Τα μπισκότα είναι το πιο αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων γι’ αυτό δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Παρ’ όλα αυτά είτε αγοράζουμε έτοιμα και συσκευασμένα είτε φτιάχνουμε τα δικά μας, υπάρχουν φορές που δεν προλαβαίνουμε να τα καταναλώσουμε όταν είναι ακόμα φρέσκα. Το αποτέλεσμα; Μένουν στο βάζο ή στη συσκευασία αρκετά μπισκότα που κανείς δεν θέλει να φάει, καθώς έχουν χάσει τη φρεσκάδα και την τραγανότητά τους.
Όμως, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε το zero waste είναι αναγκαιότητα όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Έτσι, εφευρίσκουμε τρόπους για να καταναλώνουμε τα μπισκότα μας μέχρι και το τελευταίο ψίχουλο.
Φτιάχνουμε λοιπόν τα αγαπημένα μας μπισκότα, όπως τα υγιεινά μπισκότα με βρώμη, μέλι και καστανή ζάχαρη και αν περισσέψουν θα τα εκμεταλλευτούμε ανάλογα.
Με ψήσιμο
Θρυμματίζουμε με το χέρι ή αλέθουμε τα μπισκότα στο multi. Τα θρυμματίζουμε όπως μας αρέσει, είτε σε πιο χοντρά κομμάτια είτε σε πιο ψιλά. Το υλικό που θα προκύψει μπορούμε να το πασπαλίσουμε επάνω από το μίγμα του κέικ πριν το βάλουμε για ψήσιμο. Έτσι, θα έχουμε μια νόστιμη και ιδιαίτερη γευστική πινελιά στο κέικ μας.
Μπορούμε επίσης να βάλουμε μια στρώση από τα τριμμένα μπισκότα και μέσα στο μίγμα. Αν μας αρέσει το κέικ μας να έχει στρώσεις, τότε ρίχνουμε το μισό μίγμα στη φόρμα, ρίχνουμε μια στρώση μπισκότα και μετά προσθέτουμε το άλλο μισό μίγμα. Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πασπαλίσουμε και την επιφάνεια.
Αν είμαστε λάτρεις του τραγανού κέικ μπορούμε να προσθέσουμε θρυμματισμένα ψίχουλα μπισκότου στον πάτο του ταψιού. Άλλος τρόπος είναι να ανακατέψουμε πιο χοντροκομμένα μπισκότα σε όλο το μίγμα και έτσι θα έχουμε έναν συνδυασμό από αφράτες μπουκιές και τραγανό μπισκότο. Το πιο υπέροχο συνοδευτικό για καφέ.
Η ποικιλία των συνδυασμών μπισκότων σε μίγμα για κέικ είναι ατελείωτη και μπορούμε να κάνουμε ατελείωτες παραλλαγές. Τα θρυμματισμένα μπισκότα σοκολάτας ταιριάζουν πολύ με κίτρινα, λευκά και σοκολατένια κέικ, ενώ τα gingersnaps (μπισκότα με τζίντζερ) συνδυάζονται υπέροχα με κέικ μήλου, κολοκύθας και γενικά σε κέικ με πολλά μπαχαρικά.
Χωρίς ψήσιμο
Τα θρυμματισμένα μπισκότα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε επιδόρπια χωρίς ψήσιμο, ειδικά σε αυτά που περιλαμβάνουν κάποιο είδος κρέμας. Τα θρυμματίζουμε με τον ίδιο τρόπο και τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε βάση για δροσερά γλυκά όπως αυτό το εύκολο ατομικό cheesecake ή ποτηράκια με λαχταριστές γεύσεις. Μπορούμε επίσης να ανακατέψουμε τα ψίχουλα σε κρύα βουτυρόκρεμα, αν θέλουμε τραγανές εκρήξεις στην κρέμα μας.
Επίσης, τα προσθέτουμε σε milkshakes ή παγωτό sundae για να τονώσουμε τη γεύση αλλά και την υφή. Και φυσικά είναι ένα υπέροχο topping για κάθε παγωτό, όπου σε συνδυασμό με σιρόπι, ξηρούς καρπούς και φρούτα μπορούμε να το απογειώσουμε.
Δεν ξεχνάμε βέβαια και τις γλυκές κρέπες, με την πιο δημοφιλή γέμιση μπισκότο σοκολάτα αλλά και τον αγαπημένο μας κορμό!