Στους περισσότερους απο εμάς αρέσουν τα τοστ και τα σάντουιτς, αφού είναι ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο σνακ, αλλά και γεύμα, για το σπίτι ή το γραφείο.

Ωστόσο, αν δεν καθαρίζετε την τοστιέρα σας μετά από κάθε χρήση, ίσως έχετε παρατηρήσει πως έχει υπολείμματα από ψωμί, τυρί και άλλα υλικά που χρησιμοποιείτε για το τοστ σας. Τα καλά νέα είναι πως ο καθαρισμός της συσκευής είναι πολύ εύκολος και θα σας πάρει μόλις λίγα λεπτά. Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με αυτά που δεν πρέπει να κάνετε. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να γδέρνετε με σύρμα ή μαχαίρι την επιφάνεια, προκειμένου να απομακρύνετε επίμονους λεκέδες.

Το καθάρισμα

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και δεν διαρκεί πολλή ώρα. Ξεκινήστε με το να ελέγξετε αν οι πλάκες της μικροσυσκευής είναι αποσπώμενες ώστε να τις πλύνετε στον νεροχύτη που είναι πιο εύκολο.

Δεν μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάλετε την τοστιέρα στο πλυντήριο πιάτων καθώς το πιθανότερο είναι πως θα την καταστρέψετε από το υπερβολικό νερό που θα εισχωρήσει σε αυτή. Ακόμα και αν οι πλάκες είναι αποσπώμενες είναι προτιμότερο να τις πλύνετε στο χέρι παρά να τις τοποθετήσετε στο πλυντήριο.

Τα 5 απλά βήματα για τον καθαρισμό της

Βήμα 1: Βεβαιωθείτε ότι η μικροσυσκευή είναι αποσυνδεδεμένη από οποιαδήποτε πηγή ρεύματος. Aν τη χρησιμοποιήσατε πριν λίγη ώρα, τότε περιμένετε να κρυώσει τελείως.

Βήμα 2: Με ένα στεγνό πανί ή μια μικρή πετσέτα απομακρύνετε με ένα πινέλο όσα περισσότερα ψίχουλα βρίσκονται στις πλάκες της.

Βήμα 3: Χρησιμοποιήστε μια πλαστική σπάτουλα, για να σηκώσετε ξερά υπολείμματα τροφών. Είναι πολύ σημαντικό να μην χρησιμοποιήσετε κάτι που είναι κατασκευασμένο από μέταλλο ή είναι αιχμηρό, καθώς αυτό θα μπορούσε να χαράξει τις πλάκες. Τα υπολείμματα τυριού θα είναι ευκολότερο να αφαιρεθούν αν δεν έχουν προλάβει να κρυώσουν και στεροποιηθούν.

Βήμα 4: Το ζεστό σαπουνόνερο θα είναι ο καλύτερος φίλος σας για να απομακρύνετε τα επίμονα λιπαρά υπολείμματα από τις πλάκες. Χρησιμοποιήστε ένα καλά στυμμένο σφουγγάρι κουζίνας για να τρίψετε απαλά τις επιφάνειες. Είναι σημαντικό να το έχετε στύψει καλά ώστε να μη βγάλει πολύ νερό που θα εσιχωρήσει στο ηλεκτρικό σύστημά της.

Βήμα 5: Σκουπίστε τις πλάκες χρησιμοποιώντας ένα στεγνό πανί και ακολουθείστε τη διαδικασία και στο εξωτερικό μέρος της συσκευής. Αφήστε τη να στεγνώσει εντελώς πριν την αποθηκεύσετε.

Διατηρώντας την τοστιέρα σε καλή κατάσταση

Εκτός από τον καθαρισμό της μετά από κάθε χρήση, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να επιμηκύνετε τον χρόνο ζωής της.

  • Μην χρησιμοποιείτε μεταλλικά αντικείμενα στις πλάκες μαγειρέματος, όπως μαχαίρι ή πιρούνι. Αυτά τα μεταλλικά προϊόντα θα μπορούσαν να χαράξουν την επιφάνεια μαγειρέματος και να καταστρέψουν την αντικολλητική επίστρωση.
  • Μην χρησιμοποιείτε κανενός είδους σκληρά λειαντικά καθαριστικά, το ζεστό σαπουνόνερο είναι επαρκές.
  • Πριν ψήσετε το τοστ ή το σάντουιτς μπορείτε να βάζετε αντικολλητικό χαρτί στο πάνω και το κάτω μέρος ώστε να αποφύγετε το κάψιμο και τη συγκόλληση των υλικών στις πλάκες.
  • Τέλος, καλό είναι να καθαρίζετε τη συσκευή σας μετά από κάθε χρήση ώστε να απομακρύνετε λίπη και υπολείμματα τροφών.