Τα παγάκια σε σακούλα πωλούνται παντού: σε ψιλικατζίδικα, ακόμη και βενζινάδικα, ωστόσο οι περισσότεροι τα προμηθεύονται από το supermarket. Αποτελούν ένα από τα τρόφιμα που αγοράζουν κατά κόρον οι καταναλωτές στις γιορτές και φυσικά το καλοκαίρι, γι’ αυτό και λόγο της συχνής χρήσης του η επικινδυνότητά του συχνά παραβλέπεται, αφού θεωρείται ότι τα παθογόνα καταστρέφονται στη θερμοκρασία τήξης του πάγου.
Μπορεί ο πάγος να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία;
Σύμφωνα με έρευνες είναι ξεκάθαρο ότι τα παθογόνα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως επίσης και οι ιοί μπορούν να αποτελέσουν πιθανό κίνδυνο καθώς επιζούν κάτω από τους 0°C. Σε μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection διαπιστώθηκε ότι υπήρχε διαφορά στα επίπεδα μόλυνσης του πάγου, αναλόγως με τον τρόπο συσκευασίας του. Ενδιαφέρον έχει ότι δεν βρέθηκε σταφυλόκοκκος στα δείγματα πάγου που παρήχθησαν με αυτοματοποιημένη διαδικασία. Σε άλλες έρευνες πάντως όπως αυτή, το 2004 για το International Journal of Food Microbiology σε 23 δείγματα πάγου βρήκαν 50 δείγματα μολυσμένα με E. coli.
Τι ισχύει για την ασφάλεια του πάγου
Η τήρηση των κανόνων υγιεινής, η ορθή παραγωγή, η αποθήκευση και διακίνησή του πάγου συμβάλει στην ασφάλεια του τελικού προϊόντος. Όλα όμως ξεκινούν από το νερό από το οποίο παράγεται ο πάγος και πρέπει να είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Έτσι, ο αριθμός των μικροβίων εξαρτάται από την αρχική ποιότητα νερού, την επιμόλυνση του κατά την παραγωγή του από το κύκλωμα της παγομηχανής, τα δοχεία αναμονής του νερού εσωτερικά της, σε αερομεταφερόμενα σωματίδια στον χώρο, σε βρώμικα χέρια και λάθος πρακτικές αλλά και σκεύη. Επιπλέον, η εγκατάσταση κατάλληλων φίλτρων στην παροχή του νερού της μηχανής βελτιώνουν την ποιότητα του νερού και περιορίζουν την ύπαρξη ξένων σωμάτων στον πάγο.
3 συμβουλές για τη σωστή επιλογή πάγου
– Η σακούλα που περιέχει τα παγάκια πρέπει να έχει τυπωμένη την εταιρεία και τα τηλέφωνά της, ώστε να γνωρίζετε που παράχθηκαν και από ποιον. Γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγετε αυτές που δεν έχουν τύπωμα.
– Οι σακούλες συσκευασίας πρέπει να είναι ειδικές για τρόφιμα και κατασκευασμένες από υλικό που αντέχει σε κατάψυξη στους τουλάχιστον -18C˚.
– Ο σωστός έλεγχος της σακούλας από των καταναλωτή είναι απαραίτητη. Πριν την αγορά σας φροντίστε να ελέγξετε ότι η σακούλα δεν έχει τρύπες και δεν είναι φθαρμένη.