Οι φριτέζες αέρος έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια. Και όχι άδικα. Υγιεινό τηγάνισμα και μαγείρεμα με ελάχιστο ή σχεδόν καθόλου λάδι, ευκολία και ταχύτητα στην προετοιμασία σχεδόν κάθε φαγητού είναι μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματά τους. Ωστόσο, υπάρχει μια φθηνότερη λύση με παρόμοια χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το φουρνάκι ρομπότ, όπως ονομάζεται, που βέβαια δεν πρόκειται για καινούριο προϊόν, αφού κυκλοφορεί στην αγορά τα τελευταία 20 χρόνια.

Crash test

Πριν περάσουμε στην παρουσίαση της λειτουργίας και των χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης συσκευής, θα κάνουμε μια πραγματική σύγκριση των δύο gadget αφήνοντας τα νούμερα να δείξουν τη μεγάλη εικόνα. Συγκρίνοντας ένα φουρνάκι ρομπότ με μια φριτέζα αέρος χωρητικότητας 12 λίτρων, το πρώτο καταναλώνει 1200 – 1400W ενώ μια φριτέζα αέρος 1800W. Όσον αφορά στο κόστος αγοράς σε αυτά τα χαρακτηριστικά, το φουρνάκι ρομπότ κοστίζει περίπου 50 ευρώ και η φριτέζα περίπου 130 ευρώ.

Το καπάκι  σε ένα φουρνάκι ρομπότ

Τι είναι το φουρνάκι ρομπότ

Στην ουσία αποτελεί μικρογραφία ενός φούρνου. Λειτουργεί με αντιστάσεις, όπως ακριβώς ένας συμβατικός φούρνος ψήνοντας το φαγητό με την βοήθεια της κυκλοφορίας του ζεστού αέρα. Αποτελείται από ένα μεγάλο γυάλινο πυρίμαχο μπολ με καπάκι, το οποίο περιέχει αντιστάσεις και ανεμιστήρα. Καθώς το καπάκι σφραγίζει και ενεργοποιείται το ρομπότ, ο αέρας θερμαίνεται και κυκλοφορεί στον φούρνο μέσω του ανεμιστήρα.

Χωρητικότητα και κόστος

Οι φριτέζες αέρος κυμαίνονται από περίπου 90 έως 270 ευρώ, ενώ ένα φουρνάκι ρομπότ από 40 έως 80 ευρώ. Παράλληλα, το καλάθι μιας φριτέζας μπορεί να χωρέσει από 1 ½ μέχρι 12 λίτρα ενώ το γυάλινο σκεύος του ρομπότ κυμαίνεται στα 11-12 λίτρα και μπορεί να φτάσει (με επέκταση) μέχρι τα 17.

Πράσινο αποτύπωμα

Να πούμε στο σημείο αυτό πως μια ακριβή φριτέζα αέρος τελευταίας τεχνολογίας μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 2400W, δηλαδή σχεδόν όσο ένας συμβατικός φούρνος. Βέβαια, δεν έχουν όλα τα μοντέλα τέτοια κατανάλωση και φυσικά υπάρχουν στην αγορά οικονομικότερες φριτέζες αέρος. Πάντως, όσον αφορά στο φουρνάκι ρομπότ, με μια πρώτη αναζήτηση, δεν συναντάμε μέχρι στιγμής κάποιο με κατανάλωση ενέργειας πάνω από 1400W.

Ταχύτητα

Το φουρνάκι ρομπότ μαγειρεύει έως και 60% γρηγορότερα από τους συμβατικούς φούρνους. Ωστόσο, οι δύο συσκευές βοηθούν εξίσου στην εξοικονόμηση χρόνου, αφού μια φριτέζα αέρος μπορεί να ετοιμάσει το φαγητό μέχρι και 50% γρηγορότερα σε σχέση με τον φούρνο μας. Αυτό συμβαίνει γιατί και στα δύο gadget ο ζεστός αέρας κυκλοφορεί ταχύτερα και ομοιόμορφα μέσα στον μικρό τους χώρο, ενώ η προθέρμανσή τους (αν και δεν είναι υποχρεωτική) απαιτεί πολύ λίγο χρόνο.

Ευελιξία στην κουζίνα

Επειδή το φουρνάκι είναι κατασκευασμένο από γυαλί, μπορoύμε να βλέπουμε ευκολότερα το φαγητό καθώς μαγειρεύεται. Σε μια φριτέζα αέρος, υπάρχει αυτή η δυνατότητα αλλά όχι σε όλα τα μοντέλα και φυσικά σε κανένα από αυτά δεν μπορούμε να επιβλέπουμε τα υλικά από όλες τις μεριές. Αλλά, ποια φαγητά μπορούν να μαγειρέψει ένα φουρνάκι ρομπότ; Όλα εκείνα που θα φτιάχναμε σε έναν φούρνο, όπως γιουβέτσι, χοιρινές μπριζόλες, ψάρι ή κοτόπουλο με πατάτες, αφού η σχάρα και το ταψάκι που διαθέτει μπορούν να μας διευκολύνουν σε αυτό. Παράλληλα, τα ίδια γεύματα μπορεί να ετοιμάσει μια φριτέζα αέρος. Παρόλα αυτά, η αποτελεσματικότητα κάθε συσκευής για κάθε υλικό και συνταγή, συγκρίνεται μόνο στην πράξη.

Χαρακτηριστικά τελευταίας τεχνολογίας

Και οι δύο συσκευές εξοπλίζονται με τεχνολογίες που επιταχύνουν το μαγείρεμα. Η φριτέζα αέρος όμως είναι επιπλέον εξοπλισμένη με χαρακτηριστικά τελευταίας τεχνολογίας, όπως ψηφιακή οθόνη αφής με 12 προεπιλεγμένα προγράμματα για το μαγείρεμα διαφορετικών υλικών, κάτι που πιθανότατα σχετίζεται με την υψηλή τιμή κόστους.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο συσκευές πιθανότατα διαφέρουν ως προς τους χρόνους ψησίματος κάθε υλικού, αλλά και στο γευστικό αποτέλεσμα κάθε συνταγής. Συνεπώς, χρειάζεται να δοκιμάσουμε στην πράξη την κάθε συσκευή ώστε να αποκτήσουμε εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μας.