Η φράση «γρήγορα καραμελωμένα κρεμμύδια» πιθανότατα ακούγεται φράση οξύμωρη σε όποιον έχει δοκιμάσει να τα σοτάρει αργά και προσεκτικά στο τηγάνι, προσδοκώντας την απόλυτη τελειότητα.
Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, τελικά υπάρχει μυστικό ή ακόμα καλύτερα, τεχνική που όχι απλά μειώνει το χρόνο του καραμελώματος στο μισό, αλλά κάνει και τα κρεμμύδια σας γκουρμέ νοστιμιά. Οι περισσότερες παραδοσιακές μέθοδοι απαιτούν να ρίχνετε τα κομμένα κρεμμύδια σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο και να τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 έως 40 λεπτά. Ορισμένες δε, συνταγές απαιτούν κατά το σοτάρισμα και την προσθήκη ζωμού. Όμως, ένας είναι ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών: Η πολύωρη και κοπιαστική αναμονή πάνω από το τηγάνι, περιμένοντας τα κρεμμύδια σας να ροδίσουν και να αποκτήσουν μια απαλή, κολλώδη υφή.
Υπάρχει η λύση για να μειώσετε τον χρόνο και τον κόπο σας. Με δύο απλά και εύκολα κόλπα, μπορείτε να μειώσετε δραστικά το χρόνο καραμελώματός τους, σε μόλις 15 λεπτά.
Τι πρέπει να κάνετε;
Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος κρύβεται σε δύο λέξεις: μέτρο και ισορροπία. Τα εργαλεία σας είναι τα εξής: μαγειρική σόδα, νερό και υψηλή θερμοκρασία μαγειρέματος.
Σας δίνουμε παρακάτω τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:
- Ανεβάζετε τη θερμοκρασία μαγειρέματος και στη συνέχεια προσθέτετε αμέσως μια πρέζα μαγειρικής σόδας, από την έναρξη κιόλας της διαδικασίας του σοταρίσματος.
- Πρέπει να είστε αρκετά σχολαστικοί στις ποσότητες της μαγειρικής σόδας. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ενώ οι μεγάλες ποσότητες μαγειρικής σόδας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ώστε τα κρεμμύδια σας, κατά το καραμέλωμά τους, να μαυρίσουν, ένα μόλις κουταλάκι του γλυκού σόδα ανά κιλό κρεμμυδιών (κομμένα σε λεπτές λωρίδες) σας δίνει το ιδανικό αποτέλεσμα. Όχι μόνο οπτικά αλλά και γευστικά, καθώς έτσι αποκτούν βαθιά νοστιμιά αλλά και γλυκύτητα.
- Μη φοβηθείτε την υψηλή θερμοκρασία στην προσπάθεια να πετύχετε το απόλυτο καραμέλωμα. Και αυτό γιατί σύμμαχός σας σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η προσθήκη δύο με τριών κουταλιών της σούπας νερό, κάθε φορά που τα κρεμμύδια σας κινδυνεύουν να «αρπάξουν».
Λιγότερος χρόνος και περισσότερη γεύση; Σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιείτε την επόμενη φορά, αυτήν την τεχνική!
Tip
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια που θα περισσέψουν, τα αποθηκεύουμε σε ένα γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο. Διατηρούνται εκεί για μέχρι και 2 εβδομάδες.