Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και δημιουργικές λύσεις σε ένα τραπέζι είναι το ρολό! Τα ρολά είναι μια κατηγορία μόνα τους, καθώς μπορούμε να φτιάξουμε ρολό από οποιοδήποτε κρέας επιθυμούμε. Τι εννοούμε με αυτό; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια ιδανικά για φούρνο είτε από μοσχάρι είτε από χοιρινό είτε από κοτόπουλο. Αυτά τα τρία είναι τα πιο συνηθισμένα, αλλά αν το επιθυμούμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι πιο ενδιαφέρον, όπως ρολό από αρνί ή και κατσίκι που, συγκριτικά, είναι πιο άπαχο. Τα κομμάτια έχουν ως εξής ανά κατηγορία:

Μοσχάρι:
Λάπα
Καπάκι σπαλομπριζόλας
Ελιά

Χοιρινό:
Λαιμός
Μπούτι
Σπαλομπριζόλα
Πανσέτα

Κοτόπουλο:
Μπούτι
Στήθος

Αρνί ή Κατσίκι:
Μπούτι

Όλα αυτά τα κομμάτια, εννοείται πως είναι χωρίς οστό και ανοιγμένα με διάφορες τσέπες δεξιά και αριστερά. Το κρέας, εάν επιθυμούμε, μπορούμε να το μαρινάρουμε με μπαχαρικά, φρέσκα μυρωδικά, αλκοολούχα, όπως κρασί ή κάποιο αρωματικό ποτό, μουστάρδα ή οποιαδήποτε έτοιμη σάλτσα, γιαούρτι ή κεφίρ, και κάποια λιπαρή ουσία.

Το επόμενο στάδιο είναι η γέμιση, η οποία μπορεί να είναι άνευ θερμικής επεξεργασίας. Βάζουμε όλα τα υλικά όπως είναι στο ρολό, το τυλίγουμε, το δένουμε για να μη βγει η γέμιση κατά το ψήσιμο, και το βάζουμε στον φούρνο. Αν θέλουμε να σοτάρουμε κάποια υλικά εκ των προτέρων, θα πρέπει να περιμένουμε να κρυώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε ως γέμιση.

Τέλος, το ψήσιμο είναι πολύ σημαντικό, καθώς μπορούμε να ξεφύγουμε από τον παραδοσιακό φούρνο και να χρησιμοποιήσουμε κατσαρόλα, δημιουργώντας μια σάλτσα της αρεσκείας μας για να το σερβίρουμε. Παρ’ όλα αυτά, ο φούρνος είναι η κλασική και εύκολη επιλογή, που πολλοί δεν αλλάζουν.

ΤΙΡ: Μπορούμε να σοτάρουμε το ρολό μας, να το θωρακίσουμε καλά δίνοντας Umami στο κρέας μας. Επιπροσθέτως, εάν σβήσουμε την ώρα που έχουμε δώσει το κρέας μας θα δώσουμε επιπλέον άρωμα.

Κρέας και ψήσιμο

Μοσχάρι:
Στην κατσαρόλα, περίπου 2 1/2 – 3 ώρες
Στον φούρνο, είτε το έχουμε σοτάρει είτε όχι, χρειάζεται 1 1/2 – 2 ώρες σκεπασμένο σε γάστρα ή με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, και στην συνέχεια 1 ώρα ξεσκέπαστο

Χοιρινό:
Στην κατσαρόλα, περίπου 2 1/2 ώρες
Στον φούρνο, είτε το έχουμε σοτάρει είτε όχι χρειάζεται 1 1/2 ώρα σκεπασμένο και 1 ώρα ξεσκέπαστο

Κοτόπουλο:
Στην κατσαρόλα, περίπου 1 1/2 ώρα
Στον φούρνο, είτε το έχουμε σοτάρει είτε όχι, χρειάζεται 2 ώρες συνολικά.

Αρνί/κατσίκι:
Ιδανικά, στη γάστρα. Αν δεν έχουμε, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο το ταψί. Ψήνουμε για 4 ώρες, σκεπασμένο στους 170 βαθμούς αέρα, και στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε για 30 λεπτά, για να ροδίσει.

Δείτε επίσης:

Τι κρέας ζητάει το σωστό, το αυθεντικό βραστό;

Πώς να ψήσεις bistecca alla fiorentina στην εντέλεια

Ο απόλυτος οδηγός για το μαγείρεμα του σολομού