Μας αρέσει να τους απολαμβάνουμε στο χέρι από εμβληματικά, αλλά και πιο σύγχρονα μαγαζιά, που ξέρουν καλά την τέχνη του καλού λουκουμά, όμως είναι ένα γλυκό που μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε και στο σπίτι μας, με πολύ λίγα υλικά. Γι’ αυτό κι εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε να τους φτιάξετε γιατί παρόλο που θέλουν τηγάνι, όταν είναι χειροποίητοι και δοθεί προσοχή τόσο στο λάδι, όσο και στο μέλι που θα χρησιμοποιηθούν, τότε η γεύση τους δεν συγκρίνεται με τίποτα με τους αγοραστούς.

Μιλάμε κυρίως για τους κλασικούς λουκουμάδες με μέλι και εδώ θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές χρήσιμες συμβουλές για να είναι έτσι όπως πρέπει, δηλαδή και αφράτοι εσωτερικά και τραγανοί εξωτερικά, αλλά και καλά σιροπιασμένοι.

Μικρά μυστικά επιτυχίας

– Θα πρέπει να δώσουμε στον χυλό τον χρόνο του να φουσκώσει αρκετά, ώστε να γίνει η ζύμη αφράτη. Γι’ αυτό, όταν τον ετοιμάσουμε θα τον σκεπάσουμε καλά με μια μεμβράνη και θα τον αφήσουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 2 ώρες.
– Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οπωσδήποτε χλιαρό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά.


– Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σε δόσεις, γιατί αν ρίξουμε πολλούς μαζί στο καυτό λάδι, από τη μία θα κολλήσουν μεταξύ τους και από την άλλη η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει απότομα και δεν θα έχουμε το τραγανό εξωτερικά αποτέλεσμα που θέλουμε. Χρειαζόμαστε πάντως πολύ καυτό λάδι, που όμως να μην καπνίζει.
– Τους ρίχνουμε στο καυτό λάδι χρησιμοποιώντας δυο κουτάλια, για να πετύχουμε το σφαιρικό τους σχήμα και τους αφήνουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
– Αν και παραδοσιακά γαρνίρονται με μέλι ή συνδυασμό σιροπιού μελιού και ζάχαρης, τους πάει και μια δόση λιωμένης σοκολάτας ή πραλίνας για επικάλυψη, ή μια μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι δίπλα τους.


– Όσο περιμένουμε να φουσκώσει το ζυμάρι, μπορούμε να ετοιμάσουμε το σιρόπι ρίχνοντας μέσα εκτός από ζάχαρη, νερό και μέλι, ένα ξύλο κανέλας.
– Μόλις τους βγάλουμε από το τηγάνι, τους τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
– Πριν το σερβίρισμα πασπαλίστε τους με μπόλικη κανέλα και προαιρετικά με χοντροσπασμένα καρύδια. Καταναλώνονται καλύτερα όσο είναι ακόμη ζεστοί.