Το σωστό βράσιμο των ζυμαρικών είναι ένα από τα πιο βασικά βήματα για ένα επιτυχημένο πιάτο. Κι όμως, συχνά παραβλέπεται. Το μαγείρεμα των ζυμαρικών δεν είναι απλώς διαδικασία· είναι τέχνη. Και όπως κάθε μορφή τέχνης, ξεκινά από τις λεπτομέρειες. Μπορεί να πιστεύετε ότι «λίγο νερό αρκεί», ωστόσο αυτή η φαινομενικά μικρή λεπτομέρεια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα ζυμαρικά σας.

Τι συμβαίνει όταν δεν χρησιμοποιείτε αρκετό νερό;

Η σημασία της σωστής ποσότητας νερού αφορά το άμυλο που απελευθερώνεται κατά το βράσιμο. Όταν το νερό είναι λίγο, το άμυλο συγκεντρώνεται σε υψηλές ποσότητες, με αποτέλεσμα τα ζυμαρικά να κολλάνε μεταξύ τους και στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Επιπλέον, δεν επιτυγχάνεται το απαραίτητο δυναμικό βράσιμο (rolling boil), που επιτρέπει την «ελεύθερη» κυκλοφορία των ζυμαρικών μέσα στην κατσαρόλα, διασφαλίζοντας ομοιόμορφο μαγείρεμα και σωστή υφή – ειδικά αν επιθυμείτε το αποτέλεσμα να είναι al dente.

Πόσο νερό χρειάζονται τα ζυμαρικά;

Αν και δεν υπάρχει μία ενιαία απάντηση για όλα τα είδη, ο γενικός κανόνας είναι απλός: για κάθε 100 γρ. ζυμαρικών χρειάζεται 1 λίτρο νερό. Έτσι, για ένα πακέτο των 500 γρ., θα χρειαστείτε τουλάχιστον 5 λίτρα νερό και μια μεγάλη κατσαρόλα, ώστε να αποφύγετε λάθη στο μαγείρεμα. Και όπως το λίγο νερό μπορεί να είναι πρόβλημα, το ίδιο ισχύει και για το υπερβολικό. Ο λόγος; Αραιώνει το άμυλο που απελευθερώνεται από τα ζυμαρικά και μειώνεται η πυκνότητα, με αποτέλεσμα να χάνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το νερό των ζυμαρικών για να δέσετε τη σάλτσα.

Υπάρχουν ζυμαρικά που χρειάζονται περισσότερο νερό;

Αν και δεν απαιτούν όλα τα είδη ζυμαρικών την ίδια ποσότητα νερού, ο βασικός κανόνας παραμένει: τα ζυμαρικά πρέπει πάντα να καλύπτονται πλήρως από το νερό. Ειδικά τα μακριά ζυμαρικά, όπως τα σπαγγέτι ή τα λιγκουίνι, χρειάζονται περισσότερο χώρο για να βράσουν σωστά. Αντί να τα σπάσετε, λοιπόν, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη κατσαρόλα, και να τα αφήσετε να μαγειρευτούν, όπως πρέπει.

Δείτε επίσης

6 εμβληματικές μακαρονάδες με πλούσια, κόκκινη σάλτσα

7 τρόποι να αξιοποιήσουμε το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά