Για να μαγειρέψουμε σε ένα καθαρό περιβάλλον και να περιορίσουμε την ανάπτυξη μικροοργανισμών είναι αναγκαίο να διατηρούμε τον χώρο της κουζίνας καθαρό. Ο νεροχύτης, ο πάγκος, η τραπεζαρία ή ακόμα και η καφετιέρα είναι αντικείμενα που όλοι έχουμε καταλάβει τη σημασία του καθαρισμού τους σε καθημερινή βάση ή μετά από κάθε χρήση. Υπάρχει, όμως, ένα αντικείμενο, που παρότι χρησιμοποιούμε καθημερινά, πολύ συχνά ξεχνάμε να το καθαρίσουμε. Αυτό δεν είναι άλλο από τον κάδο σκουπιδιών.

Η σημασία του σωστού καθαρισμού του κάδου σκουπιδιών

Μπορεί να αλλάζουμε τη σακούλα τακτικά, αλλά τι γίνεται με το καθάρισμά του, μιας και αποτελεί ένα μέρος από το οποίο περνούν καθημερινά απορρίμματα; Από υπολείμματα φαγητού και φλούδες λαχανικών, μέχρι συσκευασίες τροφίμων, στον κάδο πετάμε όλα τα απορρίμματα, που δεν χρειαζόμαστε. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κάδος απορριμμάτων είναι το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής μικροοργανισμών. Ο τακτικός καθαρισμός του αρχικά συμβάλει στη διασφάλιση ενός υγιεινού περιβάλλοντος και έπειτα επιτρέπει την αποφυγή άσχημων οσμών, καθώς και την εμφάνιση εντόμων, όπως για παράδειγμα τα μυρμήγκια, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πώς να καθαρίσουμε σωστά τον κάδο απορριμμάτων;

Για να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε τον κάδο μας καθαρό και συντηρημένο τακτικά, θα πρέπει να τον καθαρίζουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε καθαριστικά που θα βρούμε στην αγορά, αν και ο πιο απλός τρόπος είναι να φτιάξουμε ένα καθαριστικό με νερό και σαπούνι πιάτων ή λευκό ξύδι. Επιπλέον, εάν υπάρχουν υπολείμματα τροφών στο κάτω μέρος του κάδου απορριμμάτων ή έχουν διαρρεύσει υγρά, μπορούμε να φτιάξουμε ένα καθαριστικό με μαγειρική σόδα και ζεστό νερό. Το συγκεκριμένο διάλυμα θα απομακρύνει τα υπολείμματα και θα απολυμάνει επιμελώς τον κάδο μας. Στη συνέχεια τρίβουμε με ένα σφουγγάρι ή με μια βούρτσα, ξεπλένουμε και στη συνέχεια στεγνώνουμε προσεκτικά τον κάδο μας. Αυτό το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόληψη της ταχείας ανάπτυξης των μικροοργανισμών, λόγω της υγρασίας.