζεστού κρασιού, αρωματισμένου με μπαχαρικά, δεν είναι εφεύρεση της σύγχρονης εποχής. Αντίθετα, η ιστορία του χάνεται πίσω στους αιώνες, καθώς ήδη γύρω στο 300 π.Χ. οι Αιγύπτιοι τού απέδιδαν σχεδόν θαυματουργές ιδιότητες, ενώ ο Ιπποκράτης το πρότεινε και ως τονωτικό ρόφημα.

Συνταγή για περίπου 6 κούπες

Υλικά

750 ml κόκκινο κρασί
1 μεγάλο ξυλάκι κανέλας (ή δύο μικρά)
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
4 γαρίφαλα
χυμό από 1 πορτοκάλι
4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Βάλτε σε μια μέτρια κατσαρόλα το κρασί μαζί με την κανέλα, τον γλυκάνισο, τα γαρίφαλα, τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη άχνη. Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, απλώς για να απελευθερωθούν τα αρώματα, όχι για να βράσει.

Αποσύρετε την κατσαρόλα και αφήστε το κρασί να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά. Ξαναζεστάνετε ελαφρώς πριν σερβίρετε, αλλά χωρίς να βράσει.

Tip
Βάλτε τα μπαχαρικά σε τουλπάνι για να μπορέσετε μετά να τα αφαιρέσετε εύκολα.