Αγαπάτε τους υδατάνθρακες, αλλά αποφεύγετε τη συχνή κατανάλωσή τους στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής; Τα νέα για εσάς είναι ευχάριστα καθώς, σύμφωνα με νέες έρευνες, υπάρχει τρόπος να απολαμβάνετε χωρίς ενοχές το ρύζι, τα ζυμαρικά, τις πατάτες και άλλα παρόμοια τρόφιμα.

Πρόκειται για μία απλή μέθοδο προετοιμασίας γευμάτων που μπορεί να μετατρέψει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε πιο χορταστικές θρεπτικές ουσίες, ευεργετικές για τον οργανισμό.

Τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες περιέχουν εύπεπτο άμυλο, το οποίο μετατρέπεται σε γλυκόζη κατά την πέψη, απορροφάται γρήγορα και ανεβάζει άμεσα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γρήγορα πεπτών αμύλων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο.

 

Ωστόσο, αν μαγειρέψετε και στη συνέχεια αφήσετε να κρυώσουν αυτά τα τρόφιμα, μπορείτε να τα μετατρέψετε σε τρόφιμα που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο. Όπως εξηγεί η δρ Maria L. Marco, μικροβιολόγος στο UC Davis, τα ανθεκτικά άμυλα δεν χωνεύονται εύκολα, περνούν από το λεπτό έντερο σχεδόν άθικτα και λειτουργούν πιο πολύ σαν φυτικές ίνες παρά σαν σάκχαρα.

Αυτό σημαίνει ότι τα μαγειρεμένα και κρύα αμυλούχα τρόφιμα προσφέρουν αίσθηση κορεσμού και περιορίζουν την όρεξη, βοηθώντας στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων, δεν προκαλούν αυξομειώσεις σακχάρου, ενισχύουν τον μεταβολισμό και δρουν ως πρεβιοτικά.

Για να εκμεταλλευτείτε όλα αυτά τα οφέλη, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Μαγειρέψτε το ρύζι, τις πατάτες και τα ζυμαρικά κανονικά. Αφήστε τα να κρυώσουν στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Το ιδανικό είναι να τα μαγειρέψετε το βράδυ και να τα αφήσετε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.

Εάν δεν θέλετε να τα καταναλώσετε κρύα, μπορείτε να τα ζεστάνετε ελαφρά στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα τηγάνι.

Αυτή η απλή πρακτική μπορεί να μεταμορφώσει τα αγαπημένα σας τρόφιμα από «ένοχη απόλαυση» σε σύμμαχους της υγείας του εντέρου και του σώματος στην καθημερινή σας διατροφή.

Διαβάστε επίσης

Ναι στην άσκηση, όχι στους υδατάνθρακες: Διατροφικοί μύθοι ή αλήθειες;