Τι κάνουμε όταν μια συνταγή απαιτεί μια κουταλιά παχύρρευστης κρέμας γάλακτος; Ανοίγουμε μια συσκευασία, ρίχνουμε την απαραίτητη ποσότητα και μετά την ξεχνάμε στο ψυγείο. Την επόμενη φορά που θα αναζητήσουμε κρέμα γάλακτος, θα ανοίξουμε άλλη συσκευασία και κάπως έτσι θα βρεθούμε να πετάμε συνεχώς ανοιχτές συσκευασίες κρέμας.
Υπάρχουν διάφοροι πρακτικοί και κυρίως νόστιμοι τρόποι για να αξιοποιήσουμε μια ανοιγμένη συσκευασία κρέμας γάλακτος στην κουζίνα.
Ας φτιάξουμε ξινή κρέμα (sour cream)
Η σπιτική sour cream έχει πολύ καλύτερη γεύση από τις έτοιμες συσκευασμένες που βρίσκουμε στα ψυγεία των καταστημάτων τροφίμων, όλοι το ξέρουν αυτό. Και η παρασκευή της είναι τόσο εύκολο να γίνει στο σπίτι, απλώς καμιά φορά δεν περνάει από το μυαλό μας να την φτιάξουμε.
Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι να προσθέσουμε στην κρέμα γάλακτος τον χυμό ενός λεμονιού (ή και λίγο ξύσμα, αν θέλουμε πιο έντονη λεμονάτη γεύση). Η αναλογία είναι ένα λεμόνι για 150γρ. κρέμας. Θα ανακατέψουμε καλά και θα αφήσουμε την κρέμα να πήξει εκτός ψυγείου για 4-5 ώρες.
Η άλλη λύση είναι να ανακατέψουμε την κρέμα γάλακτος με ξινόγαλα. Δείτε τη συνταγή εδώ:
Ας φτιάξουμε λαχταριστή σαντιγί
Η κρέμα γάλακτος που ανοίξαμε και περίσσεψε γίνεται αφορμή για νέα λιχουδιά: φτιάχνουμε σπιτική σαντιγί και γαρνίρουμε μπισκότα, κρέπες, πανκέικς ή ακόμη καλύτερα μια φρουτοσαλάτα. Η παρασκευή της είναι πολύ απλή αφού για ένα φλιτζάνι κρέμας γάλακτος χρειάζεται 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη και καλό χτύπημα με το σύρμα ή με ένα μικρό μίξερ.
Ας δημιουργήσουμε νόστιμα πιάτα
Η κρέμα γάλακτος που δεν χρησιμοποιήσαμε, μπορεί να δώσει νέα πνοή στα καθημερινά μας πιάτα.
Στα ζυμαρικά: η κρέμα γάλακτος ταιριάζει σχεδόν σε όλες τις σάλτσες που φτιάχνουμε για τα ζυμαρικά και δίνει μια πιο απαλή γεύση στις κόκκινες σάλτσες με βάση τη ντομάτα.
Στις σούπες: η κρέμα γάλακτος χαρίζει σε όλες τις σούπες απαλή γεύση και βελούδινη υφή. Μπορείτε να προσθέσετε κρέμα γάλακτος στο τέλος, λίγο πριν σερβίρετε. Η κρέμα είναι ωραία και για ένα απλό γαρνίρισμα -δοκιμάστε να φτιάξετε ένα σχεδιάκι με κρέμα γάλακτος σε μια βελουτέ σούπα και θα την δείτε με άλλο μάτι.
Στα αυγά: Λίγη κρέμα δίνει πολύ ωραία υφή στην ομελέτα και στα αυγά σκράμπλ -είναι ένα μυστικό που γνωρίζουν όλοι στις επαγγελματικές κουζίνες. Τη επόμενη φορά που θα φτιάξετε αυγά λοιπόν χρησιμοποιήστε την κρέμα γάλακτος που έχετε ανοιχτή στο ψυγείο.
Πώς να διατηρήσουμε περισσότερο καιρό την κρέμα γάλακτος στο ψυγείο
Η κρέμα γάλακτος σε συσκευασία που κλείνει καλά (με καπάκι) έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Αν δεν την χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέρα, απλώς κλείνουμε καλά το καπάκι και την αποθηκεύουμε στο πίσω μέρος του ψυγείου που έχει καλύτερη ψύξη -και σίγουρα όχι στην πόρτα του που ανοιγοκλείνει.
Υπάρχει βέβαια και η λύση να βάλουμε την κρέμα γάλακτος στην κατάψυξη. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει, όταν τη χρειαστούμε, να περιμένουμε να ξεπαγώσει για να γίνει ρευστή και να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρη την ποσότητα.
Δείτε επίσης:
Κοτόπουλο με κάρι, κρέμα γάλακτος και τζίντζερ
Κορμός με cream cheese, βατόμουρα και κρέμα γάλακτος
Sour cream και smetana: Γνωρίζετε τις διαφορές τους;