Λατρεύουμε τη μπανάνα σε όποιο γλυκό κι αν την πετύχουμε και τα δημοφιλή banana breads, δηλαδή τα κέικ με γέμιση ώριμες μπανάνες, μας αρέσουν πολύ όχι μόνο για την απίθανα γλυκιά γεύση τους, αλλά και γιατί συνδυάζονται υπέροχα με την προσθήκη σταγόνων σοκολάτας αλλά και του αρώματος κανέλας, που χρησιμοποιούμε σε αυτή τη συνταγή.
Επίσης σημαντικό είναι ότι δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, αφού οι μπανάνες που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι αρκετά ώριμες για να λιώνουν εύκολα με το πιρούνι και να βγάλουν τη γλύκα τους στο κέικ. Αυτή η συνταγή είναι πιο πρωτότυπη από τα υπόλοιπα κέικ μπανάνας, που σας έχουμε παρουσιάσει ως τώρα, γιατί πρόκειται για μίνι, ατομικά κεκάκια, που ψήνονται πιο γρήγορα και καταναλώνονται δυο -δυο!
Για την παρασκευή τους θα χρειαστούμε είτε φορμάκια σιλικόνης, είτε μεταλλικά φορμάκια για μίνι κέικ, ενώ αν δεν διαθέτουμε τίποτα από αυτά μπορούμε να αγοράσουμε τις ειδικές χάρτινες θήκες για μάφιν ή κάπκεικ μιας χρήσεως. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε μεταλλικές θήκες θα χρειαστεί -πριν ρίξετε το μείγμα- να τις αλείψετε με λίγο λάδι ή λιωμένο βούτυρο, για να μπορεί μετά το ψήσιμο να ξεκολλάει το κεκάκι από τα τοιχώματα.
Υλικά
3 αρκετά ώριμες μπανάνες
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
1 βανίλια
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγη κανέλα
λίγες σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)
Διαδικασία
Λιώνουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ τις μπανάνες με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Προσθέτουμε στο μπολ το βούτυρο ανακατεύοντας. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα ολόκληρο αυγό και αναμιγνύουμε. Έπειτα βάζουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά. Ρίχνουμε και τη βανίλια μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, και το αλεύρι και αναμιγνύουμε για άλλη μια φορά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Στο τέλος ρίχνουμε λίγη κανέλα και τις σταγόνες σοκολάτας εφόσον τις χρησιμοποιήσουμε.
Γεμίζουμε φόρμες σιλικόνης για μίνι κεκάκια ή μάφιν ή ότι φορμάκια έχετε στο σπίτι, ακόμη και μεταλλικά. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 40 λεπτά. Τα μίνι κεκάκια μας είναι έτοιμα για σερβίρισμα, αφού κρυώσουν ελαφρώς, για να αφαιρούνται πιο εύκολα από τις φόρμες τους.