Σχεδόν σε κάθε κουζίνα του κόσμου, τα ξερά κρεμμύδια αποτελούν τη βάση αμέτρητων αλμυρών πιάτων. Είτε πρόκειται για λευκά είτε για κόκκινα, χαρίζουν γεύση στο φαγητό μας και είναι από τα πιο διαδεδομένα και προσιτά υλικά. Ποιες είναι, όμως, οι διαφορές τους με τα εσαλότ, που συχνά συγχέονται με τα κρεμμυδάκια για στιφάδο;

Οι βασικές διαφορές ανάμεσα σε εσαλότ και κρεμμύδια

Η πρώτη σημαντική διαφορά αφορά στην ανάπτυξή τους. Τα κοινά ξερά κρεμμύδια αποτελούνται από έναν ενιαίο βολβό, ενώ τα εσαλότ σχηματίζονται από δύο ή περισσότερους μικρούς βολβούς που ενώνονται στη βάση. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές όταν τα καθαρίζετε.

Μια δεύτερη διαφορά βρίσκεται στη γεύση. Τα ξερά κρεμμύδια προσφέρουν έντονη, πικάντικη γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα στο μαγείρεμα. Αντίθετα, τα εσαλότ έχουν πιο ήπια, γλυκιά και εκλεπτυσμένη γεύση -αν και κι αυτά μπορούν να σας κάνουν να δακρύσετε.

Διαφέρουν επίσης και στην υφή. Οι λεπτές στρώσεις των εσαλότ τα κάνουν να μαγειρεύονται γρηγορότερα και να δένουν αρμονικά με τα υπόλοιπα υλικά. Το κοινό κρεμμύδι έχει πιο χοντρές στρώσεις, διατηρεί την υφή του στο μαγείρεμα και προσφέρει χαρακτηριστική τραγανότητα όταν καταναλώνεται ωμό.

Τέλος, υπάρχει και η διαφορά στην τιμή. Τα εσαλότ είναι συνήθως πιο ακριβά, καθώς απαιτούν πιο απαιτητικές συνθήκες καλλιέργειας και σε πολλές περιπτώσεις η συγκομιδή γίνεται με το χέρι. Τα κρεμμύδια, αντίθετα, είναι πιο ανθεκτικά, καλλιεργούνται όλο τον χρόνο σε διάφορα κλίματα και γι’ αυτό παραμένουν πιο οικονομική επιλογή.

Πού ταιριάζουν καλύτερα;

Εκτός από το κλασικό στιφάδο, τα εσαλότ είναι ιδανικά για τουρσί ή για μια φίνα βινεγκρέτ, χάρη στη διακριτική γεύση τους. Είναι επίσης εξαιρετική επιλογή για καραμελωμένα κρεμμύδια, ενώ στην ασιατική κουζίνα συχνά τα συναντούμε τηγανητά.

Τα κοινά κρεμμύδια, από την άλλη, προσφέρουν πιο έντονη γεύση και άρωμα, και είναι η πιο οικονομική λύση όταν μια συνταγή απαιτεί μεγάλη ποσότητα.

Διαβάστε επίσης:

Κρεμμύδια για στιφάδο. Έτσι το ξεφλούδισμά τους γίνεται παιχνιδάκι