Ετοιμάζουμε ένα απολαυστικό vegan snack και το απολαμβάνουμε με τους φίλους μας στο σπίτι. Κάνουμε τις πατάτες μας πιο τραγανές από ποτέ, ενώ για αυτή τη σάλτα nacho δεν χρειαζόμαστε τυρί.
Υλικά για 4 μερίδες:
1 κιλό baby πατάτες
3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ωμά ανάλατα κάσιους, μουλιασμένα όλη τη νύχτα και στραγγισμένα
3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού αλεσμένο κύμινο
1/2 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
1/2 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου
1 κουτ. γλυκού χοντρό θαλασσινό αλάτι
¼ φλιτζάνι διατροφική μαγιά
1/2 πιπεριά jalapeno, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Ανακατεύουμε τις πατάτες με λάδι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Έπειτα, θα τις απλώσουμε ομοιόμορφα σε λαδόκολλα. Ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές, ανακατεύοντας άλλη μια φορά.
Εν τω μεταξύ, στο μπλέντερ, πολτοποιούμε τα κάσιους, τον χυμό λεμονιού, το τσίλι σε σκόνη, το κύμινο, την πάπρικα, το σκόρδο σε σκόνη, το θαλασσινό αλάτι, τη μαγιά και τη jalapeno με 1 φλιτζάνι νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθεί, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Φτιάχνει περίπου 1 2/3 φλιτζάνι. Μεταφέρουμε σε μπολ και σερβίρουμε με τις ψητές πατάτες. Η σάλτσα μπορεί να μείνει και ως 1 ημέρα στο ψυγείο. Επίσης συνδυάζεται με τσιπς τορτίγιας και ψητό κουνουπίδι.