Μπαίνουμε για τα καλά στο καλοκαίρι, οι παραλίες σιγά-σιγά γεμίζουν από κόσμο και η ζέστη αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Διανύουμε την εποχή κατά την οποία ο ήλιος αρχίζει να μας ταλαιπωρεί, τα κλιματιστικά στο σπίτι και το γραφείο λειτουργούν όλο και περισσότερες ώρες, ενώ η θερμοκρασία έχει αρχίσει να επηρεάζει και τις διατροφικές συνήθειές μας, καθώς από τα «βαριά» χειμωνιάτικα πιάτα, επιζητούμε πλέον πιο δροσερές συνταγές. Και η αλήθεια είναι ότι πράγματι υπάρχουν τροφές που ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματός μας και συνεπώς μας δροσίζουν.

Όλοι συμφωνούν ότι το καλοκαίρι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται άφθονα υγρά. Όμως, δεν είναι μόνο το νερό που μπορεί να μας δροσίσει. Υπάρχουν κι άλλες τροφές που βοηθούν στην ενυδάτωση των μυών και του δέρματος, διατηρώντας παράλληλα μια φυσιολογική θερμοκρασία σώματος.

Πρόκειται για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα ωμά λαχανικά. Τα μήλα, το πεπόνι, το καρπούζι, το μάνγκο, τα αγγούρια, οι ντομάτες, το σέλερι, το μαρούλι iceberg, αλλά και τα ραπανάκια ενυδατώνουν τα κύτταρα του σώματος, συμβάλλοντας στη μείωση της θερμοκρασίας και πιθανώς μειώνοντας την ανάγκη για χρήση κλιματιστικού.

Επίσης, στις τροφές που μας δροσίζουν συγκαταλέγονται τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος.

Τα περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο όχι μόνο χαλαρώνει τους μυς και τα νευρικά κύτταρα, αλλά ενισχύει και την απορρόφηση του ασβεστίου στο αίμα, βοηθώντας το σώμα να διατηρεί σταθερότερη θερμοκρασία.

Να σημειωθεί ότι, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, υπάρχουν και κάποια «καυτερά» φαγητά που μπορούν να μας δροσίσουν. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι παραδοσιακές συνταγές σε χώρες με πιο ζεστό κλίμα είναι πλούσιες σε μπαχαρικά και πικάντικες γεύσεις.

Αυτό συμβαίνει διότι τα μπαχαρικά αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, τον σφυγμό και την εφίδρωση. Συνεπώς, αισθανόμαστε πιο δροσεροί, καθώς μειώνεται η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του σώματος και του περιβάλλοντος.

Επίσης, ένα μυρωδικό που λειτουργεί ως δροσιστικό είναι ο δυόσμος, ο οποίος ταιριάζει άψογα σε διάφορες σαλάτες.

Τέλος, σε περιόδους καύσωνα καλό είναι να προτιμούμε συνταγές με φασόλια και ρεβίθια, καθώς οι πρωτεΐνες τους είναι πιο εύπεπτες και δεν ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος τόσο όσο το κρέας.

Διαβάστε επίσης:

Τροφές που μας βοηθούν με το στρες

3 νόστιμες συνταγές για να εντάξετε το πεπόνι στη διατροφή σας

Πώς διαλέγουμε καλό καρπούζι

Πώς αποθηκεύουμε τα αγγούρια για να μείνουν τραγανά στο ψυγείο;